Colesterolul

©

Autor: Redacția ROmedic

Colesterolul

Colesterolul este vital în structura și functionarea celulelor din corp, dar este și principala substanță din depunerile de grăsimi (plăci de aterom) care se dezvolta în artere. Organismul produce tot colesterolul de care are nevoie pentru functionarea celulelor. Aportul de colesterol crește din cauza consumului de alimente de origine animala, cum ar fi carnea rosie, de pasare sau de peste, fructele de mare, oua, produse lactate si unt.

Colesterolul „rău” (LDL)

Prescurtarea LDL, folosită pentru colesterolul dăunător organismului, semnifică lipoproteine cu densitate mică, care se fixează pe artere. Colesterolul „rău” se găsește în: carne roșie, ouă, lactate grase, grăsimi saturate și trans (chips-uri, prăjituri, gogoși, cartofi prăjiți) etc.

Colesterolul „bun” (HDL)

Abrevierea HDL semnifică lipoproteine cu densitate mare. Acest tip de proteine asigură circuitul trigliceridelor către ficat, pentru a putea fi procesate de organism și apoi eliminate. Colesterolul bun asigură de asemenea un nivel optim de coagulare a sângelui și previne oxidarea celulară. Colesterolul „bun” se găsește în:pește, ulei de măsline, semințe, nuci

Un nivel mare de colesterol „rău” este dăunător organismului, conducând la o predispoziție ridicată pentru bolile de inimă, din cauza faptului că se depune pe arterele de sânge, îngroșându-le și îngreunând circulația sângelui.

Recomandari

E bine să consumați alimente cu un aport de colesterol HDl și să evitați grăsimile de tip LDl. Limitati aportul de colesterol la maxim 300 miligrame pe zi.

Data actualizare: 19-02-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 5834
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum