Trebuie să renunțăm la carne?

©

Autor:

Trebuie să renunțăm la carne?
Indiferent de varietățile dietei vegetariene, punctul comun este eliminarea cărnii din alimentație și optarea cu predilecție pentru alimentele vegetale.

Argumentele celor care renunță la carne au mai multe valențe:

  • etice – unii vegetarieni condamnă sacrificarea animalelor și prin decizia de a nu consuma carne, doresc să protejeze drepturile acestora. Mai mult, motivele etice ale vegetarianismului privesc lupta împotriva condițiilor de creștere a animalelor din ferme, destinate comercializării.
  • legate de îmbunătățirea vieții – cei mai mulți vegetarieni urmăresc, prin renunțarea la carne, să-și îmbunătățească calitatea vieții, să fie mai supli, să aibă o digestie mai bună și un tonus superior
  • motivate de starea de sănătate – renunțarea la carne este motivată de alți vegetarieni prin dorința de a trăi mai mult, de a nu fi expuși toxinelor, anitibioticelor și hormonilor din carne și de a fi protejați de boli cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer

Statisticile arată că vegetarienii se bucură, într-adevăr de o speranță e viață mai mare, sunt arareori supraponderali și au un risc scăzut de a dezvolta de-a lungul vieții boli de inimă.

Explicația?

Carnea conține grăsimi saturate, care cresc nivelul colesteroului LDL, „rău”, îngroșând arterele, blocând circulația sângelui, ceea ce duce la îngreunarea activității inimii. Pe lângă grăsimile saturate, inima este „stresată” și de cantitatea de sodiu din carne, care se regăsește mai ales în carnea procesată. Excesul de sodiu duce la hipertensiune și presupune un risc semnificativ de atac de cord și atac cerebral.

Aceste grăsimi saturate se găsesc mai ales în carnea roșie, de porc, vită, miel, vânat și mai puțin în cea de pui, care reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă. Peștele este o excepție în sensul bun al cuvântului, pentru că deși conține în general multe grăsimi, acestea sunt extrem de benefice inimii; constituie principala sursă de acizi grași Omega-3.

Carnea are însă și beneficii. Aceasta conține o cantitate mare de proteine, fier, zinc, fosfor, vitamine, indispensabile masei musculare, proceselor hormonale, regenerării celulare. De asemenea, carnea conține toți aminoacizii pe care corpul uman nu îi poate produce în mod natural, pentru buna desfășurare a proceselor fiziologice.

Un alt avantaj este senzația de sațietate rapidă pe care o oferă carnea, care durează mai mult timp decât atunci când consumăm produse vegetale.

Consumul de carne poate fi însă nociv pentru sănătate în anumite condiții. Dacă se consumă carne de mai multe de două ori pe săptămână, dacă în farfurie predomină carnea roșie, dacă alegeți sortimente cu multă grăsime vizibilă sau o preparați termic prin prăjire, în ulei, într-adevăr, carnea este dăunătoare.

Un răspuns la aceste obiceiuri, este, desigur, moderația. Puteți limita consumul de carne la o dată pe săptămână, alegând puiul și peștele, preparate pe grătar sau la cuptor, beneficiind astfel numai de avantajele pe care carnea le are pentru organism. Evitați mezelurile și carnea gata preparată din raioanele de catering ale supermarketului, pentru că nu puteți cunoaște cu exactitate condițiile de proveninență și preparare a cărnii.
Dacă aveți posibilitatea, procurați carne de la animale crescute la curte, care au fost hrănite numai cu furaje naturale.

Dacă totuși decideți să deveniți vegetarian și să eliminați carnea din organism, aveți premisele unei vieți echilibrate, dacă la rândul dumneavoastră căutați un echilibru alimentar.

Eliminarea cărnii presupune înlocuirea surselor de proteine, fier, fosfor, vitamina B12.  Altfel de spus, de grăsimea și toxinele din carne ați „fugit”, și nu de minerale și proteine, fără de care veți fi nesănătos, cu o imunitate scăzută și cu dezechilibre nutritive majore.

Consultați principiile piramidei vegetariene, cât și modul în care puteți avea o alimentație vegetariană bogată în proteine și lipide sănătoase și cum puteți evita deficiențele dietei vegetariene.


Decizia de a renunța la carne vă aparține în totalitate, în funcție de convingerile la care aderați și obiectivele pe care le aveți.

Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 07-01-2012 | Vizite: 6568
Bibliografie
1 – Benefits & Disavantages of a meat diet, link: https://livehealthy.chron.com/benefits-disadvantages-meat-diet-1908.html
2 – 3 benefits of eating meat, link: https://www.medicaldaily.com/3-benefits-eating-meat-234798
3 - Advantages & Disadvantages of Consuming Legumes as Opposed to Meat, link: https://healthyeating.sfgate.com/advantages-disadvantages-consuming-legumes-opposed-meat-8695.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de carne la grătar asociat cu o creștere a riscului de deces la supraviețuitoarele cancerului de sân
  • Dietele vegetariene au eficiență aproape dublă în slăbire
  • Sunt bărbații vegetarieni mai predispuși depresiei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum