Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
Deși unul dintre obiectivele sportive urmărite îl constituie și reducerea masei adipoase în paralel cu dezvoltarea compartimentului muscular, grăsimile dietetice rămân componente esențiale pentru nutriția umană, inclusiv pentru persoanele care realizează cu regularitate activitate fizică moderat-intensă sau viguroasă, reprezentând 20-35% din necesarul caloric zilnic.
Consumul a mai puțin de 20% din totalul energetic provenit din grăsimi este o practică descurajată chiar și atunci când se urmărește scăderea în greutate deoarece nu se constată beneficii suplimentare în urma acestei practici. Dimpotrivă restricția extremă ar putea perturba metabolismul vitaminelor liposolubile A, D, E și K extrem de importante pentru susținerea activității sportive, dar și a altor componenete adipoase a căror bună funcționare este dependentă de aportul exogen de grăsimi de bună calitate.
De asemenea, grăsimile saturate:
- joacă un rol major în organism în ceea ce privește structura și funcția membranelor celulare,
- constituie o sursă de energie pentru cord,
- favorizează preluarea calciului de către structurile osoase,
- protejează ficatul de efectele nocive ale alcoolului etc.
Prin urmare acestea nu trebuie eliminate complet din dietă, însă trebuie consumate responsabil, din surse de calitate, alături de grăsimi mono- și polinesaturate, în special acizii grași Omega-3, respectiv alimente dense în nutrienți din toate grupele
De exemplu, pentru un aport de lipide reprezentând 30% din necesarul caloric zilnic:
- 8% sau mai puțin trebuie să fie acizi grași saturați,
- 12% acizi grași mononesaturați, respectiv
- 10% reprezintă acizi grași polinesaturți Omega-3 și Omega-6 inclusiv.
În concluzie grăsimile sunt importante în dieta persoanelor active pentru că:
- sunt esențiale pentru menținerea integrității și a funcționalității membranelor celulelor,
- joacă un rol crucial în absorbția și transportul vitaminelor liposolubile,
- alături de fibrele din cereale, fructe, legume și leguminoase, prelungește sațietatea.
(2) D. Travis Thomas, Kelly Anne Erdman, Louise M. Burke. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116 (3): 501-528.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Exemple de meniuri în funcție de activitatea fizică zilnică
- Calcularea necesarului caloric la persoanele active (inclusiv sportivi)
- Necesar carbohidrați în funcție de activitatea fizică
- Necesarul de proteine la persoanele active (ce fac sport)
- Vitamine și minerale la persoanele care se antrenează
- Suplimente pentru susținerea efortului sportiv
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Vitamine care ard grasimile?