Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Ciorbă de linte cu mărar

Vizite: 3227
Timp preparare: 70min
Dificultate: medie
1119

CALORII

6

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 5-6 portii:

- 400 g linte;
- 60 g ceapa;
- 50 ml ulei;
- o lingurita de boia de ardei dulce;
- o lingura de faina;
- 100 g morcov;
- 100 g telina si albitura;
- un praf de cimbru;
- 20 g usturoi;
- 100 g rosii proaspete sau in bulion;
- sare si otet dupa gust;
- o legatura de marar.

Preparare:

Lintea se alege de impuritati, se spala (este indicat daca se poate sa o lasati timp de 10-12 ore - peste noapte - la inmuiat in apa rece), apoi se pune la fiert in apa rece. Ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei. Se adauga boiaua de ardei si faina, si se prajesc putin impreuna cu ceapa. Se adauga la fiert impreuna cu morcovul, telina si albitura taiate marunt. Se fierbe pana ce toate ingredientele sunt patrunse, apoi se adauga usturoiul tocat, cimbrul si rosiile deco-jite si taiate cubulete.

Se mai lasa la foc mic 10 minute, dupa care se potriveste gustul cu sare si, eventual, putin otet. La sfarsit se adauga mararul tocat.


Analiza ingredientelor rețetei Ciorbă de linte cu mărar:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Cimbru
Avantaje: Cimbrul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu, fier, vitamina E, tiamina, magneziu și zinc....
Dezavantaje: Uleiul de cimbru este toxic. Nu se recomandă folosirea uleiului esențial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Linte
Avantaje: Conține numeroase substanțe nutritive. Aduce un aport considerabil de proteine organismului. Conține puține calorii. Protejează sistemul cardiovascular și poate preveni riscul de diabet tip2....
Dezavantaje: Poate conține purine și oxalați ce favorizează apariția pietrelor la rinichi. Consumul de linte poate cauza balonare și flatulență....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Oțet de mere
Avantaje: Oțetul de mere are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol....
Păstârnac
Avantaje: Păstârnacul este o sursă bună de potasiu, fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic. Este bun pentru oboseală și constipație. Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau...
Dezavantaje: Petențial alergen....
Roșii
Avantaje: Roșiile sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina A, C, E și K, potasiu, tiamină, niacină, acid folic, magneziu și fosfor. Roșiile reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, su...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de roșii provine din zaharuri. Roșiile nu sunt indicate persoanelor ce suferă de reflux gastro-esofagian. Anumite persoane manifestă reacții alergice sau in...
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire