Slabim frumos si sanatos: Episodul 20 de ani

©

Autor:

Slabim frumos si sanatos: Episodul 20 de ani
Vesnica problema cu care ne confruntam, in general noi, femeile, este o exacerbata dorinta de a slabi.

Putem numara pe degete exemplele atat de rare, a unor persoane care vor sa se ingrase, sau care doresc sa se mentina la o anumita valoare a kilogramelor.

Cu toate acestea, nu de putine ori, imaginea pe care o avem in minte despre propria persoana, difera foarte mult fata de realitate, dar despre aceasta tendinta si „armele” cu care o putem combate.

In mod normal, un tanar la 20 de ani nu ar trebui nici macar sa se gandeasca la kilograme in plus, ci ar trebui sa se bucure de sanatate, vigoare, de un metabolism care „macina” toate greselile: bomboane, snacksuri, bauturi alcoolice sau carbogazoase, fastfood - pentru ca, e cazul sa recunoastem deschis, multi dintre tineri nici macar nu se gandesc sa ocoleasca aceste ispite.

Nu spun ca e complet complet, deoarece, nu-i asa, „ochii vad, inima cere”, insa aceste scapari pot lasa urme profunde si sunt niste pacate care se vor plati cu varf si indesat, pe parcursul vietii. Tocmai de aceea, le propun celor cu varste intre 20-30 de ani sa incerce o adaptare a programului culinar, cu o varianta mai sanatoasa, pentru a putea face alegeri constiente.

Daca pana acum nu credeati ca ceea ce va oferiti zilnic conteaza, va dau cel mai simplu exemplu: fiecare dintre noi cunoaste acele mici cuburi de zahar pe care le servim in cafea: 365 de cuburi de zahar/an, adica un cubulet pe zi echivaleaza cu un kilogram in plus la greutatea personala.

Corpul are nevoie de glucide, fie ele lente sau rapide, pentru ca sunt o sursa de energie pentru organism. Asadar, in ceea ce ne priveste in raport cu zaharul, nu trebuie sa ne dusmanim in exclusivitate. Dar, putem sa-l inlocuim cu variante sanatoase: zahar din fructe - fructoza, miere si alte forme mai putin procesate decat zaharul alb, cristalizat si purificat.

Desi e dificil, fiecare trebuie sa-si formeze obiceiul de a servi micul dejun. Nu va e foame? Nu va faceti griji. Creierul isi schimba usor obiceiul de „dormitare” dimineata; va recomand incercarea unui ritual de trezire, inainte de a va aseza la masa, pentru ca voi sa fiti complet pregatiti pentru o masa sanatoasa si un inceput usor al zilei.

La micul dejun insa nu este un moment foarte propice pentru consumul de fructe, decat, ca o parte a meniului (deci nu incepeti ziua consumand doar fructe). Alimentele dulci, in general, provoaca o crestere brutala a cantitatii de zahar din sange si stimuleaza secretia de insulina. De ce nu e bine? Cred ca ati ghicit deja, acesta e inceputul procesului in care corpul nostru depoziteaza... grasimi, pentru zilele mai putin „dulci”.

Daca de dulce v-am povestit, am sa inaintez si cu ideea ca nici de lipide nu este necesar sa ne ferim. In special cu dedicatie inspre doamnele atente la frumusete, va spun sincer ca lipidele ajuta la pastrarea frumusetii pielii si aduc un bogat aport de vitamine, printre care, foarte importante sunt vitaminele A si E, iar studiile a diverse centre de cercetare americane arata ca suprimarea completa a lipidelor din dieta nu are ca rezultat combaterea obezitatii si nu ofera nici rezultate spectaculoase in procesul de slabire.

Desi poate ca la 20 de ani gatitul e undeva in planurile de viitor, va spun de pe acum, atentie in ce fel gatiti mancarurile. Foarte multe persoane cad in greseala listelor de alimente cu caloriile aferente la o portie de 100 g. Acel aliment e calculat in forma pura, cruda! Daca poate fi consumat ca atare, atunci calculele nu sunt eronate, dar, spre exemplu, daca ne referim la celebrul cartof, alimentul omniprezent in mesele noastre, atunci iata care pot fi schimbarile la care sa va asteptati:

  • cartof fiert in coaja: 81 cal/100 g
  • piure: 91 cal/100 g
  • cartofi copti: 105 cal/100 g
  • cartofi prajiti: 275 cal/100 g
  • chipsuri de cartofi: 520 cal/100 g

Concluzie? O punga de chipsuri de 100 g va aduce acelasi aport ca o jumatate de kg de cartofi gatiti mai sanatos.

In speranta ca veti tine seama de aceste schimbari, va atrag atentia si la celelalte capcane: rontaitul e un mare dusman, care ne inconjoara si ne adauga kilograme in plus, fara sa le sesizam. Marea problema este faptul ca rontaitul presupune aport de alimente - sarate sau dulci, de obicei cu continut caloric mare, dar intr-un procedeu nesesizat, contopit intr-o alta actiune: cand citim, ne uitam la televizor, sau povestim cu cineva. Astfel, creierul este preocupat de principala actiune, lasand partea cu alimentatia ca proces secundar, reflex. Nu stim astfel ce cantitate de alimente consumam prin „rontait” si nici nu avem senzatia de satietate ca dupa o masa normala.

Un alt semnal de alarma ar fi sucurile de fructe cu adaos de zahar dar si produsele light, pentru al caror gust se adauga potentiatori mai periculosi uneori, decat compozitia normala a produsului.

Ati auzit pana acum de atatea ori despre arma mortala contra kilogramelor: consumul de apa, dar nu ati stiut cum functioneaza?

Hainele prea stramte, care creaza un efect de compresie asupra circulatiei venoase si limfatice nu ofera o imagine de diva, decat pe moment, in timp ducand la instalarea celulitei si a toxinelor. Apa, sau ceaiul de plante, consumate zilnic, duc la repunerea in circulatie a acestor straturi de grasime, dar, atentie, ele devin disponibile pentru musculatura, efortul fizic fiind singurul care poate sa le „arda”. Asadar apa in combinatie cu sportul au ca rezultat topirea kilogramelor in plus.

Iata si o propunere de meniu, pentru zilele in care va decideti sa fiti atenti cu voi insiva:

Inainte de inceperea mesei, asa cum am mentionat anterior, e bine sa va porniti ritualul de trezire a corpului, consumand un pahar mare de apa plata, la temperatura camerei, procedeu repetat si cu putin timp inainte de pranz si inainte de cina - asta pentru a va asigura deja o mare parte din apa zilnica, necesara corpului.

Mic dejun

Cafea sau ceai, de preferinta neindulcite; un fruct proaspat; o feliuta de paine cu o felie de sunca.

Pranz

Gratar (carne de pui sau peste) cu legume (salate sau legume fierte la abur, dar in varianta al dente, deoarece confera mai repede corpului o senzatie de satietate); sau doua-trei felii de sunca cu 50 g de branza si o salata mare (castraveti, rosii, salata verde)

Cina

Doua oua, alaturi de 250 g de spanac, sau omleta cu ciuperci si putin compot de fructe, sau un mar copt (seara sunt mai eficiente fructele care au trecut printr-o usoara varianta de pregatire, nu in stare cruda).

Gustari

Deoarece cu greu le putem evita, incercati niste gustari iubite de papilele gustative, dar sanatoase pentru voi: nuci, alune, seminte - toate in stare cruda, sau usor prajite dar fara sare sau ulei, fructe uscate, un ceai cu lamaie (nu trebuie sa va reamintesc cat de eficienta este lamaia in topirea grasimilor, nu-i asa?), iar pentru cei care prefera lactatele: un iaurt, un pahar de lapte sau o bucatica de branza.

Meniul propus e trasat in linii generale, dar puteti face o multime de combinatii, potrivite pentru voi.

Nu uitati, sa fie bun, sanatos, aspectuos in farfurie si sa-ti faca viata usoara, ca la douazeci de ani, mai ai drum lung inaintea ta si depinde doar de tine, cat va fi de usor!

Data actualizare: 22-03-2024 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 3225
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!