Alergia alimentara

©

Autor: Redacția ROmedic

Alergia alimentara
Alergiile alimentare reprezinta o reactie adversa a sistemului imunitar, declansata de sistemul imunitar. Numeroase persoane cred ca sufera de alergie la un anumit aliment, insa adevaratele alergii alimentare nu sunt atat de comune. De fapt, acestea, se intalnesc doar la 1% din adulti si 5% din copii.

Alergie sau intoleranta?

Mai des intalnita decat alergia este intoleranta la un anumit aliment, o reactie neplacuta care nu implica declansarea mecanismelor de aparare ale sistemului imunitar.

Distinctie intre intoleranta si alergia (hipersensibilitate) la un anumit aliment este importanta. Spre deosebire de intoleranta, alergia alimentara poate avea consecinte grave si poate fi chiar fatala.

Ce trebuie sa stim despre alergiile alimentare?

Alergiile alimentare sunt reactii ale organismului la o proteina continuta de obicei de arahide, lapte, peste. Din pacate, alergiile sunt declansate chiar si de cea mai mica portie ingerata, astfel ca singura solutie, in cazul in care suferiti de o alergie alimentara este sa excludeti cu desavarsire alimentul care pune probleme.

Manifestarile alergiei apar, de regula, in doar cateva minute de la ingerarea substantei cu statut de alergen si se pot manifesta la nivelul pielii (mancarimi, inrosire, umflare a fetei si a buzelor), respiratiei (suieraturi, dificultate), sistemul digestiv (crampe, diaree, greturi, varsaturi) si la nivelul sistemului vascular (paloare, tensiune arteriala scazuta).

Simptomele alergiei alimentare pot deveni in unele cazuri extrem de grave: dificultati respiratorii, pierderea cunostintei, vertij, socul anafilactic, soc cardio-respirator.


Sfat:
Informati medicul daca aveti o reactie anormala la ingerarea unui aliment. Alergia alimentara poate fi diagnosticata cu ajutorul unor teste si astfel alimentul responsabil de producerea alergiei poate fi evitat.

 


Citiți pe larg despre Alergiile alimentare, aici.


Data actualizare: 06-02-2014 | creare: 28-04-2012 | Vizite: 5902
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou dispozitiv pentru detectarea rapidă a alergenilor alimentari
  • Care este „rețeta” apariției alergiilor alimentare?
  • Imunoterapia orală pentru alergii reprezintă o necunoscută pentru 72% dintre americani
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum