Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Pepeni murați

Vizite: 9314
Timp preparare: 60min
Dificultate: redusa

Ingrediente/compozitie:

- 20-25 pepeni,
- 2-3 kg gogonele,
- 2-3 kg ardei capia verzi,
- 2 legaturi marar uscat,
- 2 legaturi cimbru,
- 5-6 ardei iuti,
- 4-5 capatini usturoi,
- 2 kg telina frunze, frunze-ramuri subtiri de visin (cam cat intra in jumatate de caldare de 10 litri).

Preparare:

Pepenii (alesi cu atentie sa nu fie loviti si potriviti ca diametru cu gura butoiului) se spala si se aseaza in butoi. Se procedeaza la fel cu gogonelele si ardeii kapia. Cateii de sturoi (curatati) se pun in butoi intregi. Ardeii iuti se taie pe jumatate. Cantitatile de usturoi si de ardei variaza in functie de gustul vostru.

Se face o saramura cu urmatoarele proportii: o ligura cu varf de sare la 1 litru de apa. Se amesteca pana la dizolvarea totala a sarii.

Se adauga saramura pana acopera in totalitate ingredientele din butoi.

Totul se "capaceste" cu telina, cimbru, marar si frunze de visin (toate spalate si limpezite).
Se preseaza cu doua lemne subtiri puse in crucis si legate.

Se lasa sa se porneasca cam 5-6 zile. Apoi se vantura in fiecare zi, cu cat mai des atat mai bine.


Analiza ingredientelor rețetei Pepeni murați:

Ardei capia
Avantaje: surse excelente de vitamine A și C, potasiu, acid folic și fibre...
Ardei iute
Avantaje: Ardeiul iute este o sursă bună de vitaminele A, C, K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor....
Dezavantaje: Poate provoca dureri abdominale, senzație de arsură la nivelul intestinului, crampe și diaree dureroasă. Poate interacționa cu unele medicamente: inhibitorii ACE, anticoagulante, inhibitori ai e...
Cimbru
Avantaje: Cimbrul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu și zinc....
Dezavantaje: Uleiul de cimbru este toxic. Nu se recomandă folosirea uleiului esențial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate....
Gogonele
Dezavantaje: Roșiile verzi pot provoca migrene persoanelor care sunt predispuse la această boală....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Pepene roșu
Avantaje: Pepenele rosu este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C și potasiu. Pepenele stimulează activitatea rinichilor, fiind laxativ ușor, ceea ce îl face de ajutor pentru cei care suferă de g...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de pepenele roșu provine din zaharuri. Evitați feliile de pepene vândute în supermarket. Expusă la acțiunea oxigenului din aer, vitamina C se anihilează ...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire