Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Alivancă strămoșească

Vizite: 2457
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
4181

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 500 g malai
- 1 l lapte
- 1 l lapte batut
- 150 g unt
- frunze de varza dulce
- sare

Preparare:

Este reteta alivancelor ce se mancau acum 300 de ani in Moldova si Bucovina.

Malaiul se opareste cu lapte dulce.

Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu laptele batut.

Se toarna pe deasupra 100 g unt topit si sare si se amesteca bine.

Se ung cu unt un numar de zece frunze de varza, se asaza peste aceste frunze alivanca, se acopera cu alte frunze de varza, se turtesc cu mana astfel ca alivancele sa nu fie mai groase de 2 cm.

Se coc la cuptor, se despacheteaza si se mananca cu smantana, branza si smantana sau cu jumari de oua.


Analiza ingredientelor rețetei Alivancă strămoșească:

Făină de porumb
Avantaje: Făina de porumb are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Susceptibil la contaminarea cu ciuperci. Poate afecta absorbția de minerale....
Lapte bătut

Laptele bătut este produsul natural obținut din lapte dulce, nefiert, lăsat la temperaturi de 20-22 de grade, timp de 24-48 de ore.

Această băutura este adesea consumată &i...

Lapte integral (3,25 procente grăsime)
Avantaje: Laptele integral este o sursă bună de vitamina D, riboflavină, vitamina B12, calciu și fosfor. ...
Dezavantaje: Laptele integral este bogat în grăsimi saturate, iar o mare parte din caloriile pe care le furnizează provin din zaharuri. Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza si...
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Varză
Avantaje: Varza este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, K, B6 și acid folic. De asemenea, varza conține tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. Este utilă în caz de ulcer la st...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de varză provien din zaharuri. Varza trebuie consumată cu moderație de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiro...

Căutați rețete culinare după denumire