Laptele matern versus formule de lapte

©

Autor: Redacția ROmedic

Laptele matern versus formule de lapte
Alaptare la san sau formule de lapte? Care varianta este mai potrivita?

Cu siguranta, alaptarea la san a sugarului este varianta ideala, insa daca dintr-un motiv sau altul, va ganditi sa va orientati dupa alaptarea „artificiala”, cu lapte praf pentru bebelusi, va invitam sa analizati comparativ cele doua optiuni, din punct de vedere nutritiv:

  • procent de grasimi
  • proteine
  • carbohidrati
  • anticorpi
  • vitamine
  • minerale
... dar si al enzimelor si hormonilor.

Dumneavoastra decideti!
Principii nutritive Lapte matern Formule de lapte Note
Grasimi - bogat in acizi grasi Omega-3- adaptat la nevoile sugarului, cantitatea scazand pe masura ce cresterii copilului- bogat in colesterol- absorbit aproape in totalitate- contine lipaza (enzima care descompune grasimile) - nu contin acizi grasi omega-3- nu sunt adaptate nevoilor sugarului- nu contin colesterol- nu sunt in totalitate absorbite- nu contin lipaza Grasimile sunt cei mai importanti nutrienti in laptele matern; absenta colesterolului si a acizilor grasi din lapte poate duce la afectarea inimii si a sistemului nervos central la varsta adulta.
Proteine - bogat in proteine usor de digerat- aborbite in proportie mai mare- contine lactoferina si lisozima- bogat in factori de crestere- contine proteine care induc somnul - mai dificil de digerat- nu sunt absorbite in totalitate, rezultand mai multe reziduuri- nu contin lactoferina si nici lisozima- contin scazut in factori de crestere - contin scazut de proteine care induc somnul Copiii nu sunt alergici la proteinele din laptele matern.
Carbohidrati - bogat in lactoza- bogat in oligozaharide - unele formule nu contin lactoza- continut scazut de oligozaharide Lactoza joaca un rol important in dezvoltarea creierului.
Anticorpi - bogat in globule albe- bogat in imunoglobuline - nu contin globule albe- continut scazut de imunoglobuline Anticorpii sunt trasmisi prin lapte de la mama la copil.
Vitamine si minerale - mai bine asimilate, in special fierul, zincul si calciul- fierul este asimilat in proportie de 50 – 75% - contine seleniu in cantitate mare - asimilate intr-o masura mai mica- fierul este asimilat in proportie de 5 – 10% - contine seleniu in cantitate mai mica Vitaminele si mineralele din laptele matern au o biodisponibilitate mai mare – sunt mai bine asimilate. Pentru a compensa, ele sunt adaugate in cantitate mai mare in formule, devenind mai greu de digerat.
Enzime si hormoni - bogat in enzime digestive -lipaza si amilaza- bogat in hormoni – tiroidieni, prolactina, oxitocina, etc.- variaza in functie de dieta mamei - nu contin enzime si nici hormoni- are mereu acelasi gust Enzimele digestive sunt necesare pentru o buna digestie. Hormonii contribuie la echilibrul biochimic al copilului. Fiind influentat de dieta mamei, laptele matern formeaza gusturile si preferintele sugarilor.

Data actualizare: 14-07-2024 | creare: 25-04-2007 | Vizite: 9146
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum