Sodiu

©

Autor: Redacția ROmedic

Sodiu

Sodiul este unul dintre cei trei electroliti esentiali ai corpului uman, ceilalti fiind potasiul si clorurile. Electrolitii sunt implicati in osmoza celulara, contribuind la schimburile de lichide intre celule si tesuturi si influentand presiunea sangvina.

Sodiul
este prezent in special in plasma sangvina, fiind furnizat prin alimentatie sub forma clorurii de sodiu (sare). Aportul excesiv de sodiu este un factor de risc pentru hipertensiunea arteriala.


Sodiul actioneaza in stransa legatura cu potasiul. Ambele sunt importante, dar un aport excesiv al unui mineral duce la pierderea celuilalt. Potasiul este indispensabil pentru elasticitatea celulelor si contribuie la hidratarea celulelor. Din acest motiv, un aport excesiv de sare este responsabil pentru eliminarea potasiului prin urina, ducand la deshidratarea tesuturilor. In plus, arterele se ingroasa si devin mai putin adaptabile variatiilor de presiune sangvina, creand conditiile aparitiei unei arterioscleroze.
Prin urmare, excesul de sodiu creste riscul bolilor de inima, al accidentelor vascular cerebrale si al calculilor renali.

Iata de ce sodiul este considerat drept un pericol pentru sanatatea noastra. De fapt, el este necesar in aceeasi masura ca si ceilalti nutrienti; problema este aceea ca, gasindu-se din abundenta, el poate deveni toxic. Sodiul este deci clasat printre mineralele esentiale, fiind necesar organismului pentru o functionare adecvata. Pe de alta parte, este adevarat ca in general sodiul este consumat in cantitati mult mai mari decat cele recomandate.


In organism, aproximativ 30% din sodiu se gaseste in oase. Sodiul este o componenta esentiala a plasmei sangvine, 60% aflandu-se in lichidele extracelulare si doar 10% in interiorul celulelor. Aceasta repartizare a sodiului contribuie la mentinerea echilibrului apei atat in interiorul cat si in exteriorul celulelor.


Prezenta sodiului in sistemul circulator contribuie la mentinerea tensiunii arteriale si a volumului de sange circulant in limite normale. Sodiul impiedica coagularea sangelui si joaca un rol important in transportul nutrientilor la celule.

In sistemul digestiv, sodiul intervine in procesul de transformare a alimentelor in energie si protejeaza mucoasa gastrica.


Sodiul este usor de absorbit in organism prin intestinul subtire, iar excretia sa se afla sub controlul hormonului aldosteron.

Sursele de sodiu

Sursele de sodiu

Sodiul provine in special din sarea de bucatarie (clorura de sodiu), dar se gaseste in cantitati mari in majoritatea produselor din comert:

  • chips-uri
  • covrigei
  • mezeluri (sunca, pastrama, afumaturi)
  • pasta de tomate
  • ketchup
  • muraturi

Sodiul este prezent in stare naturala in numeroase alimente, dar in cantitati mai mici: lapte, oua, fructe, legume (telina, morcovi, conopida), peste, fructe de mare. Din moment ce sarea se gaseste in majoritatea alimentelor, adaugarea ei la gatit nu este absolut necesara.


Sodiul este omniprezent in produsele din comert, care contin conservanti (nitrit de sodiu, benzoat de sodiu etc.) si aditivi (glutamat monosodic). Aportul alimentar al acestor tipuri de sodiu este uneori mai important de cat cel al sarii de bucatarie.

Din acest motiv, se recomanda reducerea cantitatii de sare folosita la gatit, in special daca obisnuiti sa consumati produse gata preparate din comert. Consumul regulat de legume, fierte in abur si bogate in potasiu poate reduce acest dezechilibru.


Ca regula generala, legumele si fructele sunt bogate in potasiu, in timp ce alimentele proteice contin mai mult sodiu.

 

 

Alimente bogate in sodiu (in mg/100 g)
Sarea de bucatarie 38850
Cub pentru supa 15000
Sos de soia 5719
Ansoa (conserva) 3700
Masline negre in saramura 3288
Carnat (uscat) 2100
Masline verzi in saramura 2100
Caviar 1700
Jambon afumat 1620
Somon afumat 1200
Branza topita (45% grasime) 1139
Ketchup 1100
Biscuiti sarati 1100

 

 

Alimente sarace in sodiu (in mg/100 g)
Uleiuri 0
Ciuperci 0
Ceai (infuzie) 0
Porumb dulce 1
Ananas in sirop 1
Banane 1
Grapefruit 1
Alune de padure 1
Suc de portocale 1
Orez integral 2
Dovlecei 2
Mere 2
Faina alba 3

Necesarul de sodiu

Necesarul de sodiu variaza in functie de varsta, greutate, nivelul activitatii fizice, starea de sanatate. Aporturile recomandate sunt de 5 – 8 g pe zi, pana la 10 g, in cazul efortului fizic prelungit.
Se estimeaza ca aportul minim de sare este de 2 g pe zi.

 

Majoritatea persoanelor consuma cantitati prea mari de sodiu, sub forma sarii de bucatarie sau a sarii din produsele din comert. Prin urmare, consumul de sare este in general mai mare decat cel recomandat, ajungand la 8 – 10 g pe zi.

Carenta de sodiu

Corpul nostru pierde zilnic sodiu prin urina si transpiratie – aceasta poate fi abundenta la temperaturi mari sau in urma exercitiilor fizice solicitante. Intrucat sodiul se gaseste in numeroase alimente, deficienta de sodiu acestuia este rara. Cu toate acestea, pierderea insemnata a sodiului poate fi rezultatul diareei sau vomei.

 

Diureticele, prescrise pentru micsorarea tensiunii arteriale, pot avea drept consecinta reducerea nivelului de sodiu din organism. Unele boli renale pot antrena un dezechilibru al sodiului din sange precum si tulburari metabolice grave.

 

Simptomele scaderii concentratiei de sodiu (hiponatremie) sunt asociate cu cele ale deshidratarii si constau in:


Data actualizare: 16-12-2013 | creare: 15-07-2012 | Vizite: 22628
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile mineralelor din argile asupra pielii
  • Mineralele pot vindeca țesuturile deteriorate
  • Versiunea benefică inimii a bucătăriei chinezești tradiționale scade tensiunea arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum