Grăsimile benefice sănătății

©

Autor: Redacția ROmedic

Grăsimile benefice sănătății
Pentru o bună stare de sănătate, nu trebuie să excludeți cu totul grăsimile din alimentație, acestea având rolul lor în funcționarea organismului, ci trebuie să vă deprindeți alegerile potrivite.

În alcătuirea unui meniu echilibrat, grăsimile mononesaturate, cele polinesatuarate (HDL - lipoproteinele cu densitate mare - și așa-zisul „colesterol bun”) și acizii grași Omega-3 sunt cele mai bune opțiuni. Acestea scad riscul de boli cardiace prin reducerea nivelului total de colesterol și de lipoproteine cu densitate mică (LDL, „colesterolul rau”).

Colesterolul, produs de organism pentru crearea de celule, este principala substanță din depunerile de grăsimi (plăƒci de aterom) care se dezvoltă în artere. Acestea pot împiedica circulația sângelui prin vasele sanguine, crescând riscul apariției afecțiunilor cardiace și a accidentelor cerebrovasculare. 
 

Grăƒsimile bune -  unde le găƒsim?

Grăsimile mononesaturate 

Grăsimile mononesaturate rămân în stare lichidă la temperatură camerei, dar se pot solidifica în frigider. 
Printre alimentele bogate în grăsimi mononesaturate se număra măslinele, nucile, uleiul de canola, alunele și fructele de avocado.

Grăsimile polinesaturate

Acest tip de grăsimi se găsește de obicei în stare lichidă atât la temperatura camerei, cât și în frigider. 
Alimentele bogate în grăsimi polinesaturate sunt uleiurile vegetale, precum cel de porumb, de floarea soarelui, soia și de semințe de bumbac.

Acizii grași Omega-3 

Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate deosebit de benefice pentru inimă. Acizii grași diminuează riscul apariției bolilor coronariene, protejează împotriva aritmiei și reglează hipotensiunea arterială. 
 
Grăsimile de tip Omega-3 se găsesc în special în carnea de peste și în fructele de mare. Cele mai indicate surse sunt peștii mărini de apă rece, precum somonul, macroul și heringul. Semințele de in, uleiul de in și nucile conțin, de asemenea, acizi grași Omega-3.
În cantități mai mici, acest tip de grăsimi bune poate fi găsit și în uleiul de soia și de canola.

Aflați care sunt grăsimile dăunătoare sănătății.

Data actualizare: 12-06-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 4819
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana - revizuire

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: