Bucataria traditionala japoneza

©

Autor: Redacția ROmedic

Bucataria traditionala japoneza

Bucataria japoneza este renumita pentru modul de prezentare a preparatelor. Desi exista bucatarii mai complexe, niciuna nu poate egala simtul estetic al artei culinare nipone. Toate ingredientele sunt taiate si aranjate in mod artistic, nu doar pentru a fi placute, dar si pentru a se conforma simbolismului cultural japonez.
Spre deosebire de traditiile culinare occidentale, unde se tinde spre combinarea aromelor, in Japonia mancarurile sunt compuse din alimente separate, fiecare pastrandu-si aroma si aspectul natural.


Pestele si fructele de mare au cea mai mare importanta in dieta zilnica. In piata  Tsukiji din Tokyo,  cea mai mare piata de peste din lume, se gasesc peste 400 specii de fructe de mare, alge marine si peste. Atmosfera agitata, labirintul de standuri pline de produse marine si miile de vanzatori si cumparatori, fac din piata Tsukiji o adevarata atractie turistica.


Tehnicile culinare variaza considerabil de la o regiune la alta. Totusi, trasatura comuna a tuturor este orezul, prezent de la micul dejun si pana la cina.
In Japonia, portiile sunt intotdeauna minuscule, creand impresia ca fiecare masa este o selectie de mostre culinare, aduse pentru degustare. Japonezii nu pun mare pret pe alimentele exotice sau produsele in extra sezon, deoarece fiecare perioada a anului are specialitatile sale.


Luarea mesei este o parte importanta a culturii japoneze. Modul in care ingredientele sunt preparate, gatite si consumate este o forma de arta in care traditiile, religia si istoria joaca un rol poate mai important decat mancarea insasi.
Fiecare ingredient isi are locul bine stabilit pe masa, iar in loc de furculite se folosesc betigasele. La sfarsitul mesei, fiecare invitat primeste un bol de apa calda, parfumata cu o felie de lamaie, pentru a se spala pe maini.
Toate farfuriile sunt puse pe masa, astfel incat invitatii sa se poata servi, creand combinatiile dorite. Bauturile traditionale sunt sake, ceai verde, supa, care se serveste la sfarsitul mesei pentru a facilita digestia.


Este important de adaugat ca masa japoneza nu contine dulciuri, decat in rare ocazii. In general, la sfarsit se consuma un fruct de sezon (para japoneza, etc).

Alimentele de baza in bucataria japoneza

Algele – in bucataria japoneza, algele sunt utilizate in forma lor deshidrata. Principalele tipuri sunt wakame – alga cu gust puternic, folosita la supele miso si nori – alga cu gust mai discret, folosita pentru sushi......

Fugu – o delicatesa japoneza potential fatala

Fugu, sau pestele-luna este un aliment de lux, deosebit de apreciat in Japonia. Se numeste astfel datorita faptului ca ia forma unui glob atunci cand se simte amenintat....

Sushi

Sushi este un aliment emblematic pentru bucataria japoneza si consta in orez, acoperit de peste crud si invelit intr-o alga marina. Orezul pentru sushi este asezonat cu otet din orez, sare si zahar......

Sashimi

Sashimi este un fel tradititional al bucatariei japoneze, atestat inca din secolul XV, compus din felii de peste crud......

Beneficii pentru sanatate ale bucatariei japoneze

Japonia se poate mandri cu cea mai scazuta rata a obezitatii din lume. Japonezii cred ca mancarea are proprietati curative si aleg alimentele benefice pentru organism......


Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 02-04-2012 | Vizite: 8598
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!