Riscul de atac cerebral, influentat de ceea ce servim la masa

©

Autor:

Riscul de atac cerebral, influentat de ceea ce servim la masa
Ceea ce mancam se reflecta asupra sanatatii noastre, arata studiile. Carnea rosie pare sa fie unul dintre cei mai mari „dusmani” ai sanatatii creierului, consumul acesteia influentand incidenta atacurilor cerebrale.

Carnea rosie si riscul de atac cerebral

Tot mai multe dovezi asociaza carnea rosie cu riscul de atac cerebral. Inca un studiu de actualitate a descoperit efectele negative ale consumului de carne rosie procesata si neprocesata asupra circulatiei sangvine cerebrale, in timp ce consumul de  carne provenita de la pasari de curte reduce riscul. Studiul se alatura unei literaturi de specialitate largi asupra legaturii dintre carnea rosie si boala cronica.

Studiile anterioare asociau consumul carnii rosii cu risc ridicat pentru boli cardiace coronariene, diabet, mortalitatea generala, castigul in greutate si unele tipuri de cancer.

Analiza s-a facut pe doua grupuri bine stabilite de pacienti; timp de cativa ani, participantii au completat regulat chestionare asupra alimentatiei proprii. Acestia au fost intrebati cat de des au consumat carne rosie, in ce cantitati si in ce moduri au preparat-o. Raspunsurile au variat de la „niciodata”, pana la „mai mult de 6 ori pe zi”.
Cercetatorii au calculat media cumulativa a consumului surselor majore de proteine alimentare, facand media tuturor alimentelor raportate intr-un interval de supraveghere de 2 ani, impartind apoi la numarul participantilor.

Asocierea consumului de carne rosie si atac cerebral vascular a fost independenta de alte surse majore de proteine, fructe si legume si alti factori de risc. S-a constatat ca atunci cand participantii au scazut cantitatea de carne rosie consumata, riscul de atac cerebral a fost redus semnificativ, cu pana la 21%.

Desi nu a existat o asociere semnificativa intre cresterea consumului de peste sau legume si riscul de atac cerebral, a existat o relatie cauza-efect atunci cand unele dintre aceste proteine au inlocuit carnea rosie. De exemplu, inlocuind o masa de carne rosie cu una de nuci sau peste, riscul a fost redus cu 17%, iar prin inlocuirea carnii rosii cu o dieta slaba in grasimi, riscul a scazut la 11%. Substituind o masa de carne rosie, cu una din carne de pasare de curte riscul a fost redus cu 27%.
Cand se fac astfel de substitutii este importanta mentinerea echilibrului energetic.

Mecanismul prin care carnea rosie creste acest risc nu este insa clar. Incriminarea grasimilor nesaturate poate sa nu fie suficienta. Conservantii precum nitratii si nitritii din carnurile procesate pot juca un rol, asa cum poate fi acuzat si continutul de sodiu si nivelul relativ mare de fier, care poate determina inflamatie si injurie vasculara. In cazul alimentelor dietetice, se poate ca nivelul lor ridicat de potasiu, magneziu si calciu sa promoveze efectul benefic asupra vaselor. Se poate ca si modul de gatire si pregatire al carnii sa aiba un rol.

Iata citeva posibile mecanisme prin care carnea rosie influenteaza negativ riscul de infarct cerebral:

carnea rosie contine grasimi saturate si colesterol, care sunt asociate in mod cunoscut cu o serie de boli ale sistemului cardiovascular
carnea rosie este bogata in fier hemo, un nutrient cunoscut pentru rolul catalizator in  formarea radicalilor hidroxil, care sunt prooxidanti puternici
un alt factor posibil este sodiul; asocierea dintre carne si infarctul cerebral este mai puternica pentru cea procesata decat pentru carnea proaspata.

Cafeaua diminueaza riscul de atac cerebral la femei

Consumul de cafea este asociat cu diminuarea riscului de atac cerebral la femei. Una, pana la 5 cani de cafea pe zi au fost asociate cu un risc scazut cu 22% pana la 25% de atac cerebral.

Studiul a fost realizat  intr-un grup larg de femei suedeze, urmarite pentru aproximativ 10 ani. Riscul pare a fi crescut la femeile care consuma putina cafea sau deloc. Deoarece cafeaua este una dintre cele mai preferate bauturi din lume, chiar si efectele mici ale cafelei asupra sanatatii au consecinte publice importante.

Studiul a eliminat alti factori de risc cardiovasculari deja cunoscuti: fumatul, educatia, greutatea, activitatea fizica, consumul de aspirina, istoricul de diabet, hipertensiunea sau consumul de alcool. S-a subliniat lipsa unui raspuns doza-efect in acest studiu. Studiul nu a calculat continutul de cafeina si modul de procesare. Se presupune ca mecanism de actiune cresterea sensibilitatii la insulina si reducerea inflamatiei. Compusii fenolici din cafea au proprietati antioxidante care pot imbunatati functia endoteliala.

Data actualizare: 06-03-2024 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 3677
Bibliografie
Consumul de carne rosie si riscul de atac cerebral la femeile suedeze,link: https://stroke.ahajournals.org/content/42/2/324.short
Efectele cafelei si a ceaiului verde asupra atacului cerebral,link: https://coffeetea.about.com/od/health/a/healthstroke.htm
Consumul de cafea si riscul de infarct cerebral,link: https://stroke.ahajournals.org/content/early/2011/03/10/STROKEAHA.110.603787.abstract
Cafeaua, suflatul nasului, sexul: printre cei 8 factori potential declansatori al atacului cerebral,link: https://healthland.time.com/2011/05/06/drinking-coffee-having-sex-blowing-nose-among-8-potential-stroke-triggers/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Risc mai mare de atac cerebral la persoanele cu tulburări psihiatrice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum