Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
Autor: Redacția ROmedic
Din dorinta de a-si hrani copii si de ale satisface poftele in orice moment, parintii fac anumite greseli, de altfel foarte comune, in alimentatia celor mici.
- folosirea in continuare a unui biberon dupa varsta de un an
- oferirea unei cantitati mari de dulciuri
- oferirea de bauturi dulci, cu aroma de fructe
- cereale indulcite la micul dejun
- chips-uri sau bomboane pentru desert
Majoritatea obiceiurilor enumerate au in comun urmatoarele: toate aceste „alimente” au o valoare nutritiva mica, pot contine substante chimice daunatoare, afecteaza dantura copiilor si diminueaza apetitul.
De asemenea, nu oferiti copiiilor alimente care cresc riscul asfixierii (morcovi cruzi, alune, arahide, struguri, carne tare, popcorn, guma de mestecat si bomboane).
Un comportament alimentar gresit se intalneste frecvent la copiii care nu mananca mult, dar beau patru cani de lapte si trei cani de suc zilnic. Impreuna, acestea contin 1350 calorii, ceea ce reprezinta un aport energetic mai mare decat cel recomandat pentru aceasta varsta. Astfel se explica faptul ca un copil care consuma o cantitate prea mare de lapte (700 ml/zi) sau suc (200 ml/zi), va refuza alimentele solide.
Alte obiceiuri alimentare gresite:
- produsele cu valoare nutritiva consumate intre mese
- fortarea copilului sa manance atunci cand nu ii este foame
- servirea unor portii prea mari. Portia medie pentru un copil intre 1 si 3 ani este un sfert din cea a unui adult.
In schimb, nu trebuie va ingrijorati atunci cand observati urmatoarele aspecte:
- Copilul mananca putin. Nu uitati ca atat timp cat copilul ia constant in greutate, este activ si sanatos, atunci cu siguranta consuma suficiente calorii.
- Nu vrea sa incerce noi alimente. Pentru a introduce noi alimente in dieta copilului dumneavoastra, oferiti cantitati foarte mici (de exemplu, o lingura) si nu il fortati sa manance tot. Multi copii nu incearca un nou aliment decat dupa cel putin 10 incercari.
- Nu mananca tot din farfurie. Obiceiul de a forta copiii sa termine tot din farfurie nu este intemeiat. In schimb, copiii trebuie invatati sa-si dea seama cand s-au saturat si sa se opreasca. Atunci cand copilul nu mananca tot, oferiti-i portii mai mici.
- Refuza unele alimente. Nu-i pregatiti feluri de mancaruri foarte complicate, cu sosuri sau condimente. In schimb, gatiti cat mai simplu. Desi nu este nevoie sa pregatiti zilnic un fel de mancare special pentru copil, nu trebuie sa va fiti surprinsa atunci cand acesta refuza mancarea pentru adulti.
Cum puteti incuraja adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase
Niciodata nu este prea devreme pentru a va invata copilul principiile unei alimentatii sanatoase. Iata cateva sfaturi:
- Incurajati copilul sa incerce noi alimente.
- Dati un exemplu bun copilului, adoptand o dieta echilibrata bazata pe alimente sanatoase si limitand aportul de dulciuri, produse sarate si bauturi carbogazoase.
- Luati masa la ore fixe, astfel incat copilul sa nu rontaie intre mese pentru a-si potoli foamea.
- Mancati impreuna in familie, la masa si nu in fata televizorului, sau in timpul unor activitati care sa ii distraga atentia copilului.
- Nu ii permiteti copilului sa aduca jucarii la masa.
- Nu preparati alimente condimentate excesiv, deoarece nu sunt pe placul copiilor mici.
- Nu adaugati prea multa sare, zahar sau sosuri la alimente pentru a nu incuraja deprinderea unor obiceiuri alimentare gresite de catre copilul dumneavoastra.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Scaun lucios cu mucus
- Alergie la albus de ou la copil de un an
- Nu mananca gatit, copil 3 ani
- Copilul (11 ani) mananca foarte putin
- Ce fel de lapte
- Alimentatia pentru 3 ani
- Dieta copil de 1 an si 9 luni care cantareste 20kg
- Alimentație deficitara
- Copilul de 2 ani refuza sa mestece!