Controversa privind lectinele (glicoproteine din unele legume)

©

Autor:

Lectinele sunt un grup de glicoproteine care se găsesc în plante și care au fost asociate cu efecte pozitive și negative asupra sănătății.

Unele alimente cum ar fi fasolele și leguminoasele, cerealele integrale și anumite legume conțin o cantitate mare de lectine.

Ce sunt lectinele?

Lectinele sunt un tip de proteină care, la om, ajută celulele să interacționeze una cu cealaltă. (1) Acestea sunt clasificate ca fiind antinutrienți deoarece blochează absorbția anumitor substanțe nutritive.

Lectinele pot afecta starea de sănătate în mai multe moduri, de la probleme de digestie până la riscul dezvoltării bolilor cronice. De asemenea, studiile au arătat că lectinele cauzează acumularea de globule roșii în sânge. (2) La plante, lectinele sunt o componentă care are rolul de a oferi protecție împotriva insectelor.

Ce alimente conțin lectine?

Lectinele se găsesc în:

  • fasole
  • mazăre
  • linte
  • nuci
  • legume (vinete, ardei, cartofi și roșii)
  • cereale integrale (în special grâu integral)
  • lactate
  • ouă


Lectinele și sănătatea intestinală

Expunerea repetată la lectine poate deteriora eventual peretele intestinal. Substanțele nocive pot pătrunde mai ușor în intestin și pot intra în sânge. Această stare de permeabilitate intestinală este cunoscută sub denumirea de sindromul intestinului permeabil. (3)

Când lectinele ajung în sânge, pot interacționa cu glicoproteinele de pe suprafețele celulare (4).

Lectinele pot interacționa, de asemenea, cu anticorpii din organism, care sunt o componentă centrală a sistemului imunitar. În acest fel apare o reacție imună nu numai împotriva lectinelor, ci și a țesuturilor corporale pe care se află lectinele (5).

Acest tip de răspuns este cunoscut ca o reacție autoimună, în care sistemul imunitar începe în mod eronat să atace structurile proprii ale corpului. Acesta este modul în care lectinele pot crește riscul bolilor autoimune.

Lectine și bolile de inimă

Lectinele cauzează atacul sistemului imunitar asupra vaselor de sânge. Un studiu la care au participat 200 de adulți cu vârste cuprinse între 51 și 86 de ani, cu factori de risc pentru boala cardiacă au urmat o dietă cu un conținut redus de lectină. Mai exact, aceștia au consumat legume verzi, pește, ulei de măsline și carne de vită, împreună cu suplimente anti-îmbătrânire, cum ar fi polifenoli din ulei de pește, extract de semințe de struguri și vitamine.

Rezultatele au arătat că după șase luni, regimul alimentar, plus suplimentele au inversat disfuncția vaselor de sânge la peste 50% din pacienții cu boli de inimă. (6)

Lectine și autoimunitate

În ceea ce privește bolile autoimune, cum ar fi lupusul sau poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar luptă împotriva țesuturilor și a organelor sănătoase ale organismului.

Într-un studiu la care au participat 102 de pacienți cu boală autoimună, aceștia au urmat o dietă fără lectine pe o perioadă de 6 luni. Rezutatele au arătat că 94% dintre aceștia au fost vindecați. (7)

Lectinele și creșterea în greutate

Lectina are efectele și la nivelul leptinei, hormonul care semnalează creierul senzația de sațietate. Mai exact, lectinele se lipesc de receptorii de leptină, provocând întreruperea activității acestora. Astfel, creierul nu primește niciodată mesajul că stomacul este plin, ceea ce duce la supraalimentare și, desigur, la creșterea în greutate. Ca metode pentru a inversa aceste efecte se recomandă somnul adecvat pentru a mări cantitatea de leptină.

Lectine și boli ale creierului

Recent, s-a sugerat că lectinele pot declanșa o serie de evenimente, începând din tractul gastro-intestinal, care în cele din urmă au ca rezultat boala Parkinson.

Cercetările recente sugerează că mai multe lectine din plante pot nu numai să distrugă intestinul, ci să fie transferate de la nervii intestinali la creier, unde lectinele se pot lega în mod specific de receptorii dopaminergici pe neuroni (celule nervoase) (8).

Acești receptori din creier primesc răspunsuri din substanța de semnalizare a nervilor, dopamina. Deteriorarea neuronilor dopaminergici într-o anumită regiune a creierului este crucială în cazul bolii Parkinson. Multe funcții mentale afectate rezultă ca urmare a acestei boli progresive care dăunează nervilor.

Lectine și boala celiacă

Mulți oameni cu boală celiacă nu pot mânca gluten deoarece corpul lor are o reacție alergică la această substanță, ducând la probleme digestive cronice. Atunci când pacienții elimină glutenul din dieta lor, unele dintre simptomele bolii celiace se îmbunătățesc, în timp ce altele rămân la fel. Problema în acest caz constă în faptul că cele mai multe produse fără gluten conțin lectine.

Dieta fără lectină

Unii oameni pot fi sensibili la lectine, iar acești indivizi ar putea beneficia de o dietă care are un nivel scăzut de lectină.

Dr. Steven Gundry a popularizat dieta fără lectină. El este un fost chirurg care și-a concentrat atenția asupra produselor alimentare și medicamentelor pe bază de suplimente. Dr. Gundry descrie lectinele ca principalul pericol găsit în dietă.

Dacă ai probleme cronice de stomac sau o afecțiune autoimună, discută cu medicul despre un proces de eliminare a lectinei pe termen scurt.

Lectinele și vegetarienii

Vegetarienii și veganii, în special, consumă alimente care sunt bogate în lectine. Cu toate acestea, există modalități de a mânca legume fără lectine.

Spre exemplu, gătitul degradează majoritatea lectinelor din alimente. De fapt, fierberea legumelor în apă elimină aproape toată activitatea lectinei. Într-un studiu, lectinele din boabele de soia au fost în mare parte eliminate când boabele au fost fierte timp de doar 5 până la 10 minute (9).

Un tip de lectină pe care toată lumea ar trebui să îl evite

Phytohemaglutinina - găsită în fasole brută și, în special, fasole roșie - se leagă de un carbohidrat prezent pe celulele intestinale umane și poate provoca greață și vărsături severe. (10) Așa cum am menționat mai sus, atunci când fasolele sunt gătite, lectina este inactivă.

În timp ce lectinele pot provoca daune, există suficiente cercetări care susțin beneficiile consumului de alimente vegetale.

Multe plante sunt bogate în lectine, dar nivelurile de lectină pot să difere semnificativ în funcție de tipurile de plante. De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea fi recomandată o dietă fără lectină. În acest moment, pare să fie mai mult o tendință decât un plan susținut de cercetări științifice.


Data actualizare: 31-10-2023 | creare: 09-11-2018 | Vizite: 3944
Bibliografie
1. Lectins Are Specific Carbohydrate-Binding Proteins. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22545/
2. Do dietary lectins cause disease? Url? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1115436/
3. Intestinal permeability, leaky gut, and intestinal disorders. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-999-0023-5
4. Identification of intact peanut lectin in peripheral venous blood. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673605798949
5. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10884708
6. Reversal of Endothelial Dysfunction Using Polyphenol Rich Foods and Supplements Coupled with Avoidance of Major Dietary Lectins. Url: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/atvb.33.suppl_1.a137
7. Remission/Cure of Autoimmune Diseases by a Lectin Limite Diet Supplemented With Probiotics, Prebiotics, and Polyphenols. Url: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.137.suppl_1.p238
8. Dietary Plant Lectins Appear to Be Transported from the Gut to Gain Access to and Alter Dopaminergic Neurons of Caenorhabditis elegans, a Potential Etiology of Parkinson’s Disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4780318/
9. Assessment of Lectin Inactivation by Heat and Digestion. Url: https://link.springer.com/protocol/10.1385/0-89603-396-1%3A505
10. Food poisoning from raw red kidney beans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7407532
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul sursei de proteine din alimentație asupra sănătății, mediului și economiei
  • Aportul de proteine ​​și asocierea acestuia cu calitatea somnului
  •