Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
Autor: Asiminii Georgiana
Grăsimile sunt considerate în general „dușmanii” sănătății și ai siluetei. Percepția este parțial corectă; în timp ce unele tipuri de grăsimi favorizează într-adevăr creșterea ponderală și expun organismul la boli cronice, altele sunt indispensabile in alimentația de zi cu zi.
Grăsimile, sau lipidele au un rol activ în funcționarea celulară, absorbția vitaminelor și buna funcționare a sistemului imunitar. Pentru că vă doriți o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească niciun principiu nutritiv, cu siguranță vă interesează cum puteți alege tipul corect de grăsimi.
Descoperiți pe care să le evitați și pe care să le consumați moderat.
Cate tipuri de grăsimi există?
Majoritatea alimentelor conțin mai multe tipuri de grăsimi:
- saturate
- polinesaturate
- mononesaturate
- acizi grași trans
Unele sunt mai bune pentru sănătate decât altele. Nu e nevoie sa eliminați complet grăsimile din alimentație, ci doar să le alegeți pe cele nesaturate și să le evitați la maximum pe cele saturate, cât și acizii grași trans.
Grăsimile: un nutrient necesar
Organismul dumneavoastră are nevoie de grăsimi pentru a funcționa în mod corespunzător. Acești compuși reglează presiunea arterială, frecvența cardiacă, constricția vaselor sanguine, coagularea sângelui și sistemul nervos. În plus, grăsimile transportă vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) din alimente în sânge. Grăsimile contribuie, de asemenea, sănătatea părului și pielii, protejează organele vitale, izolează corpul și dau o senzație de sațietate după mese.
Pe de altă parte, excesul de grăsimi are un impact negativ asupra sănătății. Consumul de alimente bogate in grăsimi crește numărul de calorii, ceea ce poate duce la luarea în greutate și la obezitate. Obezitatea este un factor de risc pentru numeroase boli, dintre care diabetul, bolile cardiace, cancerul, litiaza biliară, sindromul de apnee în somn și osteoartroza. De asemenea, grăsimile saturate sau acizii grași trans – pot crește nivelul colesterolului din sânge, odată cu riscul apariției unor boli coronariene.
Cum facem alegerile potrivite?
Așa cum am mai precizat, grăsimile sănătoase de care organismul nostru are nevoie sunt cele nesaturate. În ce alimente se găsesc grasimi nesaturate?
Iată câteva dintre ele:
- nucilealunele
- semințele
- măslinele
- uleiul de canola, arahide, măsline
- avocado
- pește gras oceanic (ex: somon, păstrăv, macrou)
Aflați mai multe despre grăsimile benefice sănătății.
Ce alimente bogate în grăsimi „rele” trebuie să evităm sau să consumăm moderat:
- carnea roșie
slănina
pielea cărnii de pasăre - gălbenușul de ou
- produsele lactate integrale (untul, laptele integral, majoritatea brânzeturilor)
- uleiurile obținute din plante tropicale
produsele pe bază de cocos - produsele rafinate de patiserie
- produsele de tip fastfood
Vă oferim și câteva sfaturi utile despre cum vă puteți alcătui mesele respectând principiul grăsimilor „bune” și „rele”.
2 - The Skinny on Fat: Good Fats vs. Bad Fats, link: https://www.webmd.com/diet/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats?page=3
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala Whipple
- Grasimile
- Grăsimile benefice sănătății
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?
- Omega 3. Surse si beneficii
- Riscul de atac cerebral, influentat de ceea ce servim la masa
- Uleiuri vegetale
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Vitamine care ard grasimile?