Grăsimile dăunătoare sănătății

©

Autor: Redacția ROmedic

Grăsimile dăunătoare sănătății
În timp ce unele grăsimi nu ar trebui să lipsească din alimentația de zi cu zi, există anumite tipuri de lipide care trebuie consumate cu mare precauție și chiar evitate cu totul.
 
Grăsimile saturate și acizii grași trans sunt dăunători sănătății, deoarece pot mari riscul apariției de boli cardiace prin creșterea colesterolului și a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL, colesterolul „rau”). 
 
Colesterolul alimentar nu este în sine un tip de grăsime, dar se găsește în derivatele alimentare din surse animale. Pentru că organismul nostru  produce în mod natural tot colesterolul de care are nevoie, orice exces este dăunător.

Grăsimile rele - unde le găsim?

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate se prezintă de obicei în stare solidă la temperatura camerei și se găsesc în special în produsele animale: carnea roșie, pielea cărnii de pasăre, gălbenușul de ou unt sau lapte integral. Alte alimente bogate în grăsimi saturate sunt uleiul de cocos, de palmier și alte uleiuri tropicale.

Acizii grași trans

Numiți de asemenea și grăsimi trans, aceștia provin din procesul de hidrogenare al uleiului vegetal.
Hidrogenul  solidifică grăsimile și le face mai rezistente la râncezire. Grăsimile hidrogenate sunt un ingredient comun în produsele din comerț și de tip fastfood: biscuiți, prăjituri, gogoși, cartofi prăjiți, hamburgeri etc.
 
Grăsimile solide folosite pentru gătit și unele margarine conțin de asemenea grăsimi trans.

Începând cu ianuarie 2006, producătorii alimentari au obligația de a introduce pe ambalajele produselor lor informații privind cantitatea de grăƒsimi trans. Trebuie să știți că în cazul în care cantitățile de grăsimi trans sunt mai mici de 0,5 grame pe produs, acestea sunt afișate pe etichetă cu valoare nulă (0 grame).

Aflați care sunt grăsimile benefice sănătății.

Data actualizare: 11-08-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 7077
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana - revizuire.

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă perspectivă asupra grăsimilor saturate în controlul riscului cardiovscular
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum