Necesarul de principii nutritive in sarcina
©
Autor: Redacția ROmedic
Pe durata sarcinii, alimentatia mamei se reflecta nu doar asupra starii sale de sanantate, ci si asupra sanatatii fatului.
Desi conteaza intr-o anumita masura si aportul caloric, dincolo de numarul de calorii, e esential ca alimentatia sa acopere toate necesitatile nutritive:
Aflati ce vitamine sunt in avantajul dumneavoastra si care sunt alimentele care acopera necesarul nutritiv zilnic.
Desi conteaza intr-o anumita masura si aportul caloric, dincolo de numarul de calorii, e esential ca alimentatia sa acopere toate necesitatile nutritive:
- lipide
- glucide
- proteine
Aflati ce vitamine sunt in avantajul dumneavoastra si care sunt alimentele care acopera necesarul nutritiv zilnic.
Necesarul de lipide pe perioada sarcinii
Lipidele sunt indispensabile pentru aporturile energetice indispensabile bebelusului in general si bunei dezvoltari a sistemului nervos in special.Acizii grasi esentiali, prezenti in uleiurile vegetale sunt necesari formarii celulelor bebelusului si dezvoltarii creierului. De asemenea, lipidele au rolul de a permite absorbtia vitaminelor A, D, E si K. Vitamina E, cu efect antioxidant, prezenta in unele uleiuri, precum cel de floarea soarelui, are rolul de a proteja celulele bebelusului.
Vitamina A, care se gaseste in materiile grase de origine animala precum untul, este esentiala pentru dezvoltarea vederii bebelusului. Vitamina D contribuie la fixarea calciului -necesar pentru formarea oaselor copilului.
Lipidele sau grasimile sunt indispensabile dezvoltarii cerebrale a fatului, furnizand vitamine, dar si acizii grasi esentiali de care depind formarea si functionarea sistemului nervos al bebelusului. De altfel, sarcina provoaca o crestere normala a nivelului de lipide (colesterol si trigliceride) din sange, crestere care reflecta nevoile energetice marite ale mamei si bebelusului si nu este legata de tipul de alimentatie.
Se recomanda un aport bogat de grasimi, provenind din surse variate:
- 20-30 g de unt, usor de digerat si bogat in vitamina A
- doua linguri de ulei vegetal de rapita, soia, floarea soarelui
- carne
- peste
Necesarul de proteine pe perioada sarcinii
Aportul alimentar recomandat de proteine este de 70 g pe zi la femeia insarcinata, fiind atat de origine animala cat si vegetala:- carne
- peste
- galbenusuri de oua
- lapte, iaurturi si branzeturi
- paine
Formarea, intretinerea si reinnoirea tesuturilor corpului fatului si al mamei necesita acumularea unor rezerve importante de proteine.
Ratia de proteine creste treptat in timpul sarcinii, ajungand la un total de 70 g pe zi in al treilea trimestru. Acest surplus se explica prin faptul ca organismul mamei produce tesuturi noi, stocand proteine in propriile sale tesuturi. Aceste rezerve de proteine vor servi in a doua jumatate a sarcinii.
20 g de proteine sunt furnizate de (la alegere):
- 100 g de carne (peste, pui, organe)
- 2 oua
- o jumatate de litru de lapte
- 4 iaurturi
- 180 g de branza de vaci.
Necesarul de glucide pe perioada sarcinii
Metabolismul glucidelor sufera modificari radicale in timpul sarcinii, iar glucoza este foarte importanta pentru tesuturile fatului. Optati pentru glucidele lente, in special la micul dejun, pentru a evita riscul unei hipoglicemii dimineata.Micul dejun trebuie sa contina 40-50 g de glucide lente, ceea ce reprezinta echivalentul a 80 g de paine sau 60 g de cereale. De asemenea, incercati sa repartizati aporturile alimentare de glucide pe durata intregii zile: fibre vegetale, orez si fructe.
Glucidele au un rol important in dezvoltarea fatului, iar lipsa lor poate antrena riscul unei diminuari a greutatii la nastere a bebelusului.
- Zaharurile simple sunt usor digerabile: lactoza, fructoza si mai ales zaharoza din dulciuri furnizeaza imediat energie organismului.
- Zaharurile complexe (amidonul din cereale sau din legumele verzi) sunt digerate mai greu, dar furnizeaza o energie de durata mai mare.
Aportul zilnic de glucide este prin urmare indispensabil in sarcina, cu accent pe zaharurile lente: orez, paste fainoase, cartofi, paine, legume uscate (linte, fasole, naut).
Se recomanda consumul zaharurilor complexe care, impreuna cu fructele si legumele proaspete, contin fibre ce lupta impotriva constipatiei.
Data actualizare: 13-01-2014 | creare: 27-01-2011 | Vizite: 9873
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am luat foarte multe kg in timpul sarcinii
- Ce trebuie sa mancam in timpul sarcinii?
- Dieta gravidei?
- Greutatea pe parcursul sarcinii