Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Sarmale cu soia

Vizite: 3480
Timp preparare: 160min
Dificultate: medie

Ingrediente/compozitie:

1. Copozitia:
- 1 ceasca orez alb
- 1 punga texturat soia granule
- 4 cepe albe
- 2 oua crude
- 1 lingura cimbru uscat
- 1 lingura marar uscat
- 1 varf de cutit sare
- 1 lingurita piper mozaic macinat
- 1 cana mare de ulei de palmier
- 2 linguri condimente: oregano, busuioc, ghimbir, coriandru, piper rosu, piper alb
- ciuperci uscate

2. 1 sau 2 verze potrivite, acrite in saramura
- 1/2 l zeama de varza
- 200 grame ulei de palmier
- 1 borcan de pasta de tomate

Preparare:

1. Se pune la fiert soia granule impreuna cu 2 linguri de condimente. Se fierbe 15 minute apoi se scoate, se arunca apa in care a fiert si se lasa la scurs.
Orezul se alege si se spala, dandu-l prin mai multe ape pana cand ramane curat. Se pune la fiert orezul in 1/2 l de apa si se da in 2 clocote, se ia de pe foc, apa in care a fiert se arunca si orezul se lasa la scurs. Se incinge bine uleiul de palmier (atentie, acesta la temperaturi joase capata consistenta untului, asadar trebuie pus din timp la o temperatura care sa ii permita sa ramana in stare lichida). Cepele se curata, se spala si se toaca fin, apoi si se inabuse in uleiul incins.
Se adauga orezul scurs bine si se amesteca tot timpul pentru a nu se lipi de vasul in care se prajesc. Cand orezul a capatat un aspect lucios si ceapa un aspect sticlos se iau de pe foc. In aceasta compozitie se adauga texturatul de soia granule, sarea, piperul mozaic, mararul si cimbrul si se amesteca bine pana ce devine omogen. Se bat ouale spuma si se toarna in compozitie, se framanta compozitia pana ce ouale se integraza complet.

2. Fruzele de varza se aleg, trebuie sa fie intregi, netede de marime medie (in functie de cat de mari sau mici vrem sa fie sarmalele). Se tapeteaza oala in care urmeaza sa fie asezate sarmalele cu frunzele cele mai mari si mai deteriorate, se toaca fideluta cateva frunze si se pun peste frunzele cu care am tapetat.
Se impaturesc sarmalele si se aseaza in oala astfel: un rand sarmalute, un rand varza tocata fideluta putin bulion amestecat cu zema de varza. Se procedeaza astfel pana cand se termina compozitia si de impachetat. Deasupra se acopera cu varza tocata fideluta si frunze de varza intregi, turnam restul de zeama de varza si bulion si adaugam apa. Lichidul in care se pun sarmalele la fiert sa nu le acopere.
Se adauga 200 de grame de ulei de palmier si se pune oala pe foc potrivit, avand grija sa avem la indemana o plita pe care sa se aseze pe flacara, pentru a evita arderea sarmalelor. Se fierb circa 1 ora.
Nu se pun in cuptor!


Analiza ingredientelor rețetei Sarmale cu soia:

Bulion - Pastă de tomate
Avantaje: Pasta de tomate conține vitaminele A, C și B6, fier, potasiu, tiamină, niacină, calciu și magneziu. Sursă excelentă de licopen și vitamina C....
Dezavantaje: Pasta de tomate conține mult sodiu. Pasta de tomate conservată este încărcată cu zahăr și sodiu....
Busuioc
Avantaje: Busuiocul este o sursă ideală de vitamina A, vitamina K, acid folic, vitamina B6, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, busuiocul conține și vitamina E, niacină, fosfor și zinc....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Cimbru
Avantaje: Cimbrul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu și zinc....
Dezavantaje: Uleiul de cimbru este toxic. Nu se recomandă folosirea uleiului esențial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate....
Coriandru (frunze)
Avantaje: Frunzele de coriandru sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, tiamina, riboflavina, vitamina K, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, frunzele de coriandru conțin și ...
Ghimbir
Avantaje: Ghimbirul este o sursă excelentă de vitamina E, fibre alimentare, vitamina B6, fier, magneziu și potasiu. Este benefic pentru tratarea tusei, răcelii și în stările de greață. Are efecte ben...
Dezavantaje: Poate produce disconfort la nivel gastric, dacă este consumat în cantități ridicate....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Oregano
Avantaje: Oregano este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina E, vitamina K, calciu, fier, magneziu, vitamina B6 și potasiu....
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus. Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Piper alb
Avantaje: Piperul alb este o sursă bună de fier, fibre alimentare și vitamina C....
Piper roșu
Avantaje: Piperul roșu este o sursă excelentă de vitaminele A, C, E, K, B6, riboflavina, niacina, fier, magneziu și potasiu....
Soia
Avantaje: Soia este o sursă excelentă de vitamina C, acid folic, fibre alimentare, proteine, tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. Aliment util în prevenirea cancerului de sân și de prosta...
Dezavantaje: Utilizarea pe termen lung a suplimentelor de izoflavonă de soia a fost legată de hiperplazia endometrială....
Ulei de palmier
Avantaje: Fiind un compus semi-solid, prezintă stabilitate pe termen lung. Nu conține grăsimi trans. Conține carotenoide și vitamina E, ce sunt benefice pentru sănătate. ...
Dezavantaje: Extrem de bogat în grăsimi saturate. Poate duce la creșteri în greutate dacă este consumat în exces și asociat cu alte surse de grăsimi. ...
Varză
Avantaje: Varza este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, K, B6 și acid folic. De asemenea, varza conține tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. Este utilă în caz de ulcer la st...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de varză provien din zaharuri. Varza trebuie consumată cu moderație de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiro...

Căutați rețete culinare după denumire