Sarcina si caloriile

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina si caloriile

Femeia insarcinata trebuie sa faca fata unor necesitati nutritive suplimentare pentru dezvoltarea fatului, dar si pentru formarea, intretinerea si functionarea anexelor: uterul, placenta si lichidul amniotic.

Organismul gravidei raspunde acestor nevoi suplimentare consumand mai multe calorii si cheltuind mai putina energie. In timpul sarcinii, diminuarea consumului de energie explica faptul ca la majoritatea femeilor sarcina se desfasoara fara probleme, in absenta unei cresteri semnificative a aporturilor alimentare.


Ratia calorica medie pentru o femeie insarcinata este de 1.800-2.600 Kcal pe zi.

O ratie zilnica mai mica de 1.500 kcal  echivaleaza cu o luare in greutate insuficienta, asociata cu riscul unei nasteri premature sau cu cel al unei greutati mici la nastere (sub 2,5 kg).

Pe de cealalta parte, luarea excesiva in greutate in timpul sarcinii poate duce la o crestere exagerata a fatului, care nu va mai putea fi nascut natural, situatie care ar necesita efectuarea unei cezariene. Numarul de calorii va fi deci adaptat in functie de greutatea anterioara sarcinii si de evolutia gravidei pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina.


In medie, ratia calorica zilnica  pe parcursul sarcinii trebuie marita astfel:

  • 100-150 kcal in plus, in primul trimestru
  • 250-300 kcal in plus, spre sfarsitul sarcinii

Atentie!
Este recomandat sa optati pentru o alimentatie cat mai variata, care sa furnizeze toate principiile nutritive, deoarece nu e suficienta doar atingerea numarului de calorii recomandat zilnic.

Data actualizare: 12-06-2014 | creare: 15-02-2012 | Vizite: 9691
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
  • Subestimarea aportului caloric – un alt factor care contribuie la epidemia de obezitate
  • Programarea preconcepțională: Părinți bine nutriți, copii mai sănătoși
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum