Prepararea formulelor de lapte

©

Autor: Redacția ROmedic

Prepararea formulelor de lapte

Majoritatea formulelor existente pe piata au o concentratie standard de o masura pentru  30 ml apa, dar exista si alte dilutii. Toate formulele de lapte au o compozitie adecvata fiind create pentru a sustine cresterea si dezvoltarea bebelusului. Majoritatea formulelor se prepara prin dizolvarea in apa fiarta si racita la temperatura de administrare.

Acest mod de preparare presupune existenta unui intreg arsenal de vesela speciala pentru sugari: biberoane, tetine, vase de fiert apa, vase pentru sterilizarea biberonului si tetinelor. Indiferent ce tip de formula alegeti, prepararea si pastrarea in conditii adecvate este o conditie esentiala.


Regulile de baza in prepararea formulelor:


 - igiena impecabila a veselei sugarului - prepararea formulei se realizeaza intotdeauna intr-un loc curat, spalat in prealabil
 - vesela speciala pentru sugari trebuie sterilizata prin fierbere sau cu abur cald inainte de prima utilizare si spalata cu grija dupa fiecare utilizare
 - produsul trebuie preparat pentru o singura masa si intr-o concentratie corespunzatoare
 - laptele nu trebuie scos mai mult de o ora din frigider
 - orice cantitate de lapte neconsumata intr-un interval de o ora trebuie aruncata. Daca formula a fost reincalzita, acest interval este de 30 minute.

 

Etapele prepararii formulelor de lapte


Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun. Inainte de prima utilizare, sterilizati biberonul si tetina prin fierbere. La urmatoarele utilizari, este suficient sa le spalati bine cu apa. Inainte de a desface o cutie noua de lapte praf, se recomanda stergerea ei cu  un prosop curat sau cu un servetel.


Incalziti apa - puneti o sticla cu apa intr-un recipient cu apa fierbinte si lasati-o timp de cateva minute. Agitati sticla pentru a uniformiza temperatura. In comert exista dispozitive speciale pentru incalzirea formulei din biberon la temperatura camerei. Nu folositi cuptorul cu microunde – caldura nu este omogena si exista riscul de a provoca arsuri bebelusilor.


Masurati cantitatea necesara din formula de lapte – pentru fiecare masura adaugati 30 ml apa. Folositi lingurita-masura pentru a va asigura ca adaugati cantitatea potrivita de formula. Daca formula este prea diluata sau prea concentrata, echilibrul electrolitic al copilului poate fi tulburat, iar nevoile nutritionale nu vor fi asigurate. Nu diluati niciodata formula pentru a tine mai mult.


Amestecati formula cu apa - in cantitatea indicata pe ambalaj- si agitati amestecul pentru a  deveni omogen.


Verificati temperatura varsand cateva picaturi pe fata interioara a incheieturii mainii.


Dupa ce ii oferiti biberonul copilului, goliti surplusul din biberon si clatiti cu apa rece, pentru a impiedica proliferarea bacteriilor.

 

Sfaturi pentru evitarea arsurilor la copii

 

 - verificati intotdeauna temperatura laptelui, punand cateva picaturi pe fata interna a incheieturii mainii, unde pielea este mai sensibila
 - agitati intotdeauna biberonul inainte de hranire pentru a uniformiza temperatura
 - nu incalziti biberonul in cuptorul cu microunde, deoarece caldura nu este omogena si poate provoca arsuri. Sau, dupa incalzire, agitati biberonul pentru a uniformiza temperatura.
 - incalziti biberonul intr-un vas cu apa calda, sau sub jet de apa calda, dar nu il lasati mai mult de 1 ora la temperatura camerei
 - nu este obligatoriu sa incalziti formula de lapte daca ea nu este rece; laptele poate fi consumat de copil la temperatura camerei

 

Ce tip de apa alegem pentru prepararea formulelor?


Apa de robinet
Apa de robinet variaza considerabil in functie de regiune sau oras, chiar daca normele stabilite de lege ii controleaza compozitia si garanteaza ca este potabila. Astfel, apa de robinet este un risc de intoxicatie cu plumb si nitrati. Din acest motiv, este bine sa limitati utilizarea ei pentru prepararea formulelor de lapte la sugarii sub 6 luni.
Apa minerala
Apa minerala are o compozitie stabila in saruri minerale si oligo-elemente. Unele tipuri au o compozitie benefica sanatatii bebelusilor (Evian, etc.) Totusi, apa minerala solicita rinichii copilasului prin prezenta sarurilor minerale, deci trebuie variata cu alte surse.
Apa de izvor
Apa de izvor are o compozitie mai putin stabila, dar contine o cantitate redusa de saruri minerale si nitrati, ceea ce este in favoarea bebelusilor.


Data actualizare: 24-12-2023 | creare: 29-04-2007 | Vizite: 9033
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!