Bucataria traditionala franceza

©

Autor: Redacția ROmedic

Bucataria traditionala franceza
Bucataria franceza este cea mai rafinata si apreciata din Europa si poate chiar din intreaga lume. Franta este un paradis culinar, iar arta culinara este un cult, avand o traditie de cateva secole de rafinament si excelenta.

Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente  sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi (nu mai putin de 365 tipuri diferite de branza), foie gras, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici.

Faima bucatariei franceze este data de asa-numita “haute cuisine” - un stil culinar elaborat, care necesita multa migala si cele mai bune ingrediente. De fapt, atat de apreciata haute cuisine a preluat traditiile culinare regionale si le-a transformat in adevarate delicatese, demne de cele mai fine gusturi. Prepararea lor este laborioasa si necesita mult timp, uneori chiar cateva zile. Aceste specialitati franceze de renume mondial se gasesc doar la restaurantele de lux, concentrate in special in jurul capitalei Paris si au preturi exorbitante.

Din acest motiv, francezii nu consuma acest tip de mancare in fiecare zi. In general, persoanele in varsta au tendinta de a consuma feluri traditionale din zonele in care s-au nascut sau au trait, in timp ce tinerii sunt atrasi de specialitatile straine sau exotice.

Desi vorbim de o  bucatarie franceza, in realitate, fiecare provincie are propriul sau stil culinar, retete si ingrediente specifice. Astfel, in nord-vestul Frantei (Normandia, Bretania) se folosesc untul, merele si smantana; in sud-vest specialitatile sunt foie gras (pate de ficat de gasca), armagnac (rachiu produs in regiunea cu acelasi nume) si ciupercile. Zonele mediteraneene sunt marcate de influentele culinare italiene, folosindu-se din belsug uleiul de masline, plantele aromatice si rosiile. In regiunile din est se simte influenta germana, iar printre bucatele traditionale se numara carnatii, slanina, sauerkraut (varza murata) si berea.

In prezent, bucataria franceza este una a contrastelor -  intre originile sale galice si cele aristocratice, intre deschiderea spre influentele straine si reintoarcerea catre produselor regionale traditionale, intre creativitatea artistica si rutina zilnica.

Tara tuturor aromelor

Desi francezii sunt incantati de arta lor culinara, ei se arata extrem de curiosi in privinta mancarii din alte tari. Astfel, in Paris, adevarata capitala gastronomica mondiala, se gasesc nu mai putin de  10 mii de restaurante exotice si 40 mii in toata tara! Aceasta diversitate culinara se reflecta si pe rafturile supermarket-urilor, unde poti gasi de la mozarella italiana, branza feta greceasca, condimente indiene, taco mexican pana la orez si sosuri chinezesti.
Gustul pentru  bucatariile exotice este strans legat de dorinta de inovatie. Marii bucatari francezi au inceput sa foloseasca condimente si mirodenii din Orientul Indepartat: coriandru, ghimbir, curry, sofran, etc.
Delicatese franceze

Anual, francezii consuma intre 3000 si 4000 tone de pui de balta (adica 60 - 80 milioane bucati). In prezent, puiul de balta este o specie protejata in Franta, fiind importat din Indonezia......

Beneficiile pentru sanatate ale bucatariei franceze

Frantuzoaicele sunt invidiate pentru silueta lor zvelta. In schimb, dieta tipica in Franta contine sosuri grase, unt, branza cu grasime, carne si ciocolata. Cu toate acestea, francezii sunt considerati drept cea mai sanatoasa populatie din lume, datorita nivelului scazut de boli cardiovasculare si obezitate....


Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 02-03-2011 | Vizite: 24518
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!