Grăsimile dăunătoare sănătății
Autor: Redacția ROmedic

Grăsimile saturate și acizii grași trans sunt dăunători sănătății, deoarece pot mari riscul apariției de boli cardiace prin creșterea colesterolului și a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL, colesterolul „rau”).
Colesterolul alimentar nu este în sine un tip de grăsime, dar se găsește în derivatele alimentare din surse animale. Pentru că organismul nostru produce în mod natural tot colesterolul de care are nevoie, orice exces este dăunător.
Grăsimile rele - unde le găsim?
Grăsimile saturate
Grăsimile saturate se prezintă de obicei în stare solidă la temperatura camerei și se găsesc în special în produsele animale: carnea roșie, pielea cărnii de pasăre, gălbenușul de ou unt sau lapte integral. Alte alimente bogate în grăsimi saturate sunt uleiul de cocos, de palmier și alte uleiuri tropicale.Acizii grași trans
Numiți de asemenea și grăsimi trans, aceștia provin din procesul de hidrogenare al uleiului vegetal.Hidrogenul solidifică grăsimile și le face mai rezistente la râncezire. Grăsimile hidrogenate sunt un ingredient comun în produsele din comerț și de tip fastfood: biscuiți, prăjituri, gogoși, cartofi prăjiți, hamburgeri etc.
Grăsimile solide folosite pentru gătit și unele margarine conțin de asemenea grăsimi trans.
Începând cu ianuarie 2006, producătorii alimentari au obligația de a introduce pe ambalajele produselor lor informații privind cantitatea de grăsimi trans. Trebuie să știți că în cazul în care cantitățile de grăsimi trans sunt mai mici de 0,5 grame pe produs, acestea sunt afișate pe etichetă cu valoare nulă (0 grame).
Aflați care sunt grăsimile benefice sănătății.
Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana - revizuire.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Riscul de atac cerebral, influentat de ceea ce servim la masa
- Uleiuri vegetale
- Alimente care trebuie evitate
- Am facut preinfarct?
- Avc la trunchiul cerebral! urgent va rog!
- Eozinofile crescute
- Valori mari biochimie: colesterol, hematologie
- Analize medicale anormale
- Colesterol 340, 10; TGP 66, 47;
- Colesterol ridicat
- Scaderea colesterolului
- Colesterol si trigliceride