Dieta in diverticulita

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta in diverticulita
Dieta pentru diverticulita are drept obiectiv disparitia inflamatiei, pentru a permite pacientilor sa se bucure din nou de o alimentatie diversificata si completa.

Regimul pentru diverticulita se desfasoara in cinci etape succesive:

1. regimul strict cu lichide sau nutritia parenterala (nutritie pe cale venoasa) – sunt urmate in spital
2. regimul semi-lichid
3. regimul sarac in fibre si reziduuri
4. adoptarea unui regim bogat in fibre solubile si cu continut moderat de fibre insolubile
5. adoptarea regimului pentru diverticuloza: bogat in fibre de ambele tipuri

1. Regimul strict cu lichide

In faza acuta a diverticulitei, pacientul spitalizat trebuie sa urmeze un regim lichidian strict. In unele cazuri, medicul prescrie o nutritie parenterala in scopul inlaturarii presiunii crescute de la nivelul intestinului gros.

2. Regimul semi-lichid

Dupa ce starea pacientului se amelioreaza, se recomanda un regim semi-lichid pe termen scurt.

3. Regimul sarac in fibre si reziduuri

Dupa disparitia simptomelor acute, se recomanda introducerea progresiva a fibrelor in alimentatie. Dieta prescrisa in aceasta etapa este saraca in fibre si reziduuri (intre 10 g si 20 g fibre pe zi) si trebuie urmata timp de 2-3 saptamani.

Grupe de alimente Alimente recomandate Alimente ce trebuie evitate
Fructe -  maximum 2 portii de 125 ml (½ cana) Conservate: pere, piersici, mandarine, ananas

Proaspete: banane, caise, avocado, mere, mango, grapefruit, mandarine, portocale, cirese

Atentie: se indeparteaza coaja si samburii.
Toate fructele uscate sau confiate.

Fructele bace: zmeura, capsune, mure, fragi, etc.

Merele si perele cu coaja, prunele, nectarinele, kiwi, struguri.


Legume - maximum 3 portii de 125 ml (½ cana pe zi)
Legume fierte: sparanghel, fasole verde, ciuperci, cartofi, rosii fara seminte sau coaja

Legume crude: andive, rosii.Suc de legume

Atentie: se indeparteaza coaja si samburii.
Brocoli, varza, varza de Bruxelles, nap, porumb, telina, castraveti, laptuci, cartofi,, ridichi, spanac.

Leguminoase: mazare, linte.
Paine - maximum 6 portii pe zi Produse pe baza de faina alba, fara seminte.

Paine alba, biscuiti, orez alb, paste, cuscus, crutoane, etc.
Cereale rafinate

Produse pe baza de faina integrala, sau care contin nuci, seminte sau fructe uscate.

Paine integrala sau multicereale, orez brun, ovaz, tarate, etc.

Lactate In functie de toleranta la lactoza: lapte, iaurt, smantana, branza Iaurt cu fructe sau cereale

 

4. Regimul bogat in fibre solubile si cu continut moderat de fibre insolubile

Pentru prevenirea unui nou episod de diverticulita, este esentiala reintroducerea unei cantitati insemnate de fibre in alimentatie.

Reintroducerea fibrelor in alimentatie
trebuie sa aiba loc treptat, pe o perioada de aproximativ o luna. Dupa un episod de diverticulita, un exces de fibre insolubile este in general slab tolerat. Deci, intr-o prima etapa trebuie favorizate alimentele bogate in fibre solubile (6- 8 g pe zi).

Fibrele solubile
formeaza o substanta gelatinoasa in intestin si mentin echilibrul florei intestinale. Conform unor autori, ele pot preveni recidivele de diverticulita. Psyllium este una dintre putinele plante constituita in principal din fibre solubile. Ovazul si secara contin de asemenea fibre solubile.

Fibrele solubile contribuie la prevenirea constipatiei absorbind apa si creand o substanta gelatinoasa in intestine; contribuie la controlarea glicemiei si la scaderea nivelului de colesterol.
Pe durata acestei etape, se adauga in fiecare zi la regim un nou aliment din fiecare grupa, pentru a ajunge la un aport de 6 – 8 g de fibre solubile.

Surse alimentare de fibre solubile Portii
Paine si alte produse din cereale
Cereale ce contin ovaz 300 ml
Paine de tarate de ovaz (fara grau integral) 1 felie
Paine de secara alba 1 felie
Legume (1 la alegere)
Nap fiert ½ cana
Sparanghel fiert ½ cana
brocoli fiert ½ cana
varza de Bruxelles fiarta ½ cana
fasole verde fiarta ½ cana
Anghinare fiarta ½ cana
Fructe (1 la alegere)
caise 4 proaspete cu coaja
mango ½ mango
portocale 1
grapefruit ½ grapefruit
piersica 1 cu coaja
para 1 cu coaja
mar 1
Supliment de fibre solubile – o data pe zi
Psyllium (Metamucil) 1 lingura la o cana de apa

5. Reintroducerea limitata a fibrelor insolubile

In aceasta etapa, este preferabila moderarea consumului urmatoarelor alimente, care contin o mare cantitate de fibre insolubile:

  • grau integral
  • tarate de grau
  • paine de grau integral
  • paine multicereale
  • paine cu semintepaste din grau integral
  • bulgur
  • orez brun
  • salata verde, spanac
  • vinete
  • ardei gras
  • telina
  • ceapa
  • castraveti
  • varza
  • struguri
  • cirese
  • ananas proaspat
  • curmale
  • prune
  • zmeura
  • mure
  • nuci


6. Dieta pentru diverticuloza (bogata in ambele tipuri de fibre)

Ultima etapa a regimului, dupa un episod de diverticulita consta in urmarea permanenta a unui regim bogat in fibre (atat solubile, cat si insolubile) pentru a preveni o noua criza inflamatorie. Acest regim este cel indicat pentru diverticuloza, pe care il puteti gasi aici.


Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 26-12-2011 | Vizite: 54863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum