Pastilele de slăbit

©

Autor:

Pastilele de slăbit
Pastilele de slăbit sunt privite de multe dintre femei (în special) drept niște soluții-minune prin care kilogramele dispar în câteva săptămâni, deși s-au depus de-a lungul anilor.

Interesul pentru astfel de variante rapide nu e de condamnat – societatea actuală delimitează destul de drastic idealul fizic feminin, în special prin intermediul mass-media, fapt care le face unele femei să se simtă nemulțumite, chiar complexate, de felul în care arată.

Altele, vor să slăbească din dorința de a se alinia la propriile standarde, pentru a se simți mai bine cu propria persoană, ori pentru a avea mai mult succes în viața personală sau în carieră.

Oricare ar fi motivațiile, dorința de a slăbi o depășește uneori pe cea de a fi sănătos, astfel că pastilele de slăbit ajung să fie preferate dietei alimentare și exercițiilor fizice, în încercarea de a pierde kilogramele excedentare.
Rezultatele, atunci când apar, nu sunt fără niciun preț.

Vă propunem o analiză asupra problemei obezității și a pastilelor de slăbit, înainte de a comanda flacoanele care vă pot slăbi peste noapte.

Problema obezității – privire de ansamblu

Obezitatea a fost de ceva vreme încadrată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o problemă de sănătate publică. Conform unor statistici realizate în 2008, 35% dintre adulții planetei (20+) sunt supraponderali, în timp ce 10% sunt obezi. În România, după aceleași estimări, mai mult de jumătate din populație este supraponderală sau obeză.

Dincolo de simple date statistice, obezitatea este printre principalale cauze de deces, la nivel mondial  și vine adesea „la pachet” cu o incidență alarmantă de boli cronice: diabet, hipertiroidism, boli cardiovasculare, cancer.

Supraponderalitate sau obezitate?

Diferența dintre supraponderabilitate și obezitate, așa cum o face OMS, este delimitată de Indicele de masă corporală (IMC), care se calculează ținând cont de înățimea și greutatea persoanei, cât și de tipul de efort fizic pe care îl desfășoară zilnic.
Astfel, persoanele care se încadrează într-un indice de 25 au o greutate normală, în timp ce valorile peste 25 indică supraponderabilitatea, iar cele peste 30 sunt echivalente cu obezitatea.
Pentru a identifica în ce categorie vă încadrați, calculați-vă ușor IMC-ul folosind calculatorul ROmedic.

Cum s-a ajuns aici?

Pandemia de obezitate este dată de modificarea stilului de viață în ultimele decenii: conform aceleiași autorități în domeniu (OMS), numărul persoanelor obeze s-a dublat, față de 1980.

Alimentele tot mai procesate, bogate în aditivi, hormoni de creștere, substanțe chimice care generază dezechilibre în organismul uman, și-au câștigat locul în coșul de cumpărături, mai ales prin prisma prețurilor mici, în comparație cu alimentele neprocesate.

Acestora li se adaugă alimentele semi-preparate din supermarketuri și preparatele fastfood, care la schimb cu o cantitate extrem de mică de substanțe valoroase, oferă un număr mare de calorii, provenite din glucide (zahărul prezent în toate sosurile și topping-urile, pentru a accentua gustul) și grăsimi saturate.

Aceste comportamente alimentare, corelate cu o activitate fizică sedentară (munca la birou, timpul liber petrecut în fața calculatorului) si obiceiuri nesănătoase (ronțaitul de snack-uri, mâncatul la televizor) alcătuiesc un cerc vicios responsabil, de cele mai multe ori, de kilogramele în plus.

Pastilele de slăbit – de ce sunt atât de populare?

Pastilele de slăbit promit ceea ce niciun regim alimentar echilibrat nu o poate face: o slăbire rapidă, fără mari eforturi, mâncând orice, oricând.

Tentația unui corp complet transformat rapid e mare, așa că numeroase persoane apelează la astfel de suplimente, fie pentru a înlocui dieta alimentară, fie pentru a grăbi procesul de slăbire.

Popularitatea pastilelor de slăbit e dată și de intensa mediatizare a acestora și a exemplelor care endorsează (ilustrează) produsele: sunt prezentate povești de succes, femei care și-au recăpătat măsurile la haine și încrederea în sine, mame care au redevenit atractive după naștere ș.a.m.d. Cel mai adesea, prețul acestora este accesibil, mult mai avantajos decât un set de ședințe la nutriționist, ori un abonament la sala de sport, fapt care alimentează tentația de a apela la pastile de slăbit.

Pastilele de slăbit, generic vorbind, grupează mai multe categorii de produse:

  • produse farmaceutice (medicamente) avizate, eliberate numai cu prescripție medicală
  • suplimente alimentare cu așa-zis rol adjuvant într-un program echilibrat de pierdere a kilogramelor
  • produse „naturale”, cu statut legal de suplimente alimentare, care susțin arderea grăsimilor într-un timp foarte scurt, însă cu efecte necunoscute asupra sănătății

Cea mai mare probleme rezidă din comercializarea suplimentelor alimentare, al căror statut juridic permisiv a dus la larga popularitate de care se bucură.

Suplimentele alimentare – cadru legal

Diferența dintre un medicament avizat, eliberat sub prescripție medicală și un supliment alimentar este că cele din urmă pot fi înregistrate de orice persoană juridică, nu sunt supuse unui control medical, nu necesită prospect și au mână liberă la promovarea prin mijloacele de informare în masă.

La aceasta se adauga faptul că marea lor majoritate se comercializează pe Internet, unde nu există nicio autoritate care să reglementeze promovarea acestora și, mai mult, comercializarea. Cu alte cuvinte, orice firmă poate ambala orice produs, îi poate aranja un ambalaj atractiv și îl poate comercializa pe website-ul propriu, sub aspectul unui produs revoluționar de slăbit, realizat din plante, complet sigur și cu rezultate garantate.

Nu e de mirare, astfel, invazia de reclame la produse de slăbit ce pot fi cumpărate la fel de simplu ca orice alt produs comercial.

Pentru a-și câștiga credibilitatea, adesea, pe lângă promisiunile greu de ignorat, suplimentele alimentare pentru slăbit se aseamănă, la nivel de ambalaj și formă de prezentare cu medicamentele, pentru a înșela încrederea consumatorului. Impostura cuprinde uneori și afișarea mesajului „Avizat de Ministerul Sănătății”, care nu înseamnă nimic, de fapt, pentru că această insituție nu monitorizează  producția de suplimentele nutritive și nici nu poate efectua controale care să le vizeze!

Singura obligație legală pe care o au producătorii de suplimente nutritive este să notifice Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, conform ordinului Nr. 244/401 din 22 aprilie 2005.

Pe lista documentelor necesare pentru ca un supliment alimentar să poată fi notificat nu se numără și avizul de la Ministerul Sănătății și mai mult, se precizează că prospectul nu este obligatoriu!

Directorul Institutului de Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc, a declarat în 2010 într-un material jurnalistic pentru ziarul Gândul, că  notificarea produselor se bazează pe datele furnizate de producător, de vreme ce instituția nu realizează testări ale produselor pe care le înregistrează; singura formă de triere este verificarea buletinului de analiză furnizat de producător și corelarea acestuia cu lista plantelor interzise.

Puteți consulta lista completă a suplimentelor alimentare notificate, printre care se numără si pastilele de slăbit, în acest document emis de Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Jena, disperarea de a obține rezultate rapide, frustrarea față de aspectul fizic, comoditatea și din păcate, naivitatea, determină atât de multe persoane să-și comande pastile de slăbit cu statut incert, neavizate, comercializate de firme-fantomă, cu speranța că vor slăbi mult și repede, prin „puterea super-plantelor”.

Prin comparație, avizarea unui medicament este un proces extrem de dificil și anevoios, care implică imense resurse financiare, umane și de timp, testări intense care analizează orice fel de efect advers la substanțele active, sunt monitorizate și verificate eventualele manifestări neplăcute pentru a preîntâmpina orice fel de reacții severe.

Tipuri de pastile de slăbit

Nu există un singur tip de pastile de slăbit, din punctul de vedere al principiului de acțiune. De aceea, în continuare le-am clasificat în funcție de modul în care (se presupune că) acționează pentru reducerea greutății corporale.

Suplimente pentru suprimarea poftei de mâncare

Anumite pilule au ca principiu reducerea poftei de mâncare, prin stimularea secreției unor hormoni resposabili cu starea de bine și cu apetitul. În acest mod, persoana în cauză „uită să mănânce” sau mănâncă mult mai puțin, micșorând aportul energetic și în acest mod, se produce scăderea în greutate.

Există aici două subcategorii: acele suplimente în cazul cărora se menționează că nu înlocuiesc un regim alimentar echilibrat și aceela care dau frâu liber, cel puțin teoretic, oricăror pofte alimentare, din moment ce se consumă o cantitate foarte mică de mâncare.

Multe dintre acest tip de pastile conduc la stări de amețeală, grețuri, senzații de slăbiciune și dificultăți de concentrare, fie pentru că pur și simplu, persoana mănâncă mult prea puțin, fie ca efect secundar la substanțele conținute.
Alte manifestări care nu deranjează prin prisma gravități, cât prin impactul asupra vieții de zi cu zi sunt balonarea, numărul mare de scaune într-o singură zi, crampele abdominale, flatulența incontrolabilă.

Una din cele mai întâlnite substanțe conținute de aceste pastile este fentermina (phentermine), care face parte din aceeași familie farmaceutică cu amfetamina, o substanță psihostimulantă foarte perculoasă.
Fentermina mai poate cauza stări de nervozitate, palpitații, aritmie, hipertensiune, vărsături, erupții, constipație, căderea părului și în cazuri grave, boli ale inimii, epilepsie, depresie, dificultăți respiratorii.
Nu e indicată administrarea fenterminei pentru perioade mai mari de 6 săptămâni și este strict necesară supravegherea unui medic.

Pastile care creează senzația de sațietate

Există anumite pastile care nu reduc apetitul propriu-zis, însă generează o senzație rapidă de sațietate, de greutate, făcând ca persoana să se simtă sătulă mâncând fie și numai un sfert din cât obișnuia să pună în farfurie.

O substanță comună în acest tip de pastile de slăbit, prezentă în produse foarte cunoscute,este sibutramina. Sibutramina are un „renume” controversat, din cauza efectelor secundare puternice pe care le provoacă, în special în materie de afecțiuni cardio-vasculare.

În prezent, sibutramina a fost interzisă în Europa și în Statele Unite ale Americii, în urma unor studii clinice și a numeroase cazuri raportotate, ce au dezvăluit o incidență alarmantă a atacurilor cerebrale și infarcturilor.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare  a declarat în 2010 în aceeași sursă citată anterior că testările pentru sibutramină sunt extrem de costisitoare și nu se fac pentru capsulele de slăbit, plecându-se în schimb de la ideea că producătorii sunt de... „bună-credință”!

Astfel, e dificil de probat cu exactitate prezența sibutraminei într-un produs de slăbit.

O altă substanță folosită în produsele de slăbit, pentru a genera senzația de sănătate, este metilceluloza (methylcellulose), recunoscută și ca un laxativ eficient.

Pastile care inhibă absorbția grăsimilor în organism

Un alt tip de pastile de slăbit au ca principiu de funcționare modificarea modului în care grăsimile sunt absorbite de către organism. Astfel, corpul este „setat” să asimileze doar o parte din grăsimile ingerate, restul fiind eliminate prin fecale.

Mecanismul acestor pastile este „simplu”: substanța activă blochează enzima gastrică responsabilă de descompunerea grăsimilor în molecule, în vederea absorbirii lor, iar grăsimile ajung în acest mod direct în colon.
Aproximativ 25% dintre grăsimile ingerate sunt blocate în acest fel de medicament, astfel că administrarea unor astfel de pastile trebuie să se facă numai în condițiile unei diete săracă în grăsimi.

O astfel de substanță activă ce îndeplinește acest rol este tetrahydrolipstatin, cunoscunt la nivel mondial sub numele de orlistat. Orlistat este, în prezent, singurul produs farmaceutic avizat pentru a fi prescris de medici în tratamentul obezității stabilite clinic de către medici și este recomandat persoanelor cu un IMC mai mare de 30, în combinație cu dietă și sport.

O substanță despre care se crede că are proprietăți similare orlistatului este chitosanul, o substanță de origine naturală, care se comercializează sub formă de capsule și poate fi găsită fără prescripție medicală.
Chitosanul provine din carapacea crustaceelor, care a fost tratatată cu hidroxid de sodiu, rezultând un compus -chitina- care are largi utilizări în sfera biomedicală.

Efectele acestei substanțe sunt controversate însă; un raport publicat în 2011 de către EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, susține că nu s-a putut stabili o corelație relevantă între administrarea de chitosan și pierderea în greutate și nici în privința unei ușurări a digestiei.

Pastile care stimulează arderea grăsimilor

În categoria produselor ce promit accelerarea metabolismului grăsimilor intră mai ales toate acele produse naturiste, comercializate în unitățile de tip plafar, ori pe internet, care susțin că pot genera pierderi masive în greutate, într-un timp scurt, numai prin acțiunea unor ingrediente 100% naturale.

În compoziția acestor pastile de slăbit intră adesea plante precum: garcinia cambodgia, acai berry, portocal amar (bitter orange), gumă guar ș.a.

În multe dintre cazuri, pastilele „naturale”, conțin de fapt o combinație de extracte din plante care suprimă apetitul, grăbesc digestia (au adesea efect laxativ) și stimulează arderea grăsimilor.

Motivația multor persoane de a apela la acest tip de pastile este, pe lângă mirajul „naturalului”, faptul că pot fi procurate fără prescripție medicală, direct din magazin ori chiar de acasă, din fața calculatorului. Faptul că aceste produse pot fi procurate atât de ușor nu certifică eficiența și nici siguranța lor; de multe ori, situația stă invers.

Marea problemă cu aceste pastile ce par inofensive, prin prisma listei de ingrediente naturale, este că nu sunt avizate medical, nu există dovezi științifice care să susțină eficiența lor în pierderea kilogramelor și nu pot fi cunoscute cu exactitate efectele adverse pe care le produc.
Simpla garanție (care în sine nu poate fi, la rândul ei, probată) că ingredientele sunt naturale nu echivalează cu siguranța administrării; anumite substanțele de origine naturală pot cauza efecte nedorite, ba chiar dramatice, similar celor de sinteză chimică.

Unele dintre pastile „naturale” puternice efecte diuretice și laxative, fapt care poate genera, inițial o anumită scădere în greutate (fără a pierde din masa de grăsime), însă care pot genera probleme intestinale și ale rinichilor (dacă se pierde o cantitate prea mare de apă).

Avantaje, dezavantaje și recomandări

Anumite produse de slăbit avizate, încadrate în grupa medicamentelor și prescrise de către medic, pot sprijini procesul de pierdere a kilogramelor în plus, fie grăbind procesul, fie îmbunătățind rezultatele.
Astfel, combinând dieta și efortul fizic cu medicația prescrisă, se pot constata pierderi în greutate însemnate. Reversul, pe lângă dezavantajele pe care le vom menționa în continuare este faptul că după întreruperea administrării, greutatea pierdută este acumulată din nou (efectul yo-yo).

Pastilele de slăbit, dincolo de rezultatele rapide, au numeroase dezavantaje:

  • au efecte adverse variate, uneori foarte grave
Începând de la amețeli, dureri de cap, uscăciune a gurii, vărsături, dificultăți de concentrare și până la palpitații, leșin, hipertensiune, dificultăți respiratorii, umflături ale membrelor, puteți experimenta manifestări ce vă pun serios sănătatea în pericol.

Aceastea variază, ca incidență și intensitate, de la o persoană la alta, în funcție de starea generală de sănătate, vârstă, metabolism și de substanța activă (natură, concentrație, interacțiuni cu alte substanțe).

Nu supraestimați rezistența organismului dumneavoastră la astfel de tratamente. Dacă aveți multe kilograme în plus și aveți nevoie de un stimulent suplimentar pentru a slăbi, ori nu reușiți prin alte metode, adresați-vă medicului, pentru a vă prescrie medicamente ce susțin slăbirea, în funcție de istoricul dumneavoastră medical.

Nu cumpărați pastile de slăbit pe baza experiențelor altor persoane, la recomandarea vânzătorilor, ori în funcție de opiniile de pe rețelele sociale sau forumuri – în primul rând pentru că devine dificil de deosebit informația sigură de reclamele mascate și apoi, pentru că fiecare persoana reacționează diferit la tratament.

Priviți cu suspiciune reclamele ce trâmbițează schimbări radicale în câteva săptămâni, fără a fi nevoiți măcar să ajustați porțiile; multe dintre cazurile „înainte/după” care ilustrează succesul pastilelor de slăbit sunt fabricate, pentru a impulsiona persoanele supraponderale să experimenteze același „model de succes”.

Citiți cu atenție și tact etichetele și prospectele, identificați substanțele active și verificați-le acțiunea. Și mai important, nu cumpărați produse de slăbit care nu au o listă detaliată a ingredientelor, un prospect complet, unde să fie menționate indicațiile de administrare, interacțiunile cu medicamente, contraindicațiile și efectele secundare.
De asemenea, respingeți cu desăvârșire produsele care nu au eticheta (și) în limba română!

Pastilele de slăbit nu sunt recomandate în niciun caz persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni: diabet, boli cardiovasculare, probleme ale rinichilor, hipertiroidism, glaucom, depresie, boli psihice, epilepsie.
Atenție sporită trebuie acordată și dacă trebuie în viitor să treceți printr-o operație chirirugicală ce necesită anestezie generală.

  • cauzează dependență
Substanțele active din pastilele de slăbit pot cauza dependențe greu de depășit. Nu este indicat să prelungiți administrarea, fie și sub recomandarea medicului, mai mult de 6 săptămâni. Unele pastile pot cauza stări de sevraj atunci când se renunță la ele, afectând viața personală și profesională.

De aceea, nu este recomandată administrarea la întâmplare, fără știrea medicului de familie.

  • cauzeză toleranță
Este foarte probabil să slăbiți, la începutul administrării pastilelor de slăbit, fapt care vă poate motiva să continuați tratamentul, așteptând rezultate similare. După un anumit timp însă, rezultatele scad, fapt care duce la dezamăgiri, frustrări și chiar poate conuduce persoana la supradoze, din dorința de a experimenta din nou transformările de la început.

  • pot amâna planurile de a avea copii
Pastilele de slăbit nu sunt în niciun caz recomandate femeilor însărcinate, pentru că pot expune atât mama, cât și fătul la deficiențe grave. Mai mult, e necesar să treacă o anumită perioadă de la finalizarea tratamentului până când concepția este sigură.

Ce alternative există?

Vestea proastă, așadar, este că nu există soluții-minune de eliminare a kilogramelor în plus sau cel puțin, nu fără implicații pentru sănătate.

Singurele modalități prin care obezitatea poate fi învinsă sunt dieta alimentară echilibrată, care să respectele principiile nutritive și să fie corelată cu necesarul energetic al fiecărei persoane și activitatea fizică practicată regulat.

Varianta cea mai indicată este să discutați cu medicul de familie sau cu un nutriționist avizat, care, în baza unor investigații medicale, vă va indica un regim alimentar adecvat, care să țină seama de particularitățile dumneavoastră metabolice și legate de stilul de viață.

Puteți apela la mici trucuri de slăbire, precum ceaiul verde sau lămâia, care grăbesc arderea grăsimilor, fără efecte secundare, când nu se abuzează.

Ideea de bază este aceea că slăbirea nu trebuie să sacrifice sănătatea, ci dimpotrivă. Nu merită să riscați afecțiuni severe, încercând produse despre care nu știți nimic mai mult decât că „topesc” grăsimile de o zi pe alta. 

Gândiți-vă la repercursiuni, fiți selectiv și mai ales, informat, încercând în permanență să vă educați din punct de vedere nutrițional.

Data actualizare: 12-07-2024 | creare: 18-12-2013 | Vizite: 17149
Bibliografie
1 - Obesity and overweight, link: https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html
2 - Prescription Weight Loss Drugs, link: https://www.webmd.com/diet/guide/weight-loss-prescription-weight-loss-medicine
3 - Drugs & Medications – Phentermine, link: https://www.webmd.com/drugs/drug-4151-Phentermine.aspx
4 – Phentermine, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682187.html
5 - Proven Weight Loss Supplements, link: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/diet-weight-loss-supplements
6 - The dangers of slimming pills, link: https://www.dailymail.co.uk/health/article-27531/The-dangers-slimming-pills.html
7 – Sibutramine, link: https://www.livestrong.com/article/454746-truth-about-diet-pills-that-keep-you-from-absorbing-fat/
8 - Anti-obesity drug Reductil banned across Europe, link: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/22/reductil-banned-in-europe
9 - orlistat, Xenical, alli, link: https://www.medicinenet.com/orlistat/article.htm
10 - Over-the-counter weight-loss pills: Do they work?, link: https://www.mayoclinic.com/health/weight-loss/HQ01160
11- CHITOSAN, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-625-CHITOSAN.aspx?activeIngredientId=625&activeIngredientName=CHITOSAN
12 - Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to chitosan and reduction in body weight (ID 679, 1499), maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 4663), reduction of intestinal transit time (ID 4664) and reduction of inflammation (ID 1985) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006, link: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2214.htm
13 – Medicamentele care nu sunt medicamente, link: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/medicamentele-nu-medicamente-suplimentele-alimentare-1_5245575fc7b855ff56d00493/index.html
14 - Lipsa de control al produselor de slăbit poate ucide, link: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/lipsa-control-produselor-slabit-ucide-1_524443cec7b855ff56caffd3/index.html
15 - LISTA SPLIMENTELOR ALIMENTARE NOTIFICATE IN CONFORMITATE CU ORDINUL NR. 244/ 401/ 2005, link: https://www.bioresurse.ro/documents/notificari244.pdf
16 - ORDIN Nr. 244/401 din 22 aprilie 2005 privind prelucrarea, procesarea si comercializarea plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate, link: https://www.bioresurse.ro/documents/244.PDF
17 - SERVICIUL NATIONAL PENTRU PLANTE MEDICINALE, AROMATICE SI PRODUSE ALE STUPULUI. Compartiment Notificari Suplimente Alimentare – Continutul Dosarului, link: https://www.bioresurse.ro/documents/documente%20notificari%20IMPORT.html
18 - Instituţia care avizează suplimentele alimentare: Nu le-am recomanda nimănui. Noi le avizăm pe încredere, link: https://www.gandul.info/stiri/institutia-care-avizeaza-suplimentele-alimentare-nu-le-am-recomanda-nimanui-noi-le-avizam-pe-incredere-5469618
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  •