Piramida alimentara mediteraneana

©

Autor: Redacția ROmedic

Piramida alimentara mediteraneana

Alimentația mediteraneană este considerată un model pentru stilul de viață sănătos. Statisticile arată că locuitorii bazinului Mării Mediterane se bucură de o speranță de viață printre cele mai ridicate din lume și sunt feriți în general de boli cronice, afecțiuni cardiace și obezitate.

Acestea fiind spuse, nu e de mirare că alimentația din această regiune geografică stârnește interesul multor persoane ce își doresc măcar o parte din vitalitatea mediteraneenilor.

Date fiind diferențele culturale, etnice, religioase care există între locuitorii numeroaselor țări cu ieșire la Mediterana, nu se poate vorbi despre o anumită „dietă mediteraneană”, ci mai degrabă de anumite principii alimentare.

Iată care sunt liniile definitorii ale piramidei alimentare mediteraneene:


  • Alimentele de bază sunt cele de origine vegetală - fructe și legume, cartofi, cereale și pâine, fasole, semințe, nuci, alune.
  • Sunt preferate alimentele neprelucrate industrial și, în măsura posibilului, proaspete și cultivate pe plan local a€“ pentru a nu distruge micronutrientii benefici sănătății și antioxidanții prezenți în aceste alimente.
  • Principala sursă de grăsime alimentară este reprezentată de uleiul de măsline, înlocuind grăsimile solide (untul și margarină).
  • Grăsimile trebuie să reprezinte 25 - 35% din aportul caloric total, din care grăsimile saturate nu trebuie să depășească 7-8 %.
  • Brânza și iaurtul trebuie consumate zilnic, în cantități moderate (sortimentele degresate sunt indicate).
  • Carnea de pește și pui trebuie consumată săptămânal, în cantități reduse sau moderate (studiile recente păr să favorizeze carnea de pește). 
  • Săptămânal, pot fi consumate maximum 4 ouă (inclusiv cele utilizate la copt sau gătit).
  • Fructele proaspete constituie desertul tipic; în timp ce dulciurile care conțin mult zahăr și grăsimi saturate trebuie evitate.
  • Carnea roșie (vită, porc, etc.) trebuie consumată de câteva ori pe lună - studiile recente recomandă limitarea consumului de carne roșie la 350 a€“ 450 grame pe lună. În plus, sunt indicate sortimentele de carne slabă.
  • Activitatea fizică  trebuie efectuată cu regularitate, la un nivel adecvat pentru menținerea unei greutăți sănătoase.
  • Consum moderat de vin, în mod normal în timpul meselor - nu mai mult de 1 -2 pahare pe zi pentru bărbați și 1 pahar pe zi pentru femei. În recomandările recente pentru sănătatea publică, vinul este considerat opțional și ar trebui evitat în timpul sarcinii sau atunci când pune sănătatea individului în pericol.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 07-03-2012 | Vizite: 4650
Bibliografie
1 - Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7754995
2 - Mediterranean Diet, link: https://www.medicinenet.com/mediterranean_diet/article.htm
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana - Introducere

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!