Topul celor mai alergene alimente

©

Autor:

Topul celor mai alergene alimente

Sistemul imunitar al fiecărei persoane detectează și distruge germenii, cum ar fi bacteriile sau virușii, care pot crește riscul de boală. O alergie alimentară se manifestă atunci când sistemul imun identifică anumite alimente ca fiind dăunatoare și produce o reacție alergică în momentul ingestiei lor.

Acest proces eliberează substanțe chimice care provoacă mâncărime, greutate în a respira, sau, chiar leșin. Oamenii pot fi alergici la diverse alimente, dar unele alimente provoacă cele mai multe reacții: laptele, ouăle, arahidele, nucile, soia, grâul, peștele și crustaceele. (1)

Unii oameni experimentează doar alergii ușoare, în timp ce alții sunt mai predispuși la reacții severe, care pun viața în pericol. Reacțiile alergice ale unei persoane pot varia în funcție de fiecare expunere la alimentele care provoacă alergii.

Cu toate că cauzele exacte ale alergiilor alimentare sunt încă necunoscute de specialiști, cele mai frecvente semne și simptome ale alergiilor alimentare includ:

  • Furnicături sau mâncărime în zona gurii;
  • Urticarie, mâncărime sau eczemă;
  • Umflarea buzelor, a feței, a limbii și a gâtului sau a altor părți ale corpului;
  • Congestie nazală sau probleme de respirație;
  • Dureri abdominale, diaree, greață sau vărsături;
  • Amețeli sau leșin. (2)


Principalele alimente care provoacă cele mai multe cazuri de alergii alimentare includ:

Arahidele
Acestea sunt principala cauză a reacțiilor alergice severe la alimente, inclusiv a anafilaxiei alimentare.

Ouăle
În acest caz, albușul de ou este principalul vinovat pentru reacțiile alergice. Mai mulți copii decât adulți au o alergie la ouă, iar copiii cu dermatită atopică prezintă un risc crescut de reacție alergică la ouă. (3)

Lapte de vacă
Principalii factori de risc sunt proteinele din lapte, cum ar fi lactoglobulina, lactalbumina, cazeina și zerul. Alergiile pe bază de lapte încep, cel mai adesea în primul an de viață, imediat după introducerea laptelui de vacă în dieta copilului. Între 2 și 7% dintre sugari sub vârsta de un an suferă de alergie la laptele de vacă, făcând-o cea mai frecventă alergie alimentară din copilărie. (4)

Fructe de mare
Dacă ai o alergie la fructe de mare, atunci sunt șanse să reacționezi mai ales la creveți, raci, homari sau crabi. Unii oameni sunt, de asemenea, alergici atât la peștele proaspăt, cât și la apa sărată.

Nuci
În această categorie sunt incluse migdalele, nucile de Brazilia, nucile caju și alunele.

Grâul
Nu confunda alergia la grâu cu sensibilitatea la gluten. Glutenul este o componentă a grâului, orzului, secarei și a altor cereale și o proteina lipicioasă. Acesta este asociat cu o boală numită enteropatia glutenică sau boală celiacă, cauzată de un răspuns anormal la gluten. O alergie la grâu, pe de altă parte, înseamnă că ești alergic la anumite proteine din grâu. Dacă elimini grâul din dieta ta și simptomele dispar, a o alergie la grâu; dar, dacă problema persistă chiar și după ce ai înlocuit grâul cu alte cereale, atunci acest lucru indică o sensibilitate la gluten. Un test de alergie este, în general, cel mai bun mod de a afla motivul exact al simptomelor tale.

Susan
O reacție alergică la semințele de susan poate varia de la urticarie la anafilaxie. Susanul poate apărea în lista de îngrediente sub diverse denumiri, astfel încât este important să citești cu atenție eticheta de pe produsele alimentare.

Soia
Prevalența alimentelor pe bază de soia conduce la o creștere a alergiilor la copii, iar cele mai frecvente simptome includ disconfortul gastrointestinal.

Fructe
Multe persoane suferă de sindromul alergiei orale. Mai exact, acesta se manifestă atunci când persoanele reacționează la anumite proteine din fructe care provoacă mâncărime și arsură a buzelor, gurii și gâtului. Simptomele apar de obicei la câteva minute și dispar după o perioadă scurtă de timp. O reacție cel mai des întâlnită are loc în cazul fructelor care nu sunt coapte. (5)

Când să vezi un doctor

Dacă ai simptome de alergie alimentară la scurt timp după masă, consultă un medic sau un alergolog. Dacă este posibil, consultă medicul atunci când apare reacția alergică. Acest lucru va ajuta la diagnosticare.

Ia în considerare un tratament de urgență dacă prezinți semne sau simptome de anafilaxie, cum ar fi:

  • Comprimarea căilor respiratorii și greutate în a respira.
  • Stare de șoc însoțită de o scădere severă a tensiunii arteriale.
  • Puls rapid.
  • Amețeli sau grețuri. (6)

Data actualizare: 12-05-2024 | creare: 08-10-2018 | Vizite: 4352
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentația copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Un nou dispozitiv pentru detectarea rapidă a alergenilor alimentari
  • Care este „rețeta” apariției alergiilor alimentare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum