Calcularea ratiilor alimentare

©

Autor: Redacția ROmedic

Calcularea ratiilor alimentare

Ratiile alimentare variaza de la un copil la altul, si de la o zi la alta pentru acelasi copil. In timpul primelor 6 -8 saptamani, bebelusul se multumeste cu 6 mese pe zi, adica o masa la fiecare 3 ore, la care se adauga, dupa caz, o masa suplimentara in timpul noptii. La aceasta din urma se poate renunta dupa 8 – 12 saptamani.

 

In uter, copilul era hranit in permanenta. Renuntarea la biberonul din timpul noptii depinde de instalarea ciclului zi-noapte la bebelus. Acest ceas biologic este controlat de hormoni si nici parintii, nici pediatrul  nu il pot modifica.

O metoda incercata de parinti este intarzierea administrarii ultimului biberon seara, pentru a insela ceasul biologic al sugarului. In majoritatea cazurilor insa, aceasta tehnica nu da rezultate foarte bune.

 

Ratia teoretica poate fi calculata folosind urmatoarea formula:

 

Primele trei cifre ale greutatii sugarului (in grame) + 250 = cantitatea de lapte necesara in 24 ore impartita la numarul meselor.


De exemplu:


greutatea bebelusului = 5 000 g
500 + 250 = 750
Ratia: 750/ 5 = 5 mese a cate 150 g

 

Fiecare sugar avand propriul ritm de alimentare, intervalul de timp intre mese poate varia, iar cantitatile consumate la fiecare masa sunt diferite. Trezirea spontana a sugarului indica suficient de precis ca este momentul sa fie hranit. Totusi, trebuie sa lasati un interval de 2 ore si jumatate – 3 ore intre doua mese consecutive. Nu fortati niciodata copilul sa termine tot laptele din biberon. In schimb, aruncati surplusul de lapte pe care sugarul refuza sa-l consume.


Data actualizare: 13-05-2024 | creare: 27-04-2007 | Vizite: 12948
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!