Greutatea in timpul sarcinii

©

Autor: Redacția ROmedic

Greutatea in timpul sarcinii

Problema greutatii optime in timpul sarcinii este de interes pentru multe femei. Cat anume se presupune ca e bine sa te ingrasi pe durata sarcinii? Ce surplus este firesc si ce valori depasesc limitele normalului?

Ratia calorica medie va fi adaptata in functie de greutatea femeii anterioara sarcinii si de evolutia sa in cele 9 luni de sarcina.

O accelerare a luarii in greutate impune o reechilibrare a aporturilor alimentare, intrucat problema este in general de ordin calitativ si nu cantitativ. La polul opus, o crestere insuficienta in greutate constituie o amenintare pentru dezvoltarea fatului si trebuie sa fie urmata de adoptarea unei alimentatii echilibrate.

Valoarea optima a surplusului de greutate in timpul sarcinii

 

Nu exista o crestere optima in greutate, valabila pentru toate femeile. Ea se calculeaza individual in functie de greutatea femeii inaintea sarcinii:


  • de la 12 si pana la 18 kg, pentru o femeie cu greutate mica inaintea sarcinii
  • intre 11 si 16 kg in plus, pentru o femeie cu greutate medie:  pana la 2,5 kilograme in primul trimestr și apoi, câte 450 de grame pe săptămână, până la finalul sarcinii
  • intre 7 si 11 kilograme, pentru femeia supraponderala, inainte sa ramana insarcinata
  • intre 5 si 10 kilograme, pentru femeia obeza, inainte sa ramana insarcinata

Pentru sarcina gemelară, valorile sunt altele:
  • intre 17 si 24 de kilograme, daca mama a avut o greutate normala, inainte sa ramana insarcinata
  • intre 14 si 22 de kilograme, daca mama era spraponderala
  • intre 11 si 19 kilograme, daca mama era obeza


Luarea in greutate trebuie sa fie adecvata: riscurile obezitatii sunt bine cunoscute (hipertensiune arteriala, diabet gestational, infectii urinareetc.), insa si o luare in greutate insuficienta prezinta riscuri ce nu trebuie neglijate.

Inca de la inceputul sarcinii, sfaturile personalizate contribuie la reducerea riscului carentelor de micronutrienti care pot avea consecinte asupra dezvoltarii embrionului si pot favoriza nasterea prematura sau o greutate mica la nastere a bebelusului.


Astfel, o femeie care a nascut deja un copil cu greutate mica (sub 2,5 kg) va trebui sa ia in greutate mai mult in prima parte a sarcinii, pe cand la o femeie cu antecedente de nastere prematura, luarea in greutate in ultimul trimestru este foarte importanta.


Data actualizare: 12-06-2014 | creare: 31-03-2011 | Vizite: 13588
Bibliografie
1 - Pregnancy weight gain: What to expect, link: https://www.babycenter.com/0_pregnancy-weight-gain-what-to-expect_1466.bc
©

Articol revizuit de către: coautor: Georgiana Asiminii - Valoarea optima a surplusului de greutate in timpul sarcinii, sarcina gemelara.

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consultați-vă medicul în oricare din cazurile
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum