Piramida alimentara mediteraneana
Autor: Redacția ROmedic
Alimentația mediteraneană este considerată un model pentru stilul de viață sănătos. Statisticile arată că locuitorii bazinului Mării Mediterane se bucură de o speranță de viață printre cele mai ridicate din lume și sunt feriți în general de boli cronice, afecțiuni cardiace și obezitate.
Acestea fiind spuse, nu e de mirare că alimentația din această regiune geografică stârnește interesul multor persoane ce își doresc măcar o parte din vitalitatea mediteraneenilor.
Date fiind diferențele culturale, etnice, religioase care există între locuitorii numeroaselor țări cu ieșire la Mediterana, nu se poate vorbi despre o anumită „dietă mediteraneană”, ci mai degrabă de anumite principii alimentare.
Iată care sunt liniile definitorii ale piramidei alimentare mediteraneene:
- Alimentele de bază sunt cele de origine vegetală - fructe și legume, cartofi, cereale și pâine, fasole, semințe, nuci, alune.
- Sunt preferate alimentele neprelucrate industrial și, în măsura posibilului, proaspete și cultivate pe plan local a pentru a nu distruge micronutrientii benefici sănătății și antioxidanții prezenți în aceste alimente.
- Principala sursă de grăsime alimentară este reprezentată de uleiul de măsline, înlocuind grăsimile solide (untul și margarină).
- Grăsimile trebuie să reprezinte 25 - 35% din aportul caloric total, din care grăsimile saturate nu trebuie să depășească 7-8 %.
- Brânza și iaurtul trebuie consumate zilnic, în cantități moderate (sortimentele degresate sunt indicate).
- Carnea de pește și pui trebuie consumată săptămânal, în cantități reduse sau moderate (studiile recente păr să favorizeze carnea de pește).
- Săptămânal, pot fi consumate maximum 4 ouă (inclusiv cele utilizate la copt sau gătit).
- Fructele proaspete constituie desertul tipic; în timp ce dulciurile care conțin mult zahăr și grăsimi saturate trebuie evitate.
- Carnea roșie (vită, porc, etc.) trebuie consumată de câteva ori pe lună - studiile recente recomandă limitarea consumului de carne roșie la 350 a 450 grame pe lună. În plus, sunt indicate sortimentele de carne slabă.
- Activitatea fizică trebuie efectuată cu regularitate, la un nivel adecvat pentru menținerea unei greutăți sănătoase.
- Consum moderat de vin, în mod normal în timpul meselor - nu mai mult de 1 -2 pahare pe zi pentru bărbați și 1 pahar pe zi pentru femei. În recomandările recente pentru sănătatea publică, vinul este considerat opțional și ar trebui evitat în timpul sarcinii sau atunci când pune sănătatea individului în pericol.
2 - Mediterranean Diet, link: https://www.medicinenet.com/mediterranean_diet/article.htm
Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana - Introducere
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent