Rețetă Supă de fasole cu cârnați afumați
Vizite: 4842
        Timp preparare: 75min
    Dificultate: medie
1667 
    CALORII
6 
PORTII
Ingrediente/compozitie:
Pentru 5-6 portii:- 300 g fasole alba (sau pestrita);
- 60 g ceapa;
- 50 ml ulei;
- un varf de lingurita de boia de ardei dulce;
- 60 g morcov;
- 100 g telina si albitura;
- 20 g usturoi;
- cimbru sau tarhon dupa gust;
- 200 g carnati afumati;
- sare;
- patrunjel verde.
Preparare:
Fasolea se alege de impuritati, se spala (este indicat daca se poate sa o lasati timp de 10-12 ore - peste noapte - la inmuiat in apa rece) si se pune la fiert in apa rece.Se schimba apa de fierbere de 2-3 ori, inlocuindu-se cu apa fierbinte. Ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei. Se adauga boiaua de ardei si se prajeste putin impreuna cu ceapa.
Dupa ce ati facut ultima schimbare a apei de fierbere, se adauga ceapa prajita cu boia, morcovul, telina si albitura taiate marunt si putina sare sau Knorr Delikat.
Dupa ce fasolea este bine fiarta, se adauga usturoiul tocat, praful de cimbru sau tarhonul oparit si tocat, impreuna cu carnatii taiati felii. Se mai lasa la foc mic cateva minute, dupa care se potriveste gustul cu sare si se adauga patrunjelul verde tocat.
Analiza ingredientelor rețetei Supă de fasole cu cârnați afumați:
    	Cârnați
        
Compoziție nutrițională                 
        
    
Cercetările noi demonstrează că persoanele care consumă carne procesată au un risc crescut de deces prematur. 
Compoziție nutrițională                 Dezavantaje: Cârnații conțin mult colesterol și grăsimi saturate....    
    	Ceapă
                
        Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
            
    	Cimbru
                
        Avantaje: Cimbrul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu și zinc....
        Dezavantaje: Uleiul de cimbru este toxic. Nu se recomandă folosirea uleiului esențial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate....
    
    	Fasole boabe
                
        Avantaje: Fasolea este o sursă bună de proteine, riboflavină, niacină, vitamina B6, fier, fosfor și potasiu. În plus, fasolea are un conținut ridicat de vitamina C, tiamină, acid folic și magneziu....
        Dezavantaje: Fasolea contine mult sodiu....
    
    	Morcov
                
        Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic.
Are efect benefic pentru sistemul ca...
        Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri.
Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește.
Consumați în exces, pot duce la pigment...
    
    	Păstârnac
                
        
        Avantaje: Păstârnacul este o sursă bună de potasiu, fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic.
Este bun pentru oboseală și constipație.
Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau...
        Dezavantaje: Petențial alergen....
    
    	Pătrunjel verde
                
        Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc.
Pătrunjel...
        Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
    
    	Sare de masă
                
        Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
        Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
    
    	Tarhon
                
        Avantaje: Tarhonul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, niacina si fosfor....
            
    	Ţelină
                
        Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
        Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri.
Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. 
Poate cauza alergii....
    
    	Ulei de floarea soarelui
                
        Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
        Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). 
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
    
    	Usturoi
                
    Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici.
Conferă o aromă unică preparatelor culinare.
Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor.
Are rol antimicrobian și antibacte...
        Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului.
Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil.
Mirosul respirației și al gu...