Regim ciroza hepatica

Autor: ROmedic

Regim ciroza hepatica

Desi ciroza hepatica este o afectiune ireversibila, cu ajutorul unui tratament adecvat, simptomele pot fi controlate.

O parte importanta si obligatorie a tratamentului consta in renuntarea completa la alcool. Pacientii sunt sfatuiti de asemenea sa se vaccineze impotriva hepatitei A si B, sa evite analgezicele si alte medicamente care pot afecta ficatul. Pe langa aceasta masura, trebuie supravegheat regimul alimentar al bolnavului de ciroza hepatica.

Regimul alimentar

Regimul alimentar este la fel de important in controlarea cirozei. De obicei, pacientii sunt avertizati in legatura cu infectiile grave ce pot aparea ca urmare a consumului de moluste si crustacee crude, ce pot transmite bacteria Vibrio vulnificus.
O dieta saraca in grasimi si bogata in fructe si legume proaspete este de obicei recomandata pentru pacientii cu ciroza. Acizii grasi Omega-3, care se gasesc in pestele gras (somon) si in unele uleiuri vegetale sunt recomandati datorita proprietatilor benefice pentru ficat.

Alimentatia bolnavilor de ciroza trebuie sa fie bogata in carbohidrati (paine, cereale, leguminoase uscate, paste fainoase, orez), care furnizeaza energia necesara organismului.

Aportul de proteine trebuie sa fie normal sau crescut (cu exceptia unei come hepatice), pentru a repara si mentine tesuturile corpului, inclusiv tesutul hepatic. Bolnavii de ciroza au uneori tendinta de a tolera mai bine proteinele din lactate si plante decat cele din carne.

Carentele de vitamine si minerale (zinc, calciu, magneziu) se pot manifesta la pacientii cu ciroza, necesitand administrarea de suplimente.


Atentie, insa! Este important ca suplimentele de vitamine si minerale sa nu fie luate decat la indicatia medicului, deoarece supradozele sunt toxice.


Bolnavii de ciroza au uneori dificultati in digerarea si absorbtia grasimilor din alimentatie. Rezultatul este steatoreea (prezenta grasimilor nedigerate in scaun), care necesita modificarea dietei. In acest caz, se recomanda reducerea grasimilor la 25% din totalul caloriilor (cca 40 – 70 grame zilnic).

In mod normal, cantitatea de sare ingerata trebuie limitata la bolnavii de ciroza. Sarea determina retentia de lichide in organism, ducand la ascita, des intalnita in cazurile de ciroza. Numeroase alimente contin mult sodiu, adaugat in timpul procesului de fabricare.
Carnea, branza si alimentele gata preparate din comert, supele si legumele conservate, snacks-urile si biscuitii contin mai mult de 1000 miligrame intr-o singura portie. Tinand cont ca un bolnav de ciroza trebuie sa limiteze sarea la 2500 miligrame pe zi, aceste produse lasa putin loc pentru alte alimente mai valoroase din punct de vedere nutritiv.

 

Reguli generale in regimul pentru ciroza hepatica

  • eliminarea alcoolului
  • limitarea cantitatii de sare ingerata
  • evitarea meselor abundente
  • preferintele alimentare ale pacientului trebuie sa fie luate in considerare
  • alimente permise: zahar, miere, cereale, leguminoase, lapte si produse lactate, oua, fructe si legume
  • alimente interzise: alimente grase sau prajite, grasimi, uleiuri, nuci si seminte


Principalele obiective ale dietei sunt corectarea echilibrului de lichide si electroliti, promovarea regenerarii celulelor hepatice si corectarea deficientelor nutritionale.

Alimente recomandate in ciroza hepatica

Iata care sunt alimentele recomandate pentru alimentatia bolnavului de ciroza hepatica, dupa clasa acestora:

Proteine

  • carne de vita sau pasare (fiarta sau gratar)
  • peste alb
  • lactate – lapte dulce, iaurt, branza de vaci
  • oua (fierte, eventual fara galbenus)

Glucide

  • paine alba (prajita sau veche de o zi)
  • fainoase: orez, gris, macaroane, fidea (fierte bine)
  • zarzavaturi si legume proaspete: morcovi, dovlecei, fasole verde (sub forma de pireuri)
  • budinci
  • dulciuri concentrate: miere, zahar, gem, dulceata
  • prajituri de casa
  • fructe (fierte sau coapte, fara coji sau samburi)

Lipide

  • unt
  • uleiuri vegetale
  • margarina

Alimente nerecomandate in ciroza hepatica

Ce alimente si bauturi trebuie sa evitati si chiar sa eliminati cu desavarsire din regimul alimentar, in cazul cirozei hepatice:

Bauturi

  • toate tipurile de bauturi alcoolice
  • bauturile carbogazoase
  • bauturile prea reci

Proteine

  • carne grasa (porc, oaie, rata, gasca)
  • carne afumata, sarata sau conservata
  • mezeluri
  • peste sarat, afumat, conservat sau prajit
  • oua prajite, maioneza, galbenus de ou in exces (mai mult de 2 pe saptamana)
  • branzeturi grase, sarate sau fermentate
  • prajeli, tocaturi

Glucide

  • cartofi prajiti
  • paste fierte insuficient
  • leguminoase boabe (fasole, mazare, linte, bob)
  • legume tari: ridichi, varza, gulii, castraveti, conopida (in special nefierte)
  • prajiturile cu unt sau nuci, placinte cu grasime, gogosile

Lipide

  • untura, slanina, grasime prajita
  • sosuri grase
  • oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale)

De asemenea, limitati aportul de sare la maximum 5 grame pe zi si nu adaugati condimente precum: piper, boia, hrean, ardei iute, mustar, otet, ceapa cruda sau prajita, usturoi

Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 22-02-2011 | Vizite: 44038

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK