Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Borș de urzici

Vizite: 2584
Timp preparare: 35min
Dificultate: redusa
1287

CALORII

6

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 5-6 portii:

- 100 g ceapa;
- 100 g morcovi;
- 100 g telina si albitura (radacina de patrunjel si pastarnac);
- 75 ml ulei;
- 50 g orez;
- 6-800 g urzici;
- 700 ml bors;
- Knorr Delikat si sare dupa gust;
- o legatura mica de ceapa verde si una de leustean.

Preparare:

Zarzavatul se taie marunt si se caleste in ulei cu putina apa. Se adauga apa cu o lingurita de Knorr Delikat si se fierbe aproximativ 10-15 minute. Se adauga orezul spalat si urzicile curatate, spalate si oparite cateva minute in apa clocotita cu sare.

Dupa ce toate ingredientele sunt patrunse, se adauga borsul fiert separat si se potriveste gustul cu sare. Ceapa verde se taie marunt si se adauga in oala. Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se trage vasul de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt.


Analiza ingredientelor rețetei Borș de urzici:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Ceapă verde
Avantaje: Ceapa verde este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, riboflavină, calciu, fier, potasiu. În plus, ceapa verde conține si tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor ș...
Dezavantaje: Ceapa verde poate îngreuna digestia. Ceapa verde poate interacționa cu medicamentele pentru diabet și cu anticoagulantele....
Leuștean
Avantaje: Are proprietăți antiinflamatoare și calmante....
Dezavantaje: Efect diuretic. Poate interacționa cu alte plante sau medicamente....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus. Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Păstârnac
Avantaje: Păstârnacul este o sursă bună de potasiu, fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic. Este bun pentru oboseală și constipație. Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau...
Dezavantaje: Petențial alergen....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Urzică
Avantaje: Urzica este o importantă surse de fier și vitamine, cu efecte benefice asupra întregului organism. Aduce un aport caloric scăzut organismului. Are efect benefice împotriva reumatismului și ar...
Dezavantaje: Urzicile mai mari, în stare avansată, prezintă niște particule numite cistolice care au efect iritant asupra rinichilor. În urma contactului pe piele cu frunzele sau tulpina verde de urzică, ap...

Căutați rețete culinare după denumire