Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?

©

Autor:

Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?
Ce alegere este mai sănătoasă pentru vasele de sânge și pentru artere? Margarina sau untul?
Răspunsul la această întrebare a fost întotdeauna controversat .

Fiecare dintre aceste două produse destul de folosite în bucătărie și pentru micul dejun au plusuri și minusuri, pe care vi le prezentăm în continuare.

Margarina

Margarina a apărut în anii 1800, ca o alternativă ieftină la unt, în contextul social și economic dificil al acelor ani. A cunoscut o răspândire și mai mare un secol mai târziu, în timpul războaielor mondiale.

Margarina este făcută din uleiuri vegetale, deci nu conține colesterol. Conținutul de grăsimi „bune” (polinesaturate și mononesaturate) este, de asemenea, mai mare decât în cazul untului. Aceste tipuri de grăsimi contribuie la reducerea nivelului de  lipoproteine cu densitate mică (LDL), sau a colesterolului „rau”, atunci când înlocuiesc grăsimile saturate. 

Atenție, însă! Nu toate tipurile de margarină sunt la fel. Unele dintre sortimente, în special cele mai vechi (ca formulă) pot fi chiar mai rele decât untul. Explicația?  Majoritatea margarinelor sunt fabricate printr-o metodă numită hidrogenare, care adaugă grăsimi trans, extrem de nesănătoase pentru artere și inimă.

În general, cu cât margarină e mai solidă, cu atât conține mai multe grăsimi trans. La fel ca și grăsimile saturate, grăsimile trans cresc nivelul colesterolului, odată cu riscul bolilor de inimă. În plus, grăsimile trans pot reduce nivelul de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau a colesterolului „bun”.

Unele mărci de margarină tartinabilă conțin esteri de fitosterol, compuși naturali extrași din plante care reduc nivelul de LDL ( colesterol „rău”) cu 6 până la 15 procente, când sunt consumate cu  moderație.

Untul

Untul este un preparat făcut în exclusivitate din grăsimi animale, fiind bogat în grăsimi saturate, ce cresc nivelul colesterolului „rău” (HDL).

Untul este făcut din lapte sau din smântână și conține până la 80% grăsime. Se găsește în diverse varietăți, plecând de la modul de ambalare, până la conținutul adițional de sare sau alte arome.

O porție de unt de 15 grame conține nu mai puțin de 11 grame de grăsimi, dintre care 7 grame sunt saturate! Practic, o linguriță de unt consumată înseamnă ingerarea unei treimi din cantintatea zilnică recomandată de grăsimi saturate!
Pe lângă grăsimi, spre deosebire de margarină, untul este o sursă naturală de vitamine (A, D, E, K).

Sortimentele mai moi, mai cremoase de unt sunt mai sănătoase, conținând aproape jumătate din cantitatea de grăsimi pe care o are aceeași cantitate de unt solid. Vă mai puteți orienta spre sortimentele de unt cu adaosuri de uleiuri vegetale, care deși conțin același număr de calorii, au mult mai puține grăsimi saturate, dăunătoare sănătății cardiace.

Și totuși, unt sau margarină?

Asociația Americană a Inimii recomandă să alegeți sortimente de margarină mai moi, cu conținutul de grăsimi trans cel mai scăzut și care conține o cantitate maximă de 3 grame de grăsimi saturate și trans.

Consultați etichetele - fabricanții sunt obligați să afișeze grăsimile saturate și grăsimile trans separat pe ambalajul produselor alimentare. Trebuie însă să știți că și produsele etichetate cu mesajul „uleiuri parțial hidrogenate” conțin o anumită cantitate de grăsimi trans, de până la 0.5 grame pe porție.
O altă soluție o reprezintă „spray-urile cu unt”, substituenți lichizi cu aromă de unt, care au o cantitate aproape nulă de grăsimi saturate și grăsimi trans. 

Indiferent dacă optați pentru unt sau margarină, este important să limitați porțiile și să nu faceți un obicei din asta. Atât untul, cât și sortimentele de margarină moi, cu conținut redus de grăsimi trans, deși sunt mai sănătoase decât variantele solide, cunoscute de zeci de ani, au un conținut ridicat de calorii!

Varianta cea mai sănătoasă rămâne, totuși, excluderea din alimentație atât a untului, cât și a margarinei. Puteți înlocui, pentru gătit, untul cu uleiurile vegetale, iar pentru sandvișuri, cu  pasta de avocado sau unt de arahide.

Tot va trebui însă să fiți atenți la calorii; deși alternativele propuse conțin grăsimi sănătoase, nesaturate, benefice pentru inimă, au un aport energetic ridicat și se pot reflecta în greutatea corporală.

Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 6126
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă perspectivă asupra grăsimilor saturate în controlul riscului cardiovscular
  • Paradoxul lactatelor integrale
  • Ciocolată de Valentine's Day: atenție la uleiul de palmier
  •