Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică

©

Autor:

Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică

Deși unul dintre obiectivele sportive urmărite îl constituie și reducerea masei adipoase în paralel cu dezvoltarea compartimentului muscular, grăsimile dietetice rămân componente esențiale pentru nutriția umană, inclusiv pentru persoanele care realizează cu regularitate activitate fizică moderat-intensă sau viguroasă, reprezentând 20-35% din necesarul caloric zilnic.

Consumul a mai puțin de 20% din totalul energetic provenit din grăsimi este o practică descurajată chiar și atunci când se urmărește scăderea în greutate deoarece nu se constată beneficii suplimentare în urma acestei practici. Dimpotrivă restricția extremă ar putea perturba metabolismul vitaminelor liposolubile A, D, E și K extrem de importante pentru susținerea activității sportive, dar și a altor componenete adipoase a căror bună funcționare este dependentă de aportul exogen de grăsimi de bună calitate.

De asemenea, grăsimile saturate:

  • joacă un rol major în organism în ceea ce privește structura și funcția membranelor celulare,
  • constituie o sursă de energie pentru cord,
  • favorizează preluarea calciului de către structurile osoase,
  • protejează ficatul de efectele nocive ale alcoolului etc.


Prin urmare acestea nu trebuie eliminate complet din dietă, însă trebuie consumate responsabil, din surse de calitate, alături de grăsimi mono- și polinesaturate, în special acizii grași Omega-3, respectiv alimente dense în nutrienți din toate grupele


De exemplu, pentru un aport de lipide reprezentând 30% din necesarul caloric zilnic:

  1. 8% sau mai puțin trebuie să fie acizi grași saturați,
  2. 12% acizi grași mononesaturați, respectiv
  3. 10% reprezintă acizi grași polinesaturți Omega-3 și Omega-6 inclusiv.


În concluzie grăsimile sunt importante în dieta persoanelor active pentru că:

  • sunt esențiale pentru menținerea integrității și a funcționalității membranelor celulelor,
  • joacă un rol crucial în absorbția și transportul vitaminelor liposolubile,
  • alături de fibrele din cereale, fructe, legume și leguminoase, prelungește sațietatea.

Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 20-02-2018 | Vizite: 429
Bibliografie
(1) Anita Bean. Food for Fitness: How to eat for maximum performance 4th edition. Bloomsbury Publishing Plc, Londra, 2014.
(2) D. Travis Thomas, Kelly Anne Erdman, Louise M. Burke. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116 (3): 501-528.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.