Ceaiul verde și scăderea în greutate

©

Autor:

Ceaiul verde și scăderea în greutate

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi, atât datorită gustului său deosebit, cât și pentru diferitele beneficii pentru sănătate. Unul dintre aceste avantaje se consideră că ar fi susținerea scăderii în greutate. Informații despre componența nutritivă a ceaiului verde, mecanismul prin care acționează și rezultate studiilor în acest sens vă prezentăm în cele ce urmează.

Ceaiul verde - compoziție, mecanism de acțiune, DZR

Ceaiul verde este derivat din planta numită Camelia sinensis, asemenea ceaiului negru, ceaiului oolong si ceaiului alb. Însă, ceea ce diferențiază ceaiul verde de celelalte tipuri este faptul că acesta nu trece printr-un proces de fermentare, ceea ce îl face să-și păstreze mare parte din substanțele active. Ceaiul verde este bogat în vitaminele B, mangan, potasiu, magneziu, acid folic, dar are și o cantitate semnificativă de antioxidanți. (1)

 

Substanțele active din ceaiul verde sunt considerate a fi flavonoizii. Dintre aceștia, patru sunt cei mai importanți: epigalocatechina-3-galat, epigalocatechina, epicatechina-3-galat și epicatechina. Cel mai abundent în ceaiul verde este epigalorechina-3-galat, fiind și cel mai potent împotriva radicalilor liberi, oferind beneficii pentru sănătate. (5)

Mecanismul prin care acești flavonoizi acționează pentru scăderea în greutate a fost urmărit de-a lungul timpului. Catechinele inhibă o enzimă numită catecol-0-metiltransferaza, ce este responsabilă la rândul ei de degradarea unui hormon important ce ajută la arderea grăsimilor- noradrenalina. Un studiu publicat în anul 1999 indică o creștere cu până la 40% a excreției de noradrenalină (3). De asemenea, un alt factor pentru scăderea în greutate poate fi conținutul de cofeină din ceaiul verde. Aceasta mărește rata metabolismului și totodată arderea grăsimilor. (1) Însă, același studiu a evidențiat proprietăți de activare a termogenezei și oxidării grăsimilor a ceiului verde chiar și atunci când nu conține cofeină. (3)

Doza zilnică recomandată este de 2-3 căni în cazul în care consumați ceaiul verde sub formă de infuzie (pentru un total de 240-320 mg de polifenoli). În cazul în care alegeți să consumați un extract de ceai verde standard, atunci doza zilnică poate varia între 100 și 750 mg. Este, totuși, recomandat să optați pentru o variantă decofeinizată. (8)

Ceaiul verde și slăbitul - ce spun studiile?

Un studiu publicat în anul 1999 a urmărit eficacitatea extractului de ceai verde îmbogățit cu catechine și cofeină pentru creșterea oxidării lipidelor și a consumului de energie pe o durată de 24 de ore. S-a urmărit și efectul pe care îl poate avea asupra sistemului simpatoadrenal. Participanții la acest studiu au primit 3 tipuri de tratamente:

  • fie 50 mg de cofeină și 90 mg de epigalocatechina-3-galat,
  • fie 50 mg de cofeină,
  • fie un tratament placebo.

Tratamentul cu ceai verde a arătat o creștere a consumului de energie cu 4% față de tratamentul cu placebo. De asemenea, excreția urinară a noradrenalinei a crescut cu 40 %. Grupul ce a primit tratamentul cu cofeină nu a prezentat nicio diferență față de cel care a consumat placebo. Concluzia acestui studiu este că ceaiul verde are proprietăți termogenice și de oxidare a lipidelor ce sunt separate de conținutul de cofeină. Așadar, epigalocatechina-3-galat poate avea un efect pozitiv pentru scăderea în greutate. (3)

Un alt studiu, publicat în anul 2005, a urmărit efectele consumului de ceai verde îmbogățit cu catechine. Astfel, bărbați cu IMC și circumferința taliei similare au fost împărțiți în 2 grupuri. Pe o perioadă de 12 săptămâni, 17 dintre aceștia au primit 690 mg catechine, iar 18 au primit 22 mg de catechine. Primul grup a prezentat o scădere a greutății corporale, a IMC-ului, a circumferinței taliei și a stratului de grăsime subcutanat, spre deosebire de al doilea grup. Concluzia studiului a fost că ingestia a 690 mg de catechine, timp de 12 săptămâni, poate fi utilă pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni legate de stilul de viață, în special obezitatea. (2)

În anul 2006, un studiu a cercetat efectele administrării capsulelor de ceai verde și a extractului de guarana, ce conțineau atât epigalocatechină-3-galat cât și cofeină, asupra consumului de energie și a oxidării lipidelor la bărbați, pe o perioadă de 24 de ore. Cei 14 participanți au fost testați de 5 ori pe zi pentru a se urmări consumul de energie, dar și tensiunea arterială. Aceștia au primit spre consum fie placebo, fie capsule ce conțineau 200 mg de cofeină și doze variabile de epigalocatechină-3-galat (90, 200, 300 sau 400 mg) de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. S-a observat o creștere a consumui de energiei cu 750 KJ în cazul celor ce au consumat epigalocatechina-3-galat, spre deosebire de grupul placebo. Dar, de asemenea, s-a observat și o creștere a tensiunii arteriale atât a valorii sistolice cât și diastolice cu până la 7 și 5 mmHg. (4)

Un alt studiu, publicat în anul 2008 și condus în Thailanda, a avut în vedere eficacitatea ceaiului verde pentru scăderea în greutatea a persoanelor obeze. Acesta a urmărit evoluția a 60 de participanți cu un IMC mai mare de 25. Însă, pe lângă consumul de ceai verde sau o pilulă placebo, aceștia au urmat și o dietă de 2000 de calorii/zi cu 65% carbohidrați, 15% proteine și 20% grăsimi. S-au observat diferențe în privința scăderii în greutate între cele 2 grupuri, în prima săptămână de 2, 70 kg, iar în săptămâna 12 de 3,3 kg. Diferența observată în consumul de energie a fost de 183 KJ/zi. Concluzia studiului a fost că ceaiul verde poate ajuta la scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale prin creșterea consumului de energie și a oxidării lipidelor. (6)

O meta-analiză publicată în anul 2009 a revizuit 11 studii privind efectele ceaiului verde pentru pierderea și menținerea greutății. S-a evidențiat o scădere a greutății corporale în cazul consumului de catechine, însă s-a observat o diferență substanțială între populația asiatică și cea caucaziană, cu o scădere a greutății nesemnificativă în cazul celei din urmă. Concluzia acestei meta-analize a fost că efectele catechinelor cu sau fără cofeină sunt reduse asupra scăderii și menținerii greutății, iar factori importanți în acest sens pot fi consumul habitual de cofeină și etnia. (10)

În anul 2010, o altă meta-analiză privind efectele ceaiului verde cu sau fără cofeină a concluzionat că se poate vorbi despre o reducere a IMC-ul și a greutății corporale în cazul administrării catechinelor asociate cu cofeină, însă se consideră a fi una modestă. (7)

O meta-analiză ceva mai recentă, publicată în anul 2012 arată, însă, rezultate mai puțin promițătoare. Obiectivul acestui studiu a fost evaluarea eficacității și siguranței pentru sănătate a ceaiului verde pentru pierderea în greutate și menținerea greutății în cazul adulților supraponderali și obezi. Această analiză s-a axat pe evaluarea unor serii de studii ce au durat cel puțin 12 săptămâni. Trei autori independenți au analizat datele pentru un nivel mai ridicat de obiectivitate. Concluziile lor au fost că preparatele din ceai verde au un aport mic și aproape nesemnificativ din punct de vedere clinic. De asemenea, ceaiul verde nu pare să aibă un efect nici în menținerea greutății. Din punct de vedere al siguranței pentru sănătate, s-au evidențiat două cazuri de reacții adverse ce au necesitat spitalizare. În rest, efectele adverse sunt considerate a fi moderate. (9)

Însă un lucru trebuie subliniat. Aceste studii au fost efectuate cu extracte de ceai verde, adesea îmbogățite cu catechine sau cu cofeină. Acestea nu sunt reprezentative dacă doriți să consumați o simplă infuzie de ceai verde.

 

Contraindicații și precauții

Substanțele din ceaiul verde pot interacționa cu unele medicamente pe care le consumați. Este indicat să consultați medicul pentru a vă asigura că acest lucru nu are loc. Iată o listă cu câteva dintre medicamentele ce pot avea interacțiuni cu ceaiul verde:

  • betalactaminele;
  • benzodiazepinele;
  • betablocantele;
  • medicamentele pentru subțierea sângelui;
  • medicamentele folosite în chimioterapie;
  • clozapina;
  • efedrina;
  • litiumul etc.


De asemenea, dacă suferiți de afecțiuni cardiace, hipertensiune, glaucom, afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni ale ficatului, ulcer stomacal, sindroame de anxietate este mai sigur să nu consumați ceai verde, în special sub forma unui extract, deoarece cofeina conținută are un efect stimulant asupra sistemului nervos central ce poate rezulta în nervozitate, ritm cardiac anormal, anxietate și tremurături. (8), (14)

O altă problemă o constituie hepatotoxicitatea. Un analiză a 34 de studii a evidențiat rolul epigalocatechina-3-galat ca factor de risc pentru hepatotoxicitate. Toxicitatea a apărut în 70 % din cazuri, după 3 luni de tratatament cu un extract de ceai verde. Nu consumați extracte fără să luați masa în prealabil. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să reducă sau să elimine consumul de ceai verde. Cofeina traversează bariera placentei și poate ridica unele probleme. Consumul de cofeină în timpul sarcinii a fost asociat cu greutate mică la naștere, naștere prematură, puls mic al fătului la naștere etc. (13)

Efectele adverse ce pot apărea, mai ales în cazul consumului unor doze mari de ceai verde, includ iritabilitate, insomnie, palpitații și amețeală. Supradozarea cu cofeină poate duce la stări de vomă, diaree, dureri de cap și pierderea apetitului. (8)

 

Concluzie

Ceaiul verde ar putea avea unele efecte pozitive asupra scăderii și menținerii greutății. Din păcate, studiile nu arată rezultate pozitive semnificative, ci mai degrabă moderate spre reduse. Numeroși factori sunt responsabili de controlul greutății, cel mai important fiind stilul de viață. Recomandăm respectarea unei alimentații echilibrate susținută de o activitate fizică zilnică pentru păstrarea greutății sub control, dar și pentru a avea o viață mai sănătoasă.


Data actualizare: 18-07-2024 | creare: 24-06-2015 | Vizite: 9885
Bibliografie
1. Green Tea Fat-Burning Phenomenon: The Secret Behind It All! https://www.bodybuilding.com/fun/iovate8.htm
2. Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men https://ajcn.nutrition.org/content/81/1/122.short
3. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584049
4. Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615
5. Bioavailability and antioxidant activity of tea flavanols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract supplement https://ajcn.nutrition.org/content/80/6/1558.full
6. Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18006026
7. Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906797
8. Green tea https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
9. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23235664
10. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519
11. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans https://ajcn.nutrition.org/content/70/6/1040.full
12. Green tea: the elixir of life or just hype? https://www.nhs.uk/livewell/superfoods/pages/is-green-tea-a-superfood.aspx
13. Green Tea https://www.drugs.com/npp/green-tea.html
14. The Negative Effects of Green Tea https://www.livestrong.com/article/442179-the-negative-effects-of-green-tea/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Cum să găsești voința pentru a slăbi
  • Eficiența pe termen lung a diferitelor tipuri de diete este foarte asemănătoare
  •