Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Prajitură cu ciocolată și nucă

Vizite: 1802
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
515

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 8 oua mari
- 1 ceasca cu zahar
- 1/2 ceasca cu zahar brun
- 1 1/2 ceasca cu nuci macinate si prajite
- 2 lingurite cu esenta de vanilie
- 2 linguri cu faina
- 1/3 ceasca cu cacao pudra
- 1/2 lingurita cu sare
- 1/4 lingurita cu scortisoara pudra
- 3/4 ceasca gem de portocale sau caise, zmeura
- 1 lingurita cu zahar pudra

Preparare:

Se incalzeste mai intai cuptorul si se tapeteaza tava cu ulei si putina faina.
Se sparg 2 oua intr-un bol la care se adauga inca 2 galbenusuri.
Albusurile ramase se pun intr-un alt bol si se mai adauga 4 dupa ce sunt sparte inca 4 oua. Galbenusurile celor 4 oua sparte la final trebuie sa le pastrezi pentru mai tarziu. Prin urmare trebuie sa fie 2 oua intregi plus 2 galbenusuri in primul bol si 6 albusuri in cel de-al doilea bol.
Albusurile se bat cu mixerul pana devin pufoase. Se adauga 1/3 ceasca cu zahar. Dupa ce ai spalat ustensilele mixerului se bat galbenusurile si ouale din primul bol cu 2/3 din zaharul ramas, la o viteza medie (aproximativ 3 minute). Apoi se adauga nucile si esenta de vanilie, continuand amestecul cu mixerul.
Trebuie sa adaugi faina, pudra de cacao si scortisoara, sarea si sa le omogenizezi cu ajutorul mixerului. Se umple o ceasca cu albus batut si se toarna in compozitia cu galbenusuri, amestecand cu o spatula pana la omogenizarea compozitiei.
Apoi se adauga si restul albusurilor batute.
Blatul format se pune in tava pregatita la inceput si se introduce la cuptor aproximativ 40-45 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit 2 ore.
Se scoate blatul din tava, cu multa grija si se pune pe o tava pentru servit.
Se taie orizontal cu ajutorul unui cutit lung si se ridica cu grija partea de sus. Se intinde gemul pe partea ramasa, dupa care se aseaza usor partea de sus a blatului.
Zaharul pudra se presara inainte de servire. Se aranjeaza pe farfurie cu zmeura, bucati de portocala si frunze de menta.

Pont!
Gustul si aspectul este deosebit, daca este pastrat o zi pana cand gemul se amesteca cu blatul.


Analiza ingredientelor rețetei Prajitură cu ciocolată și nucă:

Cacao
Avantaje: Acest aliment este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor, proteine, potasiu și zinc. ...
Dezavantaje: Acest aliment este bogat în grăsimi saturate. ...
Caise
Avantaje: Acest aliment este sărac în grăsimi saturate și sodiu, fiind o sursă bună de fibre alimentare, potasiu, vitamina A și vitamina C. Caisele sunt excelente pentru piele, inimă și respirație....
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de caise provin din zaharuri....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Nuci
Avantaje: Bogate în acid alfa linoleic, acid folic, magneziu, fosfor și potasiu. nucile sunt recomandate pentru sănătatea cardiovasculară, îmbunătăţirea memoriei, studiile efectuate demonstrând că el...
Dezavantaje: Nucile au un puternic potenţial alergen, de aceea consumul lor necesită precauţie. În plus, pot împiedica absorbţia fierului şi pot provoca tulburări digestive, mai ales la persoanele cu aceas...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Scorțișoară
Avantaje: ScorÈ›iÈ™oara conÈ›ine uleiuri care împiedică dezvoltarea bacteriilor È™i fungilor, are proprietăți anti-inflamatorii, îmbunătățeÈ™te circulaÈ›ia È™i ar putea fi benefică în cazul unor afecÈ...
Dezavantaje: Scorțișoara conține coumarin, o substanţă care poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul....
Zahăr brun
Avantaje: Zaharul nerafinat este într-o oarecare măsura mai puțin dăunator decât cel rafinat (alb)....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutritională. Consumul în exces de zahăr poate crește riscul depunerilor arteriale de colesterol; cei mai expuși riscul...
Zahăr pudră
Avantaje: Conținut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zmeură
Avantaje: Zmeura este o sursă excelentă de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K și magneziu. Zmeura este bună pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea sistemului cardiovascular....
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de zmeură provine din zaharuri. ...

Căutați rețete culinare după denumire