Alimente cu index glicemic scazut
Alimentele cu putere glicemiantă redusă conform dietei Montignac au valori ale indexului glicemic sub 35. Prin urmare acestea pot fi consumate fără restricții, manifestând o influență reducă asupra curbei glicemice și insulinemice post-prandiale. Excepție fac alimentele bogate în grăsimi, care în ciuda beneficiilor asupra echilibrului glicemic, trebuie consumate în porții rezonabile pentru a reduce riscul cardiovascular și metabolic.
Din această categorie fac parte de regulă alimentele bogate în fibre dietetice, concentrate în nutrienți și cu valoare calorică redusă, cu multiple beneficii pentru scăderea ponderală și simultan, menținerea unui status nutrițional corespunzător.
În funcție de gradul de maturare al unor alimente regăsite în categoria celor cu indice glicemic mediu, cum sunt de exemplu strugurii, merele, prunele, acestea se pot regăsi printre alimentele cu index glicemic redus, în cazul în care nu sunt pe deplin coapte.
Morcov, crud |
35 |
Iaurt degresat cu fructe, cu adaos de zahăr |
33 |
Țelină | 35 |
Gutuie | 35 |
Rodie |
35 |
Semințe de floarea soarelui, crude |
35 |
Brânză de vaci | 30 |
Lapte de migdale | 30 |
Mandarine, clementine | 30 |
Fasole roșie, valoare medie | 29 |
Linte, valoare medie | 29 |
Orz, decorticat, valoare medie | 28 |
Iaurt degresat simplu, fără adaos de zahăr |
27 |
Caju | 27 |
Grapefruit, valoare medie |
25 |
Cireșe, valoare medie |
25 |
Ciocolată amăruie (peste 70% cacao) | 23 |
Afine |
25 |
Zmeură |
25 |
Mure |
25 |
Anghinare |
25 |
Vânătă |
20 |
Suc de lamaie, fără adaos de zahăr |
20 |
Sparanghel | <15 |
Broccoli | <15 |
Arahide | <15 |
Ciuperci | <15 |
Conopidă |
<15 |
Varză albă |
<15 |
Varză de Bruxelles | <15 |
Castravete | <15 |
Dovlecel | <15 |
Ceapă roșie | <15 |
Spanac | <15 |
Mărar | <15 |
Alune (alune de pădure, migdale, fistic, etc.) |
<15 |
Nuci | <15 |
Ceapă albă |
<15 |
Măsline | <15 |
Ardei iute | <15 |
Praz | <15 |
Ardei gras | <15 |
Ridiche | <15 |
Salată verde | <15 |
Brânză tofu |
<15 |
Ghimbir | <15 |
Avocado | 10 |
Crustacee (homar, langustă, crab) | 5 |
Carnea |
0 |
Cafea, ceai, infuzie, fără zahăr |
0 |
Brânzeturi (feta, mozzarella, emmental) | 0 |
Fructe de mare (creveți, scoici, etc.) | 0 |
(2) Glycemic index and glycemic load for 100+ foods, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods
(3) Methode Montignac, link: https://www.montignac.com/en/search-for-a-specific-glycemic-index/#tab_high
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum