Piramida alimentara

©

Autor: Redacția ROmedic

Piramida alimentara

Piramida alimentara – ghidul unei diete sanatoase

 

Lactatele, carnea, legumele si fructele nu mai sunt de mult cele patru grupe alimentare de baza. O dieta sanatoasa cuprinde acum o varietate de de optiuni: cereale integrale, leguminoase, seminte si nuci, peste si chiar uleiuri vegetale, ca uleiul de masline.

Daca aceste grupe alimentare sunt combinate in functie de preferintele personale, geografice, etnice sau religioase, culturale, veti constata ca exista o multime de optiuni de a planifica mese diversificate si gustari sanatoase.


Pentru a prioritiza modul si cantitatea in care grupele alimentare ar trebui consumate, a aparut conceptul de piramida alimentara.

Ce este piramida alimentara?

Piramida alimentara este o modalitate sugestiva de prezentare a sfaturilor pentru alegerea alimentelor. Forma triunghiulara a piramidei indica spre care alimente sa va orientati.

Regula este simpla: alimentele al caror consum este incurajat si in privinta carora nu exista restrictii cantitative precise sunt asezate la baza, in timp ce acelea mai putin recomandate sunt in varful piramidei.

 

Piramida alimentara a fost creata in 1992, de catre Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) si Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane (HHS) si ajuns sa fie foarte cunoscuta cu timpul. Mai tarziu, aceasta a fost inlocuita de o noua piramida, care ofera un plan de alimentatie personalizat, in functie de varsta, sex si activitatea fizica zilnica.

 

Dintre celelalte piramide alimentare existente se pot aminti: piramida asiatica, latino-americana, mediteraneana si cea vegetariana.

 

Principiile de baza ale piramidelor alimentare

Tinand cont de varietatea de piramide alimentare existente, v-ati putea intreba ce piramida alimentara este bine sa o urmati. Ar trebui sa stiti ca principiile de baza ale piramidelor sunt in mare parte aceleasi:

  • consumati fructe, legume si cereale integrale din belsug
  • reduceti aportul de grasimi saturate, acizi grasi trans si colesterol
  • limitati cantitatea de dulciuri si sare
  • consumati bauturi alcoolice cu moderatie
  • controlati marimea portiilor de mancare si numarul total de calorii consumat

 

Piramidele alimentare impart alimentele in categorii, precum produsele lactate, carnea si leguminoasele, pentru a va ghida in alegerea lor. Niciun aliment luat separat nu poate furniza toate substantele nutritive de care are nevoie organismul dumneavoastra!
De aceea, o dieta variata compusa din alimente din fiecare grupa furnizeaza substantele nutritive necesare pentru a fi sanatosi.

 

Deosebirile dintre piramidele alimentare

Desi piramidele alimentare reflecta aceleasi principii generale ale unei nutritii sanatoase, ele prezinta si unele deosebiri care tin de preferinte, de distribuirea geografica a unora dintre alimentele si de diferentele culturale. De exemplu, piramida latino-americana cuprinde tortilla si terciul de porumb in categoria produselor din cereale, pe cand cea asiatica se bazeaza pe taitei si orez.

 

Alte deosebiri privesc:

  • structura grupelor de alimente - poate varia de la o piramida la alta. De exemplu, unele plaseaza proteinele provenite din plante (soia, fasole si nuci) in alta categorie fata de proteinele animale din carne, (pui, peste, oua si produse lactate). Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele animale contin adesea mai multe grasimi si colesterol, iar unele diete reduc acest tip de proteine.
  • recomandarile privind mesele zilnice. Unele piramide recomanda un numar zilnic de mese si stabilesc volumul lor; de exemplu, o portie de orez este de o treime de cana iar una de lapte este de o cana. Altele, in schimb ofera sfaturi mai generale, cum ar fi consumarea unor anumite alimente la fiecare masa, sau la intervale de cateva saptamani sau luni.

    De pilda, piramida latino-americana recomanda consumul de cereale integrale, legume si fucte la fiecare masa, iar cel de carne rosie, dulciuri si oua o data pe saptamana.
Piramida vegetariană

Tot mai multe persoane devin vegetariene. Cum planificam portiile in acest caz? Ce anume contine piramida alimentara vegetariana? Ce trebuie sa contina fiecare masa? Sunt intrebari la care avem raspunsuri complete....

Piramida alimentara mediteraneana

Piramida mediteraneana ilustreaza modul de alimentatie al locuitorilor din bazinul Marii Mediterane, regiune in care locuitorii se bucura de excelenta speranta de viata si o sanatate de invidiat. Aflati care sunt principiile alimentare....

Piramida asiatica

Piramida asiatica reflecta modul de alimentare traditional asiatic si se bucura in prezent de sustinerea multor experti. Studiile arata ca adeptii acestui tip de alimentatie sunt feriti de boli precum cancerul, obezitatea, osteoporoza....


Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 06-05-2012 | Vizite: 28772
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: