Ceaiul verde - beneficii şi contraindicaţii

©

Autor:

Treptat, ritualul ceaiului pare a deveni din ce în ce mai popular. Cei care vor să înlocuiască ceaşca de cafea din fiecare dimineaţă găsesc în numeroasele tipuri de ceai o alternativă nu doar aromată, ci şi sănătoasă. În plus, dacă optezi pentru o ceaşcă de ceai verde, ce conţine aproximativ 30 mg de cofeină în comparaţie cu 90 mg de cofeină dintr-o ceaşcă de cafea, porţia ta de energie este asigurată! (1)

De-a lungul timpului, ceaiul verde a fost asociat cu o stare de sănătate bună, fiindu-i atribuite proprietăţi curative în numeroase afecţiuni. Poate tocmai de aceea, studiile din ultimii ani vin să accentueze posibilele sale efecte benefice. E drept că, multe dintre aceste studii, deşi cu rezultate pozitive, mai au nevoie de ceva timp pentru a deveni o certitudine, însă premisele deja există.

Ceaiul verde este realizat din frunzele nefermentate ale plantei numite Camellia sinensis şi conţine, în comparaţie cu celelalte tipuri de ceai, cea mai mare concentraţie de polifenoli, antioxidanţi care luptă contra radicalilor liberi. Tocmai din acest punct pornesc toate cercetările care iau în calcul beneficiile ceaiului verde asupra unor afecţiuni mai mult sau mai puţin grave. (2)

Ceaiul verde contribuie la sănătatea sistemului osos

Odată cu trecerea anilor, rezistenţa osoasă scade, aşa că avem nevoie de suplimente naturale sau chiar de medicamente alopate pentru a putea preveni accidentările. Ei bine, se pare că 1-2 căni de ceai verde ar putea să ne vină în ajutor, dacă luăm în considerare rezultatele unui studiu mediteraneean, citat de Healthy Women. (3) În cadrul acestuia, femeile şi bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani care beau în mod regulat ceai verde au înregistrat o diminuare cu 30% a riscului de fractură de şold.

Ceaiul verde stimulează metabolismul şi topeşte grăsimea abdominală

Pe lângă o alimentaţie corespunzătoare şi un program sportiv regulat, consumul moderat de ceai verde îţi stimulează metabolismul şi ajută la arderea depozitelor de grăsime, în special a celor din zona abdominală. Se pare că responsabile pentru aceste efecte ar fi antoxidantii şi catehinele, o serie de compuşi organici din ceaiul verde, potrivit unui studiu publicat în 2009 în Journal of Nutrition. (4)

Ceaiul verde este antiinflamator, susţinând sănătatea pielii

Datorită polifenolilor din ceaiul verde, acesta ne protejează pielea împotriva radicalilor liberi şi a efectelor nocive ale razelor solare. Administrat preventiv, sub formă de capsule, sau aplicat pe piele atunci când este cazul, ceaiul verde reduce inflamaţia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi atenuează alte probleme de la nivelul pielii. (5)

Ceaiul verde ar putea preveni boala alzheimer

O afecţiune gravă şi misterioasă, boala Alzheimer este încă o necunoscută pentru specialişti. Cu toate astea, studiile realizate în ultimii ani vin cu noi şi noi informaţii surprinzătoare. Astfel, s-a constatat că o posibilă cauză a acestor afecţiuni ar fi prezenţa unor plăci de amiloid în creierul pacienţilor cu Alzheimer. Tocmai de aceea, s-a mers pe metodele de prevenire a dezvoltării acestora.

Rezultatele unui studiu german publicat în ediţia online a revistei Nature Structural & Molecular Biology arată faptul că EGCG, un antioxidant puternic din ceaiul verde, poate preveni apariţia acestei plăci amiloide. (6)

Ceaiul verde ar putea preveni cancerul

Deşi, momentan, nu s-a stabilit mecanismul exact prin care polifenolii din ceaiul verde ar putea preveni cancerul, rezultatele studiilor realizate până acum sunt unele încurajatoare. Astfel, s-a constatat că substanţe ca EGCG, EGC, ECG sau EC, polifenoli predominanți în ceaiul verde, inhibă înmulţirea celulelor tumorale, protejează împotriva daunelor cauzate de radiaţiile ultraviolete şi stimulează sistemul imunitar. În plus, ceaiul verde are puternice efecte detoxifiante, inhibând dezvoltarea tumorilor. (7)

Alături de resveratrol, ceaiul verde ar putea ameliora endometrioza

Un studiu din 2013, publicat în revista Human Reproduction sugerează că resveratrolul şi ceaiul verde diminuează durerile asociate cu endometrioza, o afecţiune încă enigmatică, reducând şi riscul apariţiei aderenţelor endometriozice.

Endometrioza se caracterizează prin prezenţa de ţesut endometrial în afară cavităţii uterine (ovare, vezică urinară, intestine, plămâni, etc.) şi poate duce la formarea de chisturi ovariene sau chiar la infertilitate. Cum tratamentul hormonal sau cel chirurgical nu sunt decât soluţii temporare pentru această afecţiune, metodele complementare pot reprezenta o alternativă pentru femeile care doresc să atenueze simptomele endometriozei.

În studiul mai sus menţionat, „responsabil” pentru acest efect benefic este EGCG, epigallocatechin-3-gallate, o substanţă activă din ceaiul verde. (8)

Contraindicaţii şi precauţii

Consumat cu moderaţie, ceaiul verde nu prezintă riscuri, însă există unele situaţii în care ar fi bine să îţi consulţi medicul înainte.

Ceaiul verde poate interacţiona cu unele medicamente cum ar fi contraceptivele sau unele antibiotice, aşa că cel mai bine ar fi să ceri părerea unui specialist dacă ştii că te afli sub medicaţie.

De asemenea, evită să consumi ceai verde dacă ai tensiune arterială mare, afecţiuni ale rinichilor şi ale ficatului, ulcer, anxietate, afecţiuni psihologice, etc. Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu ar trebui să consume ceai verde. (9)


Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 03-10-2014 | Vizite: 13716
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Consumul de ceai fierbinte poate contribui la apariția cancerului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum