Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Budincă cu sos alb și brânză

Vizite: 1973
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
2048

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 100 g unt, margarina sau untdelemn,
- 100 g faina,
- 1/2 l lapte,
- 150 g branza telemea sau jumatate telemea si jumatate branza de burduf, sau cascaval,
- 4 oua mari sau 5 oua mijlocii,
- sare.

Preparare:

Faina si grasimea se pun intr-un lighean smaltuit de 3 l (in el se va pregati compozitia pana la sfarsit); se infierbinta, un minut, ca sa se omogenizeze cu grasimea, fara sa se rumeneasca, apoi se sting cu laptele fierbinte, adaugat in 2-3 randuri, amestecand bine de fiecare data, pana se desfac toate cocoloasele formate.

Se ia de pe foc si cand sosul este aproape rece, se pun galbenusurile si branza rasa.
Daca branza nu a fost suficient de sarata, compozitia se sareaza inainte de a pune albusurile, amestecandu-se bine.

Albusurile se bat spuma; se mai poate pune un albus daca a ramas de la alte preparate. Cand albusul este tare si omogen, ca o zapada, se rastoarna peste compozitie; se curata tot albusul de pe vas cu lopatica de plastic si numai dupa aceea se amesteca usor, cu telul in forma de para (nu cu lingura), prin miscari de sus in jos.

Compozitia se pune intr-o cratita de 2 l, unsa abundent cu margarina solida si tapetata cu pesmet sau faina care, apoi, se introduce in cuptorul bine incins dinainte, unde se lasa 30-40 minute, pana cand budinca se rumeneste frumos.

Nu se deschide cuptorul 20 minute. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.


Analiza ingredientelor rețetei Budincă cu sos alb și brânză:

Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Lapte integral (3,25 procente grăsime)
Avantaje: Laptele integral este o sursă bună de vitamina D, riboflavină, vitamina B12, calciu și fosfor. ...
Dezavantaje: Laptele integral este bogat în grăsimi saturate, iar o mare parte din caloriile pe care le furnizează provin din zaharuri. Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza si...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Telemea de vacă
Avantaje: Prevenirea hipertensiunii și a osteoporozei Ajută la menținerea sănătății osoase, creșterea greutății și îngrijirea dentară...
Dezavantaje: Conținut ridicat de sodiu și colesterol...
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....

Căutați rețete culinare după denumire