Rețetă Mâncare de fasole boabe
Vizite: 2245
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
1318
CALORII
Ingrediente/compozitie:
- 250 g fasole boabe,- 1/2 kg carne,
- o ceapa (100 g),
- 50-100 ml untdelemn,
- un ardei gras,
- 1/4 l suc de rosii,
- o foaie de dafin,
- piper sau ienibahar,
- marar,
- tarhon,
- cimbru,
- boia de ardei,
- sare.
Preparare:
Ceapa taiata marunt se caleste 2 minute, cu 4-5 linguri de untdelemn, la foc mic. Se pune un varf de lingurita cu boia de ardei sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, se amesteca de 2-3 ori si imediat, se adauga carnea taiata in bucati.Se amesteca pana cand se coaguleaza la suprafata, se presara cu 1/2 lingurita de sare, lasandu-se sa se prajeasca acoperita, la foc mic; se adauga cate putina ceapa ca sa nu se arda ceapa.
Se poate da la cuptor, tot acoperita, la foc mic; adaugind cite putina apa, ca sa nu se arda ceapa.
Carnea se poate fierbe, la fel cu 1/2 l apa, in oala sub presiune in 1- 1 1/2 ora, daca este provenita de la animale mai batrane, altfel aceste carnuri necesita 3-4 ore de fierbere in cratita obisnuita.
Fasolea, curatata de impuritati, se inmoaie de seara in apa rece. A doua zi, se spala bine cu apa rece si se pune la fiert tot cu apa rece.
Se fierbe cu capac, ca sa se umfle bine bobul si sa se moaie foarte bine celuloza din coaja. Apa trebuie sa scada numai cat sa cuprinda bine fasolea, cand aceasta este fiarta. Dupa ce au fiert impreuna sau separat, carnea si fasolea se amesteca, apoi se toarna sucul de rosii sau se acreste, dupa gust, cu zeama sau sare de lamaie sau cu otet, se adauga o foaie de dafin, o ramura mica de cimbru, putin tarhon proaspat sau conservat un ardei taiat in felii subtiri si se potriveste gustul cu sare.
Se da la cuptor 10-15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Sosul nu trebuie sa fie in cantitate prea mare; se ingroasa putin numai cu amidonul din fasole, daca aceasta este bine fiarta. Daca dorim ca mancarea sa aiba sos mai mult, se freaca, lingurita de faina cu 1-2 linguri de apa rece, apoi se amesteca cu sosul, lasand sa fiarba cateva clocote ca sa se lege; se poate lega si cand se da la cuptor.
Analiza ingredientelor rețetei Mâncare de fasole boabe:
Ardei gras verde
Avantaje: Ardeiul verde este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamină, niacină și acid folic.
Ardeii sunt buni în caz de afecțiuni ale pielii și membranei muco...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul verde provine din zaharuri.
Ardeii grași roșii și galbeni conțin aproape de două ori mai multă vitamina C decât cei verzi....
Carne de porc
Avantaje: Carnea de porc conține proteine, niacină și fosfor....
Dezavantaje: Carnea de porc este bogată în colesterol....
Carne de vită (fiartă)
Carnea de vită este clasificată drept carne roșie - un termen folosit pentru carnea mamiferelor, care conține cantități mai mari de fier decât puiul sau peștele.
De obicei,...
Carne de vițel
Avantaje: Carnea de vițel este o sursă de proteine, niacină, fosfor și zinc.
Este bună în regimurile alimentare bogate în proteine și sărace în grăsimi....
Dezavantaje: Carnea de vițel conține mult colesterol....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Cimbru
Avantaje: Cimbrul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu și zinc....
Dezavantaje: Uleiul de cimbru este toxic. Nu se recomandă folosirea uleiului esențial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate....
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier.
Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Fasole boabe
Avantaje: Fasolea este o sursă bună de proteine, riboflavină, niacină, vitamina B6, fier, fosfor și potasiu. În plus, fasolea are un conținut ridicat de vitamina C, tiamină, acid folic și magneziu....
Dezavantaje: Fasolea contine mult sodiu....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Piper negru
Avantaje: Piperul negru este o sursă bună de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Tarhon
Avantaje: Tarhonul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, niacina si fosfor....
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...