Fibrele alimentare

©

Autor: Redacția ROmedic

Fibrele alimentare
Fibrele alimentare sunt componente nutiritive prezente în alimentele de origine vegetală, pe care stomacul nu le digeră sau absoarbe, însă cu un rol important în buna funcÈ›ionare a funcÈ›iei digestive.

Fibrele se clasifică în două tipuri de vază: fibre solubile È™i fibre insolubile.

Fibrele insolubile

Fibrele insolubile cresc volumul bolului fecal si previn constipatia. Sursele principale de fibre insolubile sunt: legumele,tărâÈ›ea de grâu, alături de alte cereale integrale.

Cereale integrale:

  • fulgii È™i tărâÈ›ea de ovăz
  • orzul
  • orezul brun
  • cuscus-ul
  • bulgur-ul
    quinoa

Fibrele solubile

Fibrele solubile normalizează nivelul colesterolului și al glicemiei din sange, prevenind riscul bolilor de inimă și a diabetului. Surse valoroase de fibre solubile: ovăzul, fasolea uscată, merele, portocalele, căpșunele, nucile, semințele

Recomandari:

IncludeÈ›i zilnic în alimentaÈ›ia dumneavoastră fibre, pentru a vă bucura de o digestie uÈ™oară È™i pentru o stare bună de sănătate. Femeile au nevoie de maximum 25 de grame pe zi, iar bărbaÈ›ii de 30, până la 38 grame de fibre pe zi.

Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 3068
Bibliografie
1 - Carbohydrates. Dietary Fiber, link: https://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/carbs.html#dietary%20fiber
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului È™i la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre È™i îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecÈ›ie împotriva alergiilor alimentare
  •