Alergia alimentara
Autor: Redacția ROmedic
Alergie sau intoleranta?
Mai des intalnita decat alergia este intoleranta la un anumit aliment, o reactie neplacuta care nu implica declansarea mecanismelor de aparare ale sistemului imunitar.
Distinctie intre intoleranta si alergia (hipersensibilitate) la un anumit aliment este importanta. Spre deosebire de intoleranta, alergia alimentara poate avea consecinte grave si poate fi chiar fatala.
Ce trebuie sa stim despre alergiile alimentare?
Alergiile alimentare sunt reactii ale organismului la o proteina continuta de obicei de arahide, lapte, peste. Din pacate, alergiile sunt declansate chiar si de cea mai mica portie ingerata, astfel ca singura solutie, in cazul in care suferiti de o alergie alimentara este sa excludeti cu desavarsire alimentul care pune probleme.
Manifestarile alergiei apar, de regula, in doar cateva minute de la ingerarea substantei cu statut de alergen si se pot manifesta la nivelul pielii (mancarimi, inrosire, umflare a fetei si a buzelor), respiratiei (suieraturi, dificultate), sistemul digestiv (crampe, diaree, greturi, varsaturi) si la nivelul sistemului vascular (paloare, tensiune arteriala scazuta).
Simptomele alergiei alimentare pot deveni in unele cazuri extrem de grave: dificultati respiratorii, pierderea cunostintei, vertij, socul anafilactic, soc cardio-respirator.
Informati medicul daca aveti o reactie anormala la ingerarea unui aliment. Alergia alimentara poate fi diagnosticata cu ajutorul unor teste si astfel alimentul responsabil de producerea alergiei poate fi evitat.
Citiți pe larg despre Alergiile alimentare, aici.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Gastrita erosiva rectosigmoidita intoleranta alimentara si medicamentoasa
- Alergiile alimentare - unde fac teste?
- Alergie la dulciuri.
- Simptome multiple: nas-gat-ureche
- Alergie la para?
- Alergie medicamentoasa sau alimentara
- Alergie a pielii