Cele mai populare diete ale anului 2014

©

Autor:

Cele mai populare diete ale anului 2014
Persoanele care doresc să urmeze o dietă pentru a pierde în greutate sau pentru a-şi ameliora condiţia generală au, în prezent, o paletă vastă de opţiuni. De fapt, există atât de multe regimuri alimentare pe care specialiştii în domeniul nutriţiei le recomandă, încât alegerea celui potrivit poate fi una dificilă.

Din acest considerent, BDA (British Dietetic Association) a analizat cele mai populare diete,  raportându-se la avantajele şi dezavantajele pe care le oferă fiecare dintre ele. Din top fac parte:
  • dieta 5:2;
  • dieta Dukan;
  • dieta Paleo;
  • dieta Atkins;
  • dieta Alcalină;

1. Dieta 5:2

Dieta 5:2 are la bază principiul postului intermitent. Acesta presupune ca timp de 5 zile pe săptămână să mănânci normal, fără a-ţi modifica tabieturile alimentare, iar pentru două zile să reduci semnificativ cantitatea de calorii regăsită atât  în preparate de origine animală, cât şi vegetală. Adepţii acestei diete afirmă că unul dintre avantajele pe care le oferă este îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a funcţiilor creierului, scăzând riscul apariţiei demenţei şi maladiei Alzheimer. Cu toate acestea, studii care să ateste eficienţa dietei 5:2 sunt puţine, în comparaţie cu acelea referitoare la alte metode de pierdere în greutate.

O cercetare realizată în anul 2010 arată că femeile care au urmat acest regim alimentar au reuşit să slăbească aproximativ acelaşi număr de kilograme precum cele care au adoptat diete mai uşoare. În plus, acestea din urmă prezentau şi un risc mai scăzut în dezvoltarea anumitor boli cronice, un exemplu în acest sens fiind Diabetul de tip 2.
Pe de altă parte, un studiu efectuat în 2012 sugerează  că această dietă ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta formele de cancer influenţate de obezitate.

Argumente pro

  • presupune un regim scurt, de numai două zile pe săptămână, în loc de şapte;
  • este mai uşor să-ţi canalizezi întreaga atenţie şi energie doar pe două zile de dietă, în loc de să-ţi programezi regimul zilnic;
  • cantitatea de grăsimi din organism este redusă semnificativ, observându-se efecte benefice asupra colesterolului, trigliceridelor şi presiunii sanguine;
  • poate preveni rezistenţa la insulină şi alte boli cronice.

Argumente contra    

  • majoritatea cercetărilor care atestă eficienţa acestei diete au fost realizate pe animale;
  • în cele cinci zile în care nu trebuie să urmezi postul intermitent, nu înseamnă că poţi mânca orice, cât şi când doreşti;
  • deşi nu trebuie să fii foarte strict atunci când vine vorba de valoarea calorică a meniurilor, se recomandă, totuşi, să ai o alimentaţie echilibrată şi să faci mişcare;
  • în cele două zile în care ţii post, poţi acuza stări de ameţeală, de iritabilitate, dureri de cap şi tulburări de concentrare, din cauza alimentaţiei necorespunzătoare;
  • au fost raportate efecte secundare precum: insomnie şi, implicit, oboseală, respiraţie urât mirositoare şi dezhidratare.  

Verdictul BDA

Dieta 5:2 este o metodă simplă de a reduce cantitatea de calorii pe care o absoarbe organismul prin alimentaţie. Există mai multe versiuni ale acestui regim, unele mai indicate decât altele, aşa încât este recomandabil să o urmezi pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine stilului de viaţă. Concluzii foarte clare nu pot fi oferite, întrucât toate studiile realizate asupra principiului de post intermintent s-au desfăşurat pe perioade scurte de timp şi au un număr restrâns de subiecţi.
Pentru persoanele interesate, se recomandă opinia specialistului nutriţionist, care poate prescrie meniuri echilibrate pentru cele două zile de post.
Este vital pentru sănătate să eviţi alimentaţia deficitară, dezhidratarea şi mâncatul excesiv în celelalte cinci zile ale săptămânii.

2. Dieta Dukan

Dieta Dukan reprezintă un regim alimentar sărac în carbohidraţi şi bogat în proteine. Nu există limite asupra porţiilor de mâncare pe parcursul celor patru etape ale programului de slăbire, cât timp nu te abaţi de la reguli. În primă fază, urmezi o dietă strict bazată pe consumul de proteine slabe. Ai la dispoziţie o listă cu 72 de alimente cu un conţinut rezonabil de grăsimi, dar bogat în proteine, printre care se numără: carnea de pui şi de curcan, ouăle, peştele şi lactatele.
Acest regim trebuie urmat, în medie, cinci zile pentru a oferi rezultate eficiente şi rapide. Spre deosebire de alte diete, în etapa incipientă a programului de slăbire este interzis consumul de vegetale. Abia în celelalte trei faze este permisă introducerea graduală a fructelor şi vegetalelor în meniu, ajungându-se la o alimentaţie aproape normală.
Se recomandă totuşi multă mişcare şi o zi pe săptămână în care să se consume exclusiv proteine slabe.

Argumente pro

  • slăbeşti repede şi eficient;
  • având un caracter strict, este uşor de urmărit şi respectat;
  • nu trebuie să-ţi cântăreşti porţia şi nici să faci calcule matematice pentru a vedea care este valoarea calorică a ceea ce consumi;
  • în afară de faptul că la începutul regimului trebuie să mănânci doar preparate pe bază de grăsimi slabe, cu un conţinut scăzut de sare şi bogate în proteine, nu există restricţii în privinţa cantităţii consumate.

Argumente contra

  • din cauza consumului redus de carbohidraţi, această dietă obligă organismul să funcţioneze preponderent pe baza grăsimilor, fapt ce poate declanşa cetoza;
  • la începutul dietei, poţi manifesta efecte adverse precum: respiraţie urât mirositoare, senzația de gură uscată, oboseală, stări de ameţeală, greaţă şi insomnie;
  • lipsa vegetalelor în etapa incipientă a dietei poate cauza constipaţie.  

Verdictul BDA

Pierderea rapidă în greutate este o adevărată tentaţie, însă dăunează, pe termen lung, sănătăţii. Dieta Dukan nu este echilibrată din punct de vedere nutritiv, aspect susținut de faptul că organismul uman este dependent de vitamine şi fibre. Există riscul ca acestă dietă să aibă, în timp, efecte negative asupra sănătăţii, mai ales dacă regulile impuse de nutriţionist nu sunt respectate cu stricteţe. De asemenea, lipsa de varietate în alimentaţia pe care trebuie să o urmezi în prima etapă a regimului poate deveni plictisitoare şi te poate determina să renunţi. 

3. Dieta Paleo

Dieta Paleo, cunoscută şi sub denumirea de „dieta omului peşterii”, a fost, în anul 2013, cea mai căutată metodă de slăbire pe Google. Aceasta presupune o alimentaţie bazată exclusiv pe alimentele care pot fi vânate, pescuite sau culese. Printre acestea, se numără: carnea, produsele de mare, ouăle, nucile, seminţele, fructele, vegetale, verdeţurile şi condimentele. Preparatele procesate, incluzând zahărul şi sarea, sunt strict interzise.

Argumente pro

  • are efecte pozitive asupra sănătăţii pe termen lung;
  • reducând cantitatea de calorii absorbită de organism, ajută la pieredea în greutate;
  • scade riscul apariţiei acneei, diabetului, bolilor de inimă, cancerului şi a altor probleme de sănătate;
  • încurajează consumul de mâncăruri mai puţin procesate, punând accentul pe fructe şi produse vegetale;
  • este uşor de urmat şi nu implică numărarea caloriilor;
  • este recomandată pentru îmbunătăţirea performanţelor atletice.

 Argumente contra

  • efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii nu au fost dovedite ştiinţific;
  • încurajează un program haotic de alimentare, fără a limita în vreun fel consumul de carne;
  • interzice lactatele şi cerealele, produse care joacă un rol foarte important într-o alimentaţie echilibrată;
  • adepţii săi trebuie să renunţe la meniuri delicioase, care includ: cartofii, pastele, pâinea şi deserturile;
  • excluderea cerealelor şi a legumelor provoacă un deficit semnificativ de vitamine şi minerale, cum ar fi calciul şi vitamina D;
  • urmarea acestei diete presupune costuri mai ridicate faţă de restul dietelor, bazându-se pe consumul de carne, produse de mare şi ouă;
  • este dificil de urmat de către vegetarieni.

Verdictul BDA

Majoritatea versiunilor acestei diete exclud produse cheie din meniu, aşa încât creşte riscul apariţiei tulburărilor de alimentare. Fără indicaţiile specifice ale medicului specialist este posibil ca, la scurt timp de la începerea dietei, să ai nevoie de anumite suplimente nutritive. Acest program de slăbire prezintă anumite avantaje de care merită să profiţi, dar se recomandă versiuni adaptate nevoilor tale, fără a exclude cerealele, lactatele şi legumele.
De asemenea, din cauză că această dietă nu este tocmai variată, poate deveni plictisitoare şi te poate determina să renunţi.   

4. Dieta Atkins

Dieta Atkins reprezintă un program de slăbire bazat pe o alimentaţie cu un conţinut redus de carbohidraţi, dar bogat în proteine. Pentru început, regimul se bazează pe preparate sărace în carbohidraţi. Această etapă a dietei durează cel puţin două săptămâni, în funcţie de cât rapid se doreşte a fi procesul de slăbire. Spre deosebire de dieta Dukan, aceasta permite încă de la început consumul de proteine şi grăsimi, singura condiţie fiind aceea de a nu avea un conţinut ridicat de carbohidraţi.
Sunt permise carnea, produsele de mare, ouăle, brânza, anumite vegetale – ardei, castravete, salată verde - untul şi uleiurile. În timpul celorlalte trei etape ale dietei, este încurajată activitatea fizică, procesul de pierdere în greutate fiind unul gradual. Pe parcursul celorlate faze ale regimului, se pot introduce în alimentaţie din ce în ce mai multe fructe şi vegetale, singurul factor care rămâne neschimbat fiind programul de exerciţii de mişcare.

Argumente pro

  • procesul de slăbire este unul rapid, fapt ce poate fi motivant;
  • încurajează renunţarea la alimentele procesate şi la alcool;
  • poate fi urmată cu uşurinţă şi de bărbaţi, neinterzicând consumul de carne roşie, unt, smântână, brânzeturi, maioneze.

Argumente contra

  • poate provoca efecte adverse precum: respiraţie urât mirositoare, senzaţia de gură uscată, oboseală, ameţeală, insomnie, ameţeală, constipaţie;
  • consumul ridicat de grăsimi saturate poate influenţa apariţia bolilor de inimă;
  • cantităţile reduse de vegetale, fructe şi produse lactate pot afecta funcţionarea normală a rinichilor şi a sistemului osos;
  • este dificil de urmat de către persoanele vegetariene.

Verdictul BDA

Pierderea rapidă în greutate poate fi un aspect motivant, însă nu 100% convingător. Din punct de vedere nutritiv, dieta Atkins nu se numără printre cele mai echilibrate. În plus, prin faptul că limitează consumul de fructe şi vegetale, contrazice stilul de viaţă promovat atât de intens de nutriţionişti în ultimii ani.

5. Dieta alcalină

Dieta alcalină propune adoptarea unui regim alimentar bazat pe produse care să aducă și să mențină pH-ul organismului la un nivel de alcalinitate optim pentru starea de sănătate. Adepții acestei diete afirmă că în general obiceiurile noastre alimentare sunt favorizante pentru instalarea unui dezechilibru alcalin-acid, având ca efect perturbarea homeostaziei.

Astfel, susținătorii dietei alcaline recomandă reducerea consumului de mâncăruri care ar avea ca efect creșterea acidității - carne, cereale, zahăr rafinat, lactate, cafeină, alcool şi produse procesate. În schimb, susțin alimentația pe bază de preparate alcaline – fructe și legume, în special.

Atenție! Între aciditate și pH există un raport invers proporțional, așa încât odată cu creșterea acidității, pH-ul scade. Valoarea pH-ului neutru este de 7, iar atunci când variază chiar și cu 0,3 unități, se instalează un dezechilibru nociv pentru starea generală de sănătate.
În cazul pH-ului arterial, valoarea normală este de 7,4; valorile sub 7 sau peste 7,8 nu sunt compatibile cu viața!

 

Argumente pro

  • recomandă evitarea zahărului, a alcoolului şi a mâncărurilor procesate, deci adoptarea unui stil de viață mai sănătos;
  • încurajează reducerea consumului de carne şi introducerea fructelor, nucilor, seminţelor şi legumelor în alimentaţie;
  • promovând un regim alimentar vegetal, dieta alcalină este eficientă împotriva kilogramelor în plus.

Argumente contra

  • celulele organismului uman nu pot trăi într-un mediu preponderent alcalin, precum cel promovat de această dietă;
  • menținerea echilibrului acido-bazic din corp este un mecanism natural complex – orice intervenție a noastră asupra acestei relații (inclusiv prin alimentație) poate avea efecte negative asupra stării de sănătate;
  • nu există dovezi ştiinţifice care să ateste că această dietă ajută la prevenirea apariţiei anumitor boli prin reducerea nivelului acidității;
  • din cauză că promovează un consum limitat de lactate, poate provoca un deficit de calciu în organism;
  • nu este un program de slăbire tocmai uşor de urmărit, solicitând mult timp pentru realizarea meniurilor potrivite, mai ales la început.

Verdictul BDA

Premisa de la care pleacă această dietă nu este foarte convingătoare. Organismul îşi echilibrează în mod natural nivelul de aciditate pentru a funcţiona optim, nu este nevoie de o dietă pentru acest lucru. În plus, nici nu există dovezi clare care să ateste eficienţa regimului alcalin. De asemenea, există versiuni ale dietei care recomandă renunţarea în totalitate la o grupă de alimente, fapt ce ar trebui evitat.

În concluzie, nu există reţeta perfectă pentru a obţine greutatea ideală. Fiecare dietă are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Important este să reuşim să identificăm regimul alimentar potrivit organismului nostru şi stilului de viaţă pe care îl ducem. Consultând un nutriţionist, putem găsi formula cea mai bună pentru a scăpa de kilogramele în plus. 

Data actualizare: 31-12-2023 | creare: 28-11-2014 | Vizite: 8347
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce nu e suficient sportul pentru a slăbi?
  • Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum