Suplimentele nutritive

©

Autor: Redacția ROmedic

Suplimentele nutritive
Cum se administreaza corect suplimentele de vitamine si minerale?

In primul rand, pentru o buna utilizare a suplimentelor nutritive, evaluati-va necesarul de vitamine si minerale, estimati beneficiile consumarii lor si informati-va asupra alegerii si utilizarii acestora.
Se pot inlocui portiile zilnice de fructe si legume cu suplimentele de vitamine sau calciu? Din pacate, nu.

Suplimentele nutritive nu au fost create pentru a inlocui mancarea, fiindca nu pot furniza toate substantele nutritive din alimente precum fructele sau legumele. Totusi, acestea pot avea o importanta deosebita pentru sanatate prin completarea dietei zilnice, in special daca aveti probleme cu asimilarea substantelor nutritive.

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele, numite si micronutrienti sunt substante de care organismul are nevoie in cantitati mici, dar stabile, pentru cresterea si functionarea normala si pentru mentinerea sanatatii. Organismul nu poate produce majoritatea micronutrientilor, de aceea acestia trebuie obtinuti din alimente sau, in unele cazuri, din suplimentele alimentare.

Vitaminele

Vitaminele sunt necesare pentru o multitudine de procese biologice, printre care cresterea, digestia si buna functionare a sistemului nervos. Vitaminele participa la procese care permit corpului sa foloseasca carbohidratii, grasimile si proteinele ca surse de energie si pentru reconstructia tesuturilor. Desi vitaminele participa la transformarea alimentelor in energie, ele nu contin calorii.

Mineralele

Mineralele sunt componenta principala a dintilor si oaselor si sunt adevarate „caramizi de baza” pentru celelalte celule si enzime. Mineralele contribuie de asemenea la mentinerea echilibrului fluidelor din organism si transmiterea impulsurilor nervoase. Unele minerale au rolul de a transporta oxigenul la celule si de a elimina dioxidul de carbon din organism.


Alimentele integrale: sursa ideala de micronutrienti

Alimentele integrale sunt cea mai buna sursa de vitamine si minerale. Ele prezinta trei avantaje principale fata de suplimentele alimentare.

  • o mai buna nutritie
Alimentele organice sunt complexe, continand o varietate de micronutrienti de care organismul are nevoie. O portocala, de exemplu, contine vitamina C dar si beta-caroten, calciu si alti nutrienti, care nu se gasesc in suplimentele de vitamina C.

  • fibrele alimentare
Alimentele integrale sunt o sursa de fibre alimentare, care previn anumite boli, precum diabetul si bolile cardiace si usureaza digestia.

  • substantele de protectie
Alimentele integrale contin unele substante benefice sanatatii; de exemplu, fructele si legumele contin substante fitochimice, care protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima, diabetului si hipertensiunii arteriale. Altele sunt surse de antioxidanti – substante care incetinesc oxidarea, un proces natural care duce la distrugerea celulelor si a tesuturilor. Daca dieta dumneavoastra se bazeaza pe suplimentele nutritive si nu pe consumul de alimente integrale, pierdeti binefacerile oferite de aceste substante.

Cine are nevoie de suplimentele nutritive?

Numeroase persoane nu asimileaza toate substantele nutritive de care au nevoie deoarece nu mananca suficien, ori pentru ca nu pot sau nu vor sa consume alimente sanatoase.

Aveti nevoie de suplimente nutritive? Raspunsul depinde de obiceiurile dumneavoastra alimentare, de stilul de viata si de alti factori pe care nu-i puteti controla, cum este cazul varstei.

Suplimentele nutritive se recomanda daca:

• Nu mancati adecvat
Daca mancati mai putin de cinci portii zilnice de fructe si legume, organismul dvs. nu isi poate procura toate vitaminele si mineralele de care are nevoie. De asemenea, daca mancati doar o data sau de doua ori pe zi, este posibil sa limitati numarul si diversitatea portiilor consumate din diferitele grupe de alimente.

• Sunteti vegetarian
Daca sunteti vegetarian, se poate sa nu consumati destul calciu, fier, zinc si vitaminele B 12 si D. Puteti procura acesti nutrienti in mod natural din surse vegetale: produse din soia, legume cu frunze verzi, leguminoase, produse din cereale integrale si nuci. Daca nu puteti sa consumati regulat aceste alimente, suplimentele nutritive sunt o necesitate.

• Consumati mai putin de 1.200 calorii pe zi
Dietele sarace in calorii limiteaza tipurile si cantitatile de alimente ingerate si, prin urmare, tipurile si cantitatile de nutrienti procurati. Dietele sarace in calorii nu sunt recomandate decat sub supravegherea medicala.

• Suferiti de o afectiune medicala care afecteaza asimilarea, utilizarea si excretia substanţelor nutritive
Daca dieta dvs. are o varietate redusa din cauza alergiilor alimentare sau a intolerantei la anumite alimente, precum produsele lactate, suplimentele nutritive va pot ajuta. De asemenea, daca aveti o afectiune a ficatului, vezicii biliare, intestinului sau pancreasului, sau daca ati suferit o interventie chirurgicala la tubul digestiv, e posibil sa nu puteti digera sau asimila nutrientii in mod adecvat. In aceste situatii, medicul va poate recomanda administrarea unor suplimentele nutritive.

• Ati trecut de menopauza
Dupa menopauza, nivelul estrogenului scade brusc, ceea ce determina o pierdere a masei osoase. Pentru a pastra oasele puternice si pentru a opri pierderea de masa osoasa, aveti nevoie de calciu si de vitamina D, esentiala pentru asimilarea calciului. Femeile care nu obtin suficient calciu si vitamina D prin alimentatie, le pot suplini cu ajutorul suplimentelor nutritive.

• Aveti sangerari abundente in timpul menstruatiei.
In acest caz, puteti avea nevoie de fier suplimentar pentru a-l inlocui pe cel pierdut prin menstruatie. Deficienta de fier poate duce la anemie, o boala care se caracterizeaza prin cantitatea redusa de hemoglobina (substanta care transporta oxigenul la tesuturi).

• Sunteti insarcinata sau incercati sa ramaneti insarcinata.
In acest timp, aveti mai multe nevoie de anumiti nutrienti si in special de calciu, acid folic (vitamina B9) si fier. Acidul folic este necesar in timpul sarcinii pentru a preveni riscul defectelor de tub neural, precum inchiderea incompleta a coloanei vertebrale (spina bifida). Fierul previne starea de oboseala contribuind la crearea de globule rosii ce au rolul de a transporta oxigenul la celule. Medicul va poate recomanda un supliment nutritiv, care trebuie luat inainte de a ramane insarcinata.

• Fumati
Tutunul diminueaza asimilarea multor vitamine si minerale, inclusiv a vitaminei C, acidului folic, magneziului si calciului. Dar suplimentele nutritive nu pot compensa riscurile cauzate de fumat. Cea mai buna alegere este evitarea tuturor produselor din tutun.

• Consumati bauturi alcoolice in exces
Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate dauna digestiei si absorbtiei unor vitamine si minerale, inclusiv a vitaminei B1, fierului, zincului, magneziului si acidului folic. In plus, daca inlocuiti mancarea cu bautura, dieta dvs. nu va contine toate substantele nutritive necesare. Consumul de alcool este excesiv atunci cand depaseste doua pahare pe zi la barbatii sub 65 ani si un pahar pe zi la barbatii peste 65 ani si la femei. Administrarea de suplimente nutritive nu va compensa totusi riscurile majore pentru sanatate provocate de consumul excesiv de alcool.

Daca aveti o sanatate in general buna si consumati alimente variate, cuprinzand fructe, legume, cereale integrale, leguminoase si carne slaba, dupa toate probabilitatile, nu aveti nevoie de suplimente nutritive.

Dar, daca vreti sa fiti sigur ca procurati toate vitaminele si mineralele de care aveti nevoie si nu va deranjeaza consumul de bani si de timp, administrarea unui complex standard de suplimente care acopera necesarul zilnic de vitamine si minerale este o idee buna. Ar trebui totusi sa va consultati medicul de familie, care va cunoaste cel mai bine situatia si antecedentele medicale.

Alegerea si utilizarea suplimentelor nutritive

Daca hotarati sa luati suplimente de vitamine sau minerale, luati in considerare urmatoarele sfaturi:

  • Cititi cu atentie prospectul produsului. Acesta contine informatii privind substanta sau substantele active, nutritientii continuti, compozitie – capsule, tablete sau lichide - si administrarea produsului.
  • Evitati suplimentele care ofera „megadoze”. In general,  se recomanda suplimentele cu multivitamine si minerale, care acopera tot necesarul zilnic de vitamine si minerale si nu cele care furnizeaza de cinci ori necesarul zilnic pentru o anumita vitamina si numai 20% din alta. O exceptie este calciul: suplimentele de calciu nu furnizeaza intreg necesarul zilnic de calciu, deoarece ar fi prea mari pentru a putea fi inghitite.
  • Verificati daca produsul pe care doriti sa-l cumparati are inscris avizul Ministerului Sanatatii.
  • Nu va lasati pacaliti. Vitaminele sintetice sunt de obicei identice cu asa-zisele vitamine „naturale”, dar acestea din urma sunt de regula mai scumpe.  Nu va lasati tentati de plantele medicinale, enzime sau aminoacizi; nu fac decat sa va incarce nota de plata.  In plus, anumite plante pot interactiona cu medicatia prescrisa.
  • Verificati termenul de valabilitate.  Suplimentele nutritive isi pot pierde proprietatile in timp, mai ales daca sunt pastrate in conditii de caldura si umiditate. Daca pe un produs nu este inscris termenul de valabilitate, nu-l cumparati. Aruncati suplimentele dupa data de expirare.
  • Pastrati suplimentele de vitamine si minerale intr-un loc uscat si racoros. Evitati incaperile calde si umede, precum baia. De asemenea, pastrati suplimentele intr-un loc sigur, unde copiii nu-l pot vedea sau lua (intr-un sertar incuiat, de exemplu). Nu le lasati la vedere si nu va bazati pe ambalajele rezistente la manipularea de catre copii.

Suplimentele sintetice de calciu

Cand se recomanda administrarea suplimentelor de calciu? Momentul cel mai indicat pentru administrarea suplimentelor depinde de tipul de calciu continut de acestea.

Suplimentele de calciu contin in mod normal carbonat de calciu sau citrat de calciu. Cititi prospectul produselor pentru a afla ce tip de calciu contin. Carbonatul de calciu trebuie luat in timpul meselor, deoarece este asimilat mai usor datorita acidului secretat de stomac. In schimb, citratul de calciu nu trebuie luat in mod obligatoriu la masa. Pentru ambele forme de calciu, ora la care le administrati nu prezinta nici o importanta.

Calciul este asimilat cel mai eficient de catre organism in doze de cel mult 500 miligrame (mg). Daca luati 1.000 mg de calciu pe zi, impartiti aceasta cantitate in doua sau mai multe doze pe parcursul zilei.

Suplimentele de calciu pot inhiba asimilarea unor medicamente: de exemplu suplimentele de fier interactioneaza cu unele antibiotice sau cu medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale. Din acest motiv nu trebuie sa luati calciu odata cu aceste medicamente. Consultati doctorul sau farmacistul pentru a va informa in legatura cu posibilele interactiuni dintre calciu si celelalte medicamente pe care le luati.
Berberina - beneficii, studii și meta-analize

Conform a numeroase studii și meta-analize berberina reușește, aproape incredibil, să corecteze TOȚI parametrii de care am discutat mai sus: reduce TG, TC și LDL, în timp ce crește HDL, reduce glicemia - efect hipoglicemiant asemanator metforminului...

Beneficiile consumului de oțet de mere (studii)

Un articol ce prezintă studii și meta-analize pentru a trage concluzii pertinente și cu bază științifică privind beneficiile reale ale oțetului de mere....

Psilium (Psyllium) - beneficii și recomandări [meta-analize]

Psyllium scade colesterolul, trigliceridele, glicemia și tensiunea arterială. O prezentare a numeroaselor beneficii ale suplimentării cu psyllium susținută de meta-analize....

Creatina - despre supliment: indicații, beneficii, efecte adverse, riscuri (conform studiilor)

Creatina sau acidul metilguanidin acetic, este o moleculă naturală derivată din aminoacizi, fiind stocată, în special, la nivelul mușchiului scheletic. Aceasta poate avea și alte localizări, precum ficat, pancreas, testicule și rinichi, dar cantitățile sunt mult mai reduse. Ficatul, pancreasul și rinichii, pot produce aproximativ 1...


Data actualizare: 18-11-2013 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 7011
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici
  • Suplimente eficiente conform studiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum