Sarcina si caloriile
Autor: Redacția ROmedic
Femeia insarcinata trebuie sa faca fata unor necesitati nutritive suplimentare pentru dezvoltarea fatului, dar si pentru formarea, intretinerea si functionarea anexelor: uterul, placenta si lichidul amniotic.
Organismul gravidei raspunde acestor nevoi suplimentare consumand mai multe calorii si cheltuind mai putina energie. In timpul sarcinii, diminuarea consumului de energie explica faptul ca la majoritatea femeilor sarcina se desfasoara fara probleme, in absenta unei cresteri semnificative a aporturilor alimentare.
Ratia calorica medie pentru o femeie insarcinata este de 1.800-2.600 Kcal pe zi.
O ratie zilnica mai mica de 1.500 kcal echivaleaza cu o luare in greutate insuficienta, asociata cu riscul unei nasteri premature sau cu cel al unei greutati mici la nastere (sub 2,5 kg).
Pe de cealalta parte, luarea excesiva in greutate in timpul sarcinii poate duce la o crestere exagerata a fatului, care nu va mai putea fi nascut natural, situatie care ar necesita efectuarea unei cezariene. Numarul de calorii va fi deci adaptat in functie de greutatea anterioara sarcinii si de evolutia gravidei pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina.
In medie, ratia calorica zilnica pe parcursul sarcinii trebuie marita astfel:
- 100-150 kcal in plus, in primul trimestru
- 250-300 kcal in plus, spre sfarsitul sarcinii
Este recomandat sa optati pentru o alimentatie cat mai variata, care sa furnizeze toate principiile nutritive, deoarece nu e suficienta doar atingerea numarului de calorii recomandat zilnic.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Am nevoie de un sfat...
- Iritatii sau intoxicatii in timpul sarcinii
- Greutate ideala si calorii in adolescenta
- Am luat foarte multe kg in timpul sarcinii
- Ce trebuie sa mancam in timpul sarcinii?
- Condimentele in sarcina