Substanțele bioactive din alimente

©

Autor: Redacția ROmedic

Compușii bioactivi incluzând carotenoide, uleiurile esențiale sau antioxidanții se găsesc încorporați în produsele alimentare și au rolul de a îmbunătăți proprietățile senzoriale sau nutritive ale acestora.

Spre deosebire de macro- și micronutrienți esențiali, cum ar fi grăsimile, carbohidrații, proteinele, vitaminele și mineralele, substanțele bioactive nu sunt esențiale pentru sănătate. Unele exemple de compuși bioactivi găsiți în mod obișnuit în dieta zilnică sunt cofeina, polifenolii și flavonoidele.
Impactul oxidazei polifenolice asupra biodisponibilității flavan-3-olilor în smoothie-urile cu fructe

Biodisponibilitatea flavan-3-olilor și, cel mai probabil, a altor polifenoli dietetici bioactivi, poate fi redusă semnificativ prin co-ingestia de produse cu conținut ridicat de PPO. Rezultatele studiului sunt de importanță semnificativă pentru sfatu...

Polizaharide

Polizaharidele sunt biomacromolecule complexe care sunt alcătuite din lanțuri de monosacharide. Legăturile care formează aceste lanțuri sunt legături glicozidice. Tipuri de polizaharide Amidon - servește ca depozit de energie pe termen scurt și este obținut dintr-un amestec de amiloză și amilopectină. Unele amidonuri dietetice ...

Fitosteroli

Fitosterolii sau sterolii vegetali sunt o familie de molecule legate de colesterol. Se găsesc în membranele celulare ale plantelor. Cei mai frecvenți fitosteroli din dietă sunt colesterolul, sitosterolul și stigmasterolul. Surse de fitosteroli Se estimează că aporturile dietetice actuale de fitosteroli variază de la 150 la 450 mg/zi...

Fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt compuși alimentari derivați din plante. Au o structură chimică similară cu estrogenul care se regăsește în organismul uman (unul dintre principalii hormoni feminini) și sunt capabili să se lege de aceiași receptori produși de estrogenul uman. Cu toate acestea, se comportă diferit față de estrogenul feminin. S...

Taurina

Taurina este un aminoacid care apare în mod natural în organism și poate fi găsită mai ales la nivelul creierului, ochilor, inimii și mușchilor. Surse de taurină Principalele surse de taurină sunt alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și lactatele. Deși unele alimente vegetariene procesate conțin adaos de ...

Carnitina

Carnitina este cunoscută chimic drept levocarnitină sau L-carnitină. Această substanță este sintetizată în mod natural în plante, bacterii, ciuperci și animale, inclusiv în celulele corpului uman. Surse alimentare de carnitină:...

Colina

Colina se găsește într-o gamă largă de alimente vegetale, în cantități mici. Cele mai importante surse de colină sunt soia, tofu, quinoa și broccoli. Doza zilnică recomandată este de 550 mg/zi pentru bărbați și 425 mg/zi pentru femei. Surse alimentare de colină Carne, ouă, pește și produse lactate Cartofi...

Carotenoide

Carotenoidele sunt pigmenții din plante, alge și bacterii fotosintetice. Acești pigmenți produc culoarea galbenă, roșu și portocaliu în plante, legume și fructe. Carotenoidele sunt o clasă de fitonutrienți (substanțe chimice vegetale) și se găsesc în celulele unei varietăți de plante, alge și bacterii. Acestea ajută pla...

Flavonoide

Flavonoidele sunt un grup divers de fitonutrienți - substanțe chimice vegetale - găsite în aproape toate fructele și legumele. Alături de carotenoide, acestea sunt responsabile pentru culorile vii din fructe și legume. Flavonoidele sunt cel mai mare grup de fitonutrienți, cu peste 6. 000 de tipuri. Unele dintre cele mai cunoscute flavo...

Resveratrol

Resveratrolul este un compus polifenol care se găsește, în mod natural, în vinul roșu, strugurii roșii sau negri, unele fructe de pădure și ciocolata neagră. Conform celor mai recente cercetări științifice, resveratrolul este considerat un remediu pentru o serie de afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă...

Alicina

Atunci când tai sau zdrobești usturoiul, acesta dezvoltă o componentă numită alicină. Găsită sub formă de suplimente alimentare, alicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, potrivit University of Maryland Medical Center (UMMC)....

Polifenolii din alimentație

Află din articol ce sunt polifenolii și alimentele cele mai bogate în acești compuși. Aici găsești informații despre beneficiile polifenolilor, respectiv factorii care influențează conținutul lor din alimente și acțiunea de la nivelul organismului:...


Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 28-10-2019 | Vizite: 2153
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!