Dieta lacto-ovo-vegetariană
Autor: Asiminii Georgiana
Dieta lacto-ovo-vegetariană este una din cele mai populare versiuni ale regimului vegetarian, bucurându-se în general de susținerea nutriționiștilor.
La origini, dieta lacto-ovo-vegetariană are la bază rațiuni etice, de protejare a animalelor. Lacto-ovo-vegetarienii consideră că ouăle și laptele sunt produse animale obținute pe cale pașnică, făcând parte din viața biologică normală a acestora, pe când carnea implică sacrificare, durere pentru animal.
Nu toți lacto-ovo-vegetarienii sunt motivați de convingeri etice în aceste alegeri alimentare; unii dintre ei resping carnea pentru că susțin că este toxică, greu de digerat de către sucurile gastrice, factor de risc pentru boli cronice și „dușman” al speranței de viață.
Alții, susțin ideea conform căreia carnea animalelor conține hormoni secretați în timpul sacrificării, care ajunși în organismul uman produc dezechilibre. Mai există și aceia care se feresc de carne pentru că animalele din crescătorii sunt hrănite cu furaje ce conțin hormoni de creștere, antibiotice și alte substanțe chimice.
Avantajele dietei lacto-ovo-vegetariene
Prezența în alimentație a ouălor și a produselor lactate oferă preparatelor mai multă savoare și senzația de sațietate e obținută mult mai ușor decât atunci când se consumă numai produse vegetale.
Și din punct de vedere nutritiv, cei care adoptă dieta lacto-ovo-vegtariană sunt mai câștigați. Prin consumul de lactate, își asigură dozele necesare de proteine, calciu, magneziu, fosfor, vitamine, iar prin consumul de ouă, organismul beneficiază de proteine, vitamine și antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care încetinesc îmbătrânirea celulură și previn afecțiunile oculare.
Dieta lacto-ovo-vegetariană are avantajul important de a fi mult mai puțin restrictivă decât cea strict vegetariană, fiind mai ușor de adoptat pe o perioadă mare de timp. Dieta ușurează planificarea meselor, oferă multe variante de meniuri, ușurează ieșirile la restaurant, elimină o mare parte din frustrările alimentare. De asemenea, o astfel de dietă oferă varietate și la cumpărături; prin toleranța față de lactate și ouă, sunt permise produsele din comerț care conțin astfel de ingrediente. Astfel, există undă verde la biscuiți, produse de patiserie, tarte și alte gustări care în alte circumstanțe ar fi fost evitate de vegetarieni.
Ținută așa cum trebuie, adică asigurându-ne că alimentația îndeplinește cerințele energetice și nutriționale ale organismului, dieta lacto-ovo-vegetariană poate fi benefică organismului.
Dezavantajele dietei lacto-ovo-vegetariene
Deși se bucură de o popularitate în creștere, dieta lacto-ovo-vegetariană are și anumite neajunsuri și riscuri care trebuie conștientizate înainte de adoptarea ei.
Prea puțini nutrienți?
Deși lactatele și ouăle sunt bogate în proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale, iar legumele și fructele conțin cantități însemnate de fibre, vitamine, minerale, glucide, dieta lacto-ovo-vegetariană prezintă un anume risc de carențe nutriționale. Acestea rezultă în general din proasta organizare a meselor.
Ideea acestui tip de dieta este să consumați la fiecare masă fructe, legume, cereale integrale și leguminoase și cât de des puteți semințe și nuci, pentru a vă asigura că primiți cantitatea optimă de uleiuri, proteine, fibre și vitamine.
De asemenea, trebuie incluse zilnic una-două porții de lactate, în timp ce consumul de ouă trebuie oarecum limitat - maxium șase pe săptămână.
Dacă urmați aceste reguli, vă veți aproviziona cu toți nutrienții necesari. E adevărat, lipsa cărnii privează organismul de cantități însemnate de proteine și fier, care pot genera carențe, însă consumul de mazăre, fasole, linte, ciuperci, spanac poate compensa necesarul proteic într-o anume măsură.
Prea multă grăsime?
O problemă cu care se confruntă unii lacto-ovo-vegetarieni este consumarea unei cantități prea mare de grăsimi provenite din lactate și ouă. Lactatele, e drept, pot conține până la 85% grăsime, iar ouăle sunt foart bogate în colesterol. Excesele, evident, dăunează. Supravegherea cantităților de lactate și ouă poate rezolva însă această problemă.
Alte metode de a limita grăsimile și colesterolul sunt alegerea sortimentelor degresate sau sărace în grăsimi și consumul preponderent de albușuri, în locul ouălor întregi - albușurile nu conțin deloc grăsimi!
Decizia de a adopta o dieta lacto-ovo-vegetariană vă aparține în totalitate – sunteți singurul care decide dacă acest regim alimentar se pliază pe stilul dumneavoastră de viață!
2 - Vegetarian diet: How to get the best nutrition, link: https://www.mayoclinic.com/health/vegetarian-diet/HQ01596
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Piramida vegetariană
- Diete vegetariene
- Dieta strict vegetariană
- Dieta lacto-vegetariană
- Dieta semi-vegetariană
- Beneficiile și riscurile dietei vegetariene
- Trebuie să renunțăm la carne?
- Cereale în dieta vegetariană
- Dieta vegetariană - Fructe și legume
- Dieta vegetariană - Leguminoase, semințe și alte alimente bogate în proteine
- Vegetarian-Carnivor
- Stilul vegan sau raw food
- Nutritie corecta?
- Dieta cu probleme
- Dieta vegetariana?