Peştele în alimentaţia gravidei

©

Autor:

Peştele în alimentaţia gravidei
Peştele este o componentă importantă a unei alimentaţii sănătoase, fiind o sursă de proteine, vitamine, minerale şi acizi graşi Omega-3.

Consumul de peÅŸte este important ÅŸi în cazul femeilor însărcinate, nutrienÅ£ii din peÅŸte contribuind la creÅŸterea ÅŸi dezvoltarea copilului, însă din cauza conÅ£inutului de mercur, care în cantităţi mari poate avea implicaÅ£ii negative asupra dezvoltării creierului copilului ÅŸi a sistemului său nervos, trebuie acordată o atenÅ£ie specială tipurilor de peÅŸte consumate în sarcină.

În general, pentru un adult mercurul din peÅŸtele consumat nu constituie o problemă, însă în cazul femeilor însărcinate se recomandă evitarea speciilor de peÅŸte care conÅ£in cantităţi mari de mercur (de obicei peÅŸtii mari, răpitori, precum rechinul, peÅŸtele-spadă, macroul regal) ÅŸi alegerea celor cu conÅ£inutul de mercur cel mai scăzut. (1), (2)

Mercurul se acumulează în lacuri, oceane ÅŸi ape curgătoare, transformându-se în metil-mercur, o neurotoxină care, în cantităţi ridicate, poate fi periculoasă pentru sistemul nervos. Unii peÅŸti acumulează în organism mai mult metil-mercur decât alÅ£ii, în funcÅ£ie de mediul unde cresc, dimenisuni, alimentaÅ£ie ÅŸi durata de viaţă. (2), (3)

Åži femeilor care intentionează să rămână însărcinate li se recomandă să fie precaute în consumul de peÅŸte, pentru că dacă în mod regulat consumă peÅŸte bogat în mercur, acesta se poate acumula la nivelul sistemului lor circulator, afectând ulterior viitorul copil.

Care sunt aÅŸadar tipurile de peÅŸte care pot fi consumate înainte ÅŸi în timpul sarcinii ÅŸi care ar trebui evitate ori consumaÅ£i cu moderaÅ£ie? Conform recomandărilor FDA (U.S. Foos and Drug Administration):  

Cele mai bune opÅ£iuni (2-3 porÅ£ii pe săptămână) sunt:
  • anÅŸoa, cod, sardine, somon, hering, plătică, macrou de Atlantic sau Pacific, eglefin, merluciu, păstrăv din ape proaspete

OpÅ£iuni bune (o porÅ£ie pe săptămână):
  • crap, biban, lufăr, halibut, cod negru, ton

De evitat (au conţinutul cel mai mare de mercur):
  • macroul regal, rechinul, peÅŸtele-spadă, marlinul,
Sursa: FDA (4)

Nu consumaţi peşte sau fructe de mare insuficient sau deloc preparate termic, pentru a evita contactarea unor bacterii sau virusuri periculoase!

Data actualizare: 20-07-2017 | creare: 20-07-2017 | Vizite: 15669
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia dezechilibrată în sarcină È™i riscul de ADHD la copil
  • AlimentaÈ›ia mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
  • Suplimentele de ulei de peÈ™te în sarcină pot reduce riscul de alergii la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum