Rețetă Tort festiv de ciocolată cu alune de pădure
10696
CALORII
12
PORTII
Ingrediente/compozitie:
BLAT: 6 oua, 18 linguri ulei,18 linguri apa fiarta, 1 lingurita bicarbonat, 2 cani zahar, 3 cani faina.SIROP: 300ml. apa, 5 linguri zahar, 1 fiola esenta rom
CREMA: 6 oua, 300 gr. zahar, 100 ml. lapte, 6 linguri cacao, 150gr. margarina vegetala, 200gr. alune de padure prajite, o ciocolata amara, 100gr. stafide, 500ml frisca vegetala, 1plic gelatina
ORNARE: 150gr.fondant, 150gr.nuca pralinata si zdrobita, ciocolata amara 2buc.
Preparare:
BLAT:Galbenusele se freaca bine cu 1 cana zahar, cu uleiul si treptat se adauga apa fiarta, lingura cu lingura. Albusul batut spuma cu 1cana zahar, se adauga peste compozitia de mai sus, impreuna cu faina. Se da la cuptor. Dupa ce blatul se raceste, se taie, razultand 3 blaturi.
SIROP: Se fierbe apa si zaharul si dupa ce se raceste, se adauga esenta.
CREMA: 6oua, 300gr. zahar, 100ml.lapte,6linguri cacao se fierb pe baie de abur pana se ingroasa. Dupa ce se racoreste putin, se adauga si gelatina (vezi instructiunile de pe plic) si se lasa sa se raceasca.
Separat, se freaca spuma 150gr. margarina si se incorporeaza treptat cu compozitia de mai sus ( dupa ce s-a racit). A treia parte din compozitie se lasa pt. ornat. Restul compozitiei se amesteca cu alunele prajite, 1 ciocolata maruntita si cu stafidele.La aceasta compozitie se incorporeaza si frisca vegetala batuta bine ( 500ml.)
Se aseaza rand pe rand blaturile insiropate si crema peste ele,si apoi se unge in strat uniform tot tortul cu a treia parte de crema. Pe laterale se orneaza cu nuca pralinata, deasupra se rade (prin razatoarea mare) ciocolata in strat gros, si din fondant se fac flori si frunze (cu cutere sau forme de decupat). Pe tortul din imagine, am pus si niste banuti de ciocolata in folie aurie.
Analiza ingredientelor rețetei Tort festiv de ciocolată cu alune de pădure:
Alune de pădure
Avantaje: Alunele de pădure conțin minerale, vitamine și alți nutrienți care susțin sănătatea. Consumate frecvent, aceste fructe cu coajă tare pot preveni afecțiunile cardiovasculare, reduc colecterol...
Dezavantaje: Alunele de pădure sunt alimente cu un potențial alergen ridicat....
Cacao
Avantaje: Acest aliment este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor, proteine, potasiu și zinc. ...
Dezavantaje: Acest aliment este bogat în grăsimi saturate. ...
Ciocolată amăruie
Avantaje: Ciocolata amăruie este bogată în antioxidanți, ce oferă protecție împotriva radicalilor liberi....
Dezavantaje: Ciocolata amăruie conține grăsimi și zahăr - consumați cu moderație....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Gelatină
Avantaje: Gelatina este o sursă de proteine care nu conține grăsimi....
Dezavantaje: Gelatina poate provoca un gust neplăcut, senzație de balonare sau arsuri la stomac....
Lapte integral (3,25 procente grăsime)
Avantaje: Laptele integral este o sursă bună de vitamina D, riboflavină, vitamina B12, calciu și fosfor. ...
Dezavantaje: Laptele integral este bogat în grăsimi saturate, iar o mare parte din caloriile pe care le furnizează provin din zaharuri.
Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza si...
Margarină
Avantaje: Margarina are un conținut scăzut de colesterol și este sursă de vitamina K....
Dezavantaje: Margarina este bogată în grăsimi saturate.
Evitați margarina pentru copt - aceasta este bogată în acizi grași trans (ulei hidrogenat).
Hidrogenarea grăsimilor este un proces de adăugare...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.
Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.
Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate.
Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Stafide
Avantaje: Stafidele nu conțin grăsimi saturate și colesterol.
Sunt bune în caz de hipertensiune arterială, retenție de fluide, energie insuficientă, anemie și constipație....
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de stafide provine din zaharuri.
Stafidele uscate din comerț pot fi tratate cu sulf și învelite în ulei mineral - îndepărtați acești aditivi spălându-le...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională.
Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...