Ceaiul verde - beneficii şi contraindicaţii

©

Autor:

Treptat, ritualul ceaiului pare a deveni din ce în ce mai popular. Cei care vor să înlocuiască ceaÅŸca de cafea din fiecare dimineaţă găsesc în numeroasele tipuri de ceai o alternativă nu doar aromată, ci ÅŸi sănătoasă. În plus, dacă optezi pentru o ceaÅŸcă de ceai verde, ce conÅ£ine aproximativ 30 mg de cofeină în comparaÅ£ie cu 90 mg de cofeină dintr-o ceaÅŸcă de cafea, porÅ£ia ta de energie este asigurată! (1)

De-a lungul timpului, ceaiul verde a fost asociat cu o stare de sănătate bună, fiindu-i atribuite proprietăţi curative în numeroase afecÅ£iuni. Poate tocmai de aceea, studiile din ultimii ani vin să accentueze posibilele sale efecte benefice. E drept că, multe dintre aceste studii, deÅŸi cu rezultate pozitive, mai au nevoie de ceva timp pentru a deveni o certitudine, însă premisele deja există.

Ceaiul verde este realizat din frunzele nefermentate ale plantei numite Camellia sinensis ÅŸi conÅ£ine, în comparaÅ£ie cu celelalte tipuri de ceai, cea mai mare concentraÅ£ie de polifenoli, antioxidanÅ£i care luptă contra radicalilor liberi. Tocmai din acest punct pornesc toate cercetările care iau în calcul beneficiile ceaiului verde asupra unor afecÅ£iuni mai mult sau mai puÅ£in grave. (2)

Ceaiul verde contribuie la sănătatea sistemului osos

Odată cu trecerea anilor, rezistenÅ£a osoasă scade, aÅŸa că avem nevoie de suplimente naturale sau chiar de medicamente alopate pentru a putea preveni accidentările. Ei bine, se pare că 1-2 căni de ceai verde ar putea să ne vină în ajutor, dacă luăm în considerare rezultatele unui studiu mediteraneean, citat de Healthy Women. (3) În cadrul acestuia, femeile ÅŸi bărbaÅ£ii cu vârsta de peste 50 de ani care beau în mod regulat ceai verde au înregistrat o diminuare cu 30% a riscului de fractură de ÅŸold.

Ceaiul verde stimulează metabolismul şi topeşte grăsimea abdominală

Pe lângă o alimentaÅ£ie corespunzătoare ÅŸi un program sportiv regulat, consumul moderat de ceai verde îÅ£i stimulează metabolismul ÅŸi ajută la arderea depozitelor de grăsime, în special a celor din zona abdominală. Se pare că responsabile pentru aceste efecte ar fi antoxidantii ÅŸi catehinele, o serie de compuÅŸi organici din ceaiul verde, potrivit unui studiu publicat în 2009 în Journal of Nutrition. (4)

Ceaiul verde este antiinflamator, susÅ£inând sănătatea pielii

Datorită polifenolilor din ceaiul verde, acesta ne protejează pielea împotriva radicalilor liberi ÅŸi a efectelor nocive ale razelor solare. Administrat preventiv, sub formă de capsule, sau aplicat pe piele atunci când este cazul, ceaiul verde reduce inflamaÅ£ia, încetineÅŸte procesul de îmbătrânire ÅŸi atenuează alte probleme de la nivelul pielii. (5)

Ceaiul verde ar putea preveni boala alzheimer

O afecÅ£iune gravă ÅŸi misterioasă, boala Alzheimer este încă o necunoscută pentru specialiÅŸti. Cu toate astea, studiile realizate în ultimii ani vin cu noi ÅŸi noi informaÅ£ii surprinzătoare. Astfel, s-a constatat că o posibilă cauză a acestor afecÅ£iuni ar fi prezenÅ£a unor plăci de amiloid în creierul pacienÅ£ilor cu Alzheimer. Tocmai de aceea, s-a mers pe metodele de prevenire a dezvoltării acestora.

Rezultatele unui studiu german publicat în ediÅ£ia online a revistei Nature Structural & Molecular Biology arată faptul că EGCG, un antioxidant puternic din ceaiul verde, poate preveni apariÅ£ia acestei plăci amiloide. (6)

Ceaiul verde ar putea preveni cancerul

DeÅŸi, momentan, nu s-a stabilit mecanismul exact prin care polifenolii din ceaiul verde ar putea preveni cancerul, rezultatele studiilor realizate până acum sunt unele încurajatoare. Astfel, s-a constatat că substanÅ£e ca EGCG, EGC, ECG sau EC, polifenoli predominanÈ›i în ceaiul verde, inhibă înmulÅ£irea celulelor tumorale, protejează împotriva daunelor cauzate de radiaÅ£iile ultraviolete ÅŸi stimulează sistemul imunitar. În plus, ceaiul verde are puternice efecte detoxifiante, inhibând dezvoltarea tumorilor. (7)

Alături de resveratrol, ceaiul verde ar putea ameliora endometrioza

Un studiu din 2013, publicat în revista Human Reproduction sugerează că resveratrolul ÅŸi ceaiul verde diminuează durerile asociate cu endometrioza, o afecÅ£iune încă enigmatică, reducând ÅŸi riscul apariÅ£iei aderenÅ£elor endometriozice.

Endometrioza se caracterizează prin prezenÅ£a de Å£esut endometrial în afară cavităţii uterine (ovare, vezică urinară, intestine, plămâni, etc.) ÅŸi poate duce la formarea de chisturi ovariene sau chiar la infertilitate. Cum tratamentul hormonal sau cel chirurgical nu sunt decât soluÅ£ii temporare pentru această afecÅ£iune, metodele complementare pot reprezenta o alternativă pentru femeile care doresc să atenueze simptomele endometriozei.

În studiul mai sus menÅ£ionat, „responsabil” pentru acest efect benefic este EGCG, epigallocatechin-3-gallate, o substanţă activă din ceaiul verde. (8)

Contraindicaţii şi precauţii

Consumat cu moderaÅ£ie, ceaiul verde nu prezintă riscuri, însă există unele situaÅ£ii în care ar fi bine să îÅ£i consulÅ£i medicul înainte.

Ceaiul verde poate interacţiona cu unele medicamente cum ar fi contraceptivele sau unele antibiotice, aşa că cel mai bine ar fi să ceri părerea unui specialist dacă ştii că te afli sub medicaţie.

De asemenea, evită să consumi ceai verde dacă ai tensiune arterială mare, afecÅ£iuni ale rinichilor ÅŸi ale ficatului, ulcer, anxietate, afecÅ£iuni psihologice, etc. Femeile însărcinate ÅŸi cele care alăptează nu ar trebui să consume ceai verde. (9)


Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 03-10-2014 | Vizite: 13625
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul frecvent de ceai (verde, negru È™i oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Consumul de ceai fierbinte poate contribui la apariÈ›ia cancerului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum