Proteinele

©

Autor: Redacția ROmedic

Proteinele sunt elemente esentiale în organismul uman; pielea, oasele, muschii și țesuturile organelor interne conțin proteine, la fel și sângele, hormonii și enzimele.

Proteinele se regăsesc în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic, de aceea doza zilnică recomandată este depășită frecvent. Acestea elemente pot fie de origine animală, fie de origine vegetală.

Proteine animale

Proteinele animale se regăsesc în toate produsele de origine animală: carne (de orice tip), pește, ouă, lapte și produse lactate.

Proteine vegetale

Proteinele vegetale se găsesc în legume (în special fasole, mazăre, linte), ciuperci, nuci, semințe. Proteinele sunt prezente și în componența unor fructe și a unor fibre, dar în cantități mult mai reduse.

Cele mai bogate și sănătoase surse de proteine sunt legumele, carnea de pasăre, de pește, fructele de mare, produsele lactate, nucile și semintele. Proteinele animale sunt considerate surse „complete” de proteine.

Recomandări

Proteinele trebuie să constituie între 10 și 35% din totalul caloriilor zilnice – cel puțin 46 grame, în cazul femeilor, si 56 de grame, în cazul bărbaților.
Diferența dintre proteinele animale și cele vegetale

Proteinele sunt o parte esențială a dietei. Ajută la construirea, repararea și menținerea structurilor corpului. Institute of Medicine recomandă ca adulții să consume, zilnic minimum 0, 8 grame de proteine pe kg. Acesta stabilește, de asemenea, o gamă largă pentru consumul acceptabil de proteine - oriunde între 10 și 35 de calorii...


Data actualizare: 07-11-2013 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 4965
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câteva idei de mic dejun bogat în proteine
  • O nouă sursă durabilă de hrană: insectele
  • Creșterea aportului de proteine ​​nu determină creșterea masei musculare
  •