Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Tort cu prune și frișcă

Vizite: 1840
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
3586

CALORII

16

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 16 felii

Pentru aluat:
- 100 g ciocolata amaruie,
- 100 g unt moale,
- 1 plic zahar vanilat,
- 150 g zahar,
- 5 oua,
- 100 g faina,
- 50 g zeamil,
- 50 g migdale macinate marunt,
- 1 lingurita cu varf praf de copt.

Pentru umplutura:
- 750 g prune,
- 6 linguri zahar,
- 150 ml zeama de portocale,
- 100 ml vin rosu sec,
- 1 plic praf de budinca (de vanilie),
- 6 linguri compot de prune (zeama neindulcita),
- 1 l frisca,
- 4 plicuri zahar vanilat,
- 2 linguri ciocolata rasa,
- 1 lingura zahar pudra.

Preparare:

Se rupe ciocolata si se topeste pe baia de apa. Se freaca bine untul cu zaharul si zaharul vanilat, se incorporeaza galbenusurile, pe urma ciocolata topita, albusurile batute spuma, si la sfarsit faina amestecata cu zeamilul, migdalele macinate si praful de copt.

Se toarna aluatul intr-o forma tapetata cu hartie pentru copt (cu peretii detasabili si diametrul de 28 cm) si se intinde cu un cutit lat. Se coace circa 25 de minute in cuptorul incins la 180 grade C, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.

Se spala prunele, se rup in doua, se scot samburii, se pun fructele intr-un castron impreuna cu zaharul si se lasa 45 de minute sa se patrunda. Se adauga zeama de portocale si se fierb 5-7 minute la foc mic.

Se scurg intr-o strecuratoare, iar zeama se leaga cu praful de budinca amestecat cu vinul rosu. Se pun deoparte 16 prune, celelalte se incorporeaza in zeama legata cu vin si praf de budinca si se lasa compozitia sa se raceasca.

Blatul se taie in trei. Partea de jos se aseaza pe un platou pentru tort, se stropeste cu 2 linguri de compot si deasupra se intinde jumatate din compozitia cu prune.

Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat, se toarna un sfert peste prune, se intinde, se aseaza deasupra a doua felie de blat, se stropeste cu 2 linguri de compot si se umple cu prune si frisca. Urmeaza a treia bucata de blat, care se stropeste si ea cu compot.

Se garniseste tortul cu frisca si cu cele 16 prune puse deoparte, se acopera si se tine circa 6 ore la rece. Inainte de a-l servi, se orneaza cu ciocolata rasa si se pudreaza cu zahar.


Analiza ingredientelor rețetei Tort cu prune și frișcă:

Ciocolată amăruie
Avantaje: Ciocolata amăruie este bogată în antioxidanți, ce oferă protecție împotriva radicalilor liberi....
Dezavantaje: Ciocolata amăruie conține grăsimi și zahăr - consumați cu moderație....
Compot de prune
Dezavantaje: Prunele din compot își pierd efectul benefic al fibrelor (sunt distruse prin căldură), au un indice glicemic mai mare și îngrașă mai tare, chiar fără adaos de zahăr....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Migdale prăjite
Avantaje: Migdalele prăjite conțin vitamina E, magneziu, acid folic, calciu, fosfor și potasiu....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Portocale
Avantaje: Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, dar conțin și tiamina, acid folic și potasiu. În plus, portocalele nu conțin grăsimi saturate, colesterol și sodiu. S...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de portocale provine din zaharuri. Unele persoane care suferă de migrene au o sensibilitate la anumite citrice, astfel că simpla inhalare a aromei uleioa...
Prune
Avantaje: Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre alimentare și vitamina A. Sunt bune pentru inimă și circulație, precum și în tratarea retenției de fluide. Prunele au efe...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de prune provine din zaharuri. Consumul excesiv de prune poate provoca diaree....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Vin roșu de masă
Avantaje: Vinul rosu de masa are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Vinul rosu contine cea mai mare concentratie de flavonoide, in special resveratrol, care se gaseste in cojile de ...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de vinul rosu de masa provin din zaharuri si alcool....
Zahăr pudră
Avantaje: Conținut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr vanilat
Dezavantaje: Zahărul vanilat clasic conține zahar alb (98%) și vanilină cristalizată (2%) - o substanță chimică periculoasă în cantități mari....

Căutați rețete culinare după denumire