Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Paella cu fructe de mare

Vizite: 4966
Timp preparare: 60min
Dificultate: medie
Rețetă Paella cu  fructe de mare
2512

CALORII

5

PORTII

Ingrediente/compozitie:

fructe de mare:
1 sepia micuta cca 200-300 gr
250-300 gr calamar
1 mana de scoici
10-12 creveti , proaspeti preferabil
250 gr orez cu bob mare
1 l supa de peste ( preferabil facuta in casa din orice tip de peste de pe la noi,proaspat sau dupa caz din comert)
o cescuta de ulei de masline
1 capatana de usturoi
1 legatura de patrunjel
1 ardei gras mic rosu uscat foarte putin picant ( nioras)
1/2 ardei rosu sau gogosar rosu
un picut de sofran
un pic de sare ,
2 lamai- se servesc taite in felii (lungi un pic grosute , asa incat sa poata fi stoarse ) adaugate in marginea platoului sau farfuriei.

Preparare:

1. Se frige sepia - spalta si curatata in prealabil (i se inlatura capul) si se taie dupa aceea cuburi. cunoscatorii vor saliva :)

2. Usturoiul, patrunjelul ardeiul proaspat dar si cel uscat , mixate in prealabil.

3.Intrun vas (vezi foto) cratita-tigae ceva cu diamentrul destul de mare se pun peste uleiul incins: usturoiul, patrunjelul ardeiul proaspat dar si cel uscat

4. Foarte repede se aduga , calamarul taiat rondele, scoicile si sepia
dupa 5 minute se adauga un pic de supa sa nu se lipeasca si se mai tin impreuna cca 10 minute.
5.Se adauga supa , oreszul, sofranul si sarea evident. Orezul adaugati-l asa... cam in forma de cruce si apoi incercati f usor sa-l imprastiati prin toata tava ca mai apoi sa nu mai amestecati prin ea.
6. Se adauga crevetii

La final orezul trebuie sa fie un pic mai taricel nu ca la pilaf, de aceea adaugati crevetii cand simtiti ca orezul este pe jumatate facut sau cand supa ramane pe jumatate din cantitatea initiala sa aibe timp si ei sa lasa-si lase savoarea .

Ca si secret, orezul este f diferit la noi si de aceea tinem cont de acest truc:
- daca simtiti ca aveti supa f f multa puteti scoate un pic si mai adaugati apoi
- daca simtiti ca nu este facut orezul cum ar trebui ( desi proportia de 1/4 ar trebui sa confirme ca este ok) acoperiti tava cu o hartie si peste ea un prosop ud , focul este mic si-l lasati pana constatati ca nu mai aveti supa nici pic.
Prosopul ud poate sa mai ramana cateva minute in plus.
Se gateste la foc potrivit si dupa ce se pune orezul , la foc mic, de aceea si timpul alocat este maricel.

Am ales aceasta reteta pentru ca este sanatoasa ( mediteraneenii nu prea au boli digestive), este foarte gustoasa, noi romanii mancam putin peste si fructe de mare desi cred ca mai costisitoare ar fi o oala de sarmale sau alte mancaruri care ne tin mult timp in bucatarie si sunt bombe calorice.

Ingredientele de peste pot fi inlocuite sau adugate si altele m-am rezumat doar la atat cat sa aibe gust grozav si sa fie sanatos. Aromele , orezul si supa sunt indispensabile in rest puteti folosi ce doriti chiar si homar, daca........ :)


Analiza ingredientelor rețetei Paella cu fructe de mare:

Ardei gras roșu
Avantaje: Ardeiul roÈ™u este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, E, K È™i B6, acid folic È™i potasiu. Ardeii sunt buni în caz de afecÈ›iuni ale pielii È™i membranei mucoase, precum È™i pentru Ã...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul roșu provine din zaharuri....
Calmar (prăjit)
Avantaje: Calmarul conține proteine, riboflavina, vitamina B12 și fosfor....
Dezavantaje: Calmarul conține mult colesterol....
Creveți
Avantaje: Creveții conțin niacină, fier, fosfor, zinc, vitamina B12 și seleniu....
Dezavantaje: Creveții conțin mult colesterol. Pot cauza alergii....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Midii
Avantaje: Bogate în acizi grași omega-3....
Dezavantaje: Midiile contin mult colesterol....
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus. Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Sepie
Avantaje: Carnea de sepie conține proteine, riboflavină, vitamina B12, fier, fosfor, calciu, potasiu și zinc....
Dezavantaje: Carnea de sepie conține mult colesterol și sodiu....
Șofran
Avantaje: Sofranul este o sursa buna de vitamina C, magneziu, vitamina B6, fier si potasiu....
Ulei de măsline
Avantaje: Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului și aduce un aport important de vitamina E și vitamina K organismului....
Dezavantaje: Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarce sunt degajate produse toxice. Uleiul de măsline are un punct de ardere scăzut și nu este rec...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire