Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Ciorbă de urzici

Vizite: 1513
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
859

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 1/2 kg urzici,
- o ceapa mijlocie,
- 30 ml untdelemn sau slanina afumata,
- un galbenus,
- 100 ml smantana sau 200 ml iaurt,
- 3-4 catei de usturoi,
- 1/2 l bors,
- zeama sau sare de lamaie sau otet,
- sare,
- leustean,
- oase afumate.

Preparare:

Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late. Se fierb cca o ora in 1 1/2 l apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt.

Cand sunt bine fierte, se acresc cu bors sau cu alta acreala, dupa gust, adaugind apa, daca ciorba este prea deasa. Cand cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu varf de orez (25 g ), cand acestea sunt aproape fierte, deoarece orezul fierbe in cca 20 minute.

Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute. Se poate prepara si cu zarzavat calit.


Analiza ingredientelor rețetei Ciorbă de urzici:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Galbenuș de ou
Avantaje: Galbenușul de ou este o sursă bună de proteine, acid folic și fosfor....
Dezavantaje: Galbenușul de ou conține mult colesterol și grăsimi saturate....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Leuștean
Avantaje: Are proprietăți antiinflamatoare și calmante....
Dezavantaje: Efect diuretic. Poate interacționa cu alte plante sau medicamente....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Urzică
Avantaje: Urzica este o importantă surse de fier și vitamine, cu efecte benefice asupra întregului organism. Aduce un aport caloric scăzut organismului. Are efect benefice împotriva reumatismului și ar...
Dezavantaje: Urzicile mai mari, în stare avansată, prezintă niște particule numite cistolice care au efect iritant asupra rinichilor. În urma contactului pe piele cu frunzele sau tulpina verde de urzică, ap...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire